Почетна Активности Културна сарадња

Културна сарадња и сарадња са завичајним удружењима

Ел. пошта Штампа ПДФ

Сарадња Републике Српске и Србије на пољу културе и умјетности важан је дио укупног дјеловања Представништва, не зато што се најлакше види и најбрже покаже благотворност успјеха, него прије свега зато што зближава људе на најплеменитији начин, духовно их обогаћује и уздиже, а при том им пружа могућност и за бољу сарадњу на другим пољима: економском, научно-техничком, спортском...

Блиске везе и дугогодишња сарадња стваралаца из Републике Српске и Србије добра је основа, не само за даљи рад, него и као могућност проширења сарадње и њеног обогаћивања, како садржајима, тако и новим учесницима.

У том циљу Представништво ради на:

  • иницирању и поспјешивању непосредне сарадње између институција и стваралаца из Републике Српске и Србије,
  • презентацији културне баштине и савременог стваралаштва Републике Српске,
  • промоцији књижевних догађаја и сусрета умјетника из Републике Српске и Србије,
  • подстицању заједничког издавања и објављивања умјетничких, научних и књижевних дјела,
  • организовању ликовиних и других умјетничких изложби,
  • подстицању сарадње између културно-умјетничких друштава и
  • другим пословима у циљу промовисања укупног културног стваралаштва Републике Српске.

Активности Представништва на пољу културне сарадње и сарадње са завичајним удружењима за 2020. годину

Манифестација „Дани Српске у Србији“

Манифестација „Дани Српске у Србији“ је постала највећа традиционална манифестација којом Представништво Републике Српске грађанима Србије свеобухватно представља Републику Српску кроз различите програме из области културе, умјетности и стваралаштва, науке, просвјете, привреде и др. Сваке године подизали смо ову манифестацију на још виши ниво и ширили како број градова и општина у којима је реализована тако и број реализованих програма. И у 2020. години настојаћемо да организујемо и реализујемо ову манифестацију са још квалитетнијим разноврсним програмом у којем ће бити заступљени представници и институције из свих дијелова Републике Српске.

Више о Пројекту погледајте овдје.

 

Међународни београдски сајам књига

Уз подршку Министарства просвјете и културе, а у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске и Удружењем издавача Републике Српске и у 2020. години организоваћемо јединствен наступ Републике Српске на 65. међународном београдском сајму књига који се одржава у октобру сваке године. Представништво ће, као и претходних година, организовати представљање науке и књижевности, културе и умјетности Републике Српске у сарадњи са свима који буду заинтересовани да њихове књиге буду представљене на пажљиво осмишљеном репрезентативном штанду Републике Српске.

 

Пројекат „Умјетници Реублике Српске у Матици исељеника и Срба у региону“

Представништво ће наставити са реализацијом овог пројекта који обухвата представљање умјетника, стваралаца и институција културе из Републике Српске у Матици исељеника и Срба у региону у Београду кроз књижевне вечери, изложбе, предавања, позоришне представе, перформансе, концерте и сл.

 

Тематски скуп у знак сјећања на грофа Саву Владиславића - Рагузинског

Представништво ће у 2020. години, у организацији са Српском академијом наука и уметности, организовати тематски скуп у знак сјећања на великана Саву Владиславића, херцеговачког Србина, једну од најузбудљивијих личности српске историје, утицајног дипломату на двору цара Петра Великог и царице Катарине. На тематски скуп ће бити позвани највиши представници Републике Србије и Републике Српске, припадници дипломатског кора, као и истакнуте личности из свијета науке, културе и умјетности. Поред чувања од заборава нашег свестраног великана, који је изузетну славу стекао ревносно служећи руском двору, притом не заборављајући и потпомажући свој народ, циљ скупа је и унапређивање сарадње и његовање добрих односа са Русијом и њеним дипломатским представницима у Београду, као и свеукупна промоција Републике Српске и њених знаменитих личности.

 

Промоција књиге Луке Николића Ратна дејства Ужичке војске 1914

Представништво ће у сарадњи са Министарством одбране Србије организовати промоцију књиге Луке Николића „Ратна дејства Ужичке војске 1914“ на којој би учествовали рецензенти проф. др Милош Ковић и мр Милисав Секулић, и аутор. Књига „Ратна дејства Ужичке војске 1914“ је објављена у октобру 2019. године у издању Радио-телевизије Србије, издавачке куће „Прометеј“ и Представништва Републике Српске у Србији, и бави се ратним операцијама српске војске током 1914. године. У тим операцијама Ужичка војска је током септембра 1914. године боравила на простору Романије и Подриња у данашњој Републици Српској, гдје је имала снажну подршку домаћег српског становништва за које су ови догађаји остали трајни дио културе сјећања.

 

Учешће у културним догађајима и манифестацијама које се одржавају у Србији

Представништво ће у материјалном и организационом погледу подржавати сљедеће културне манифестације и догађаје који се одржвају у Србији, а које смо и раније подржавали:

а) Међународни дјечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“ који се одржава у августу са обје стране Дрине и у којем наступају дјечији фолклорни ансамбли из више земаља. Фестивал се одржава под покровитељством предсједника Републике Србије, а организатор фестивала је Удружење грађана „Ера“ и суорганизатори Град Ужице, Туристичка организација Златибор и Представништво Републике Српске у Србији, чијим се залагањем ова манифестација већ годинама одржава и у Андрићграду и Вишеграду. С наше стране у организацију ове манифестације укључила се и Туристичка организација Републике Српске. Сваке године повећава се број учесника и проширује садржај фестивала у оквиру којег се организује и хуманитарна акција;

б) „Дани Ћирила и Методија“ у Србији и Републици Српској је манифестација у којој учествују књижевници из словенских земаља, а Представништво ову манифестацију подржава у у склопу активности које су дефинисане Меморандумом о сарадњи који је Представништво потписало са Удружењем књижевника Србије.

в) Кочићев дан у Београду је дио велике манифестације у Републици Српској „Кочићев збор“ која се сваке године одржава у Бањој Луци, у Београду и у Стричићима, на Змијању. „Кочићев дан у Београду“ Представништво реализује у сарадњи са Удружењем књижевника Србије - полаже се цвијеће на гроб Петра Кочића у Алеји великана на Новом гробљу, одржава књижевно подне код споменика Кочићу у Чубурском парку и књижевно вече у свечаној сали Удружења књижевника Србије.

г) Фестивал поезије београдских основаца “Мали победник“ који организује Удружење „Култарт” као изборно такмичење за међународни фестивал дјечије поезије „Дјечије царство“ које се одржава у Бањој Луци;

д) спровођење конкурса који расписују Представништво и Фондација "Радост" за књижевну награду "Извор" за најљепше пјесме и најљепше приче о завичају које стижу од аутора из Србије, Републике Српске, Црне Горе и расијања, као и подршка овој фондацији као издавању часописа за културу, науку и уметност "Жрнов";

ђ) међународна умјетничка колонија у Крчедину која се одржава под покровитељством општине Инђија, а у организацији удружења „Мој Срем“ из Крчедина и умјетничке групе „Арте“. Колонија се одржава у дому породице Јакшић, а већ дванаест година окупља сликаре из цијелог свијета и књижевнике српског језичког простора;

е) Београдски фестивал хармонике који организује Удружење љубитеља музике „Акордеон“ из Београда који популаризује хармонику. У овој манифестацији учествују и ученици музичких школа из Републике Српске, као и професори музике из Републике Српске у раду жирија.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3239
Број прегледа чланка : 9129093
Имамо 168 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

08.10.2021.год.
Промоција Олимпијског центрa Јахорина у Новом Саду
Опширније...
 
08.10.2021.год.
Почиње јубиларни „Шопен фест"
Опширније...

Претходни догађаји

13.10.2021.год.
Пијанистички реситал Арсена Чаркића
Опширније...
 
12.10.2021.год.
Свечано отворен „Шопен фест“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму