Почетна Активности Научно-техничка сарадња

Научно-техничка сарадња

Ел. пошта Штампа ПДФ

Сарадња у научно-техничкој области произилази првенствено из примјене протокола и меморандума потписаних између ресорних министарстава, института, факултета и других институција у овој области, а посебно Протокола о сарадњи у области науке и технологије између Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Министарства науке и технологије Републике Српске, односно Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Споразума о билатералној научној сарадњи које су потписале Академија наука и умјетности Републике Српске и Српска академија наука и уметности.


Активности Представништва на пољу научно-техничке и универзитетске сарадње за 2019. годину

Организовање научних конференција, тематских скупова и објављивање зборника радова

Представништво планира да у консултацији са кабинетима предсједника Републике и предсједника Владе Републике Српске, у сваком кварталу 2019. одржи најмање по један тематски скуп на актуелне теме које се тичу политичког, друштвеног, економског, културног и вјерског живота Републике Српске и БиХ и сарадње коју Српска на тим пољима остварује или планира да оствари са Републиком Србијом. Зависно од обима и квалитета излагања и дискусија до краја 2019. године биће објављени и тематски зборници радова. Конкретне теме биће усаглашене са кабинетима предсједнице, премијера Републике Српске и министра за европске интеграције и међународну сарадњу, а на исте адресе биће достављени транскрипти излагања и закључци скупова, као и комплетна припрема зборника. Представништво ће ове скупове организовати самостално или у сарадњи са релевантним  научним институтима, високошклским институцијама и медијским кућама у Републици Српској и Србији, а уз учешће универзитетских професора, научних истраживача, аналитичара, културних и јавних раднике из Српске и Србије. Неке од тема биће БиХ и НАТО, уставне промјене, промјене изборног закона БиХ, ентитетске надлежности у изворном Дејтонском споразуму, позиција Републике Српске у заједничким органима, БиХ на путу у ЕУ, улога Православне цркве у друштвеном животу српског народа итд.

 

Активирање МАП-а за БиХ и гажење неутралности Републике Српске

Представништво планира да организује скуп на тему „Активирање МАП-а за БиХ и гажење неутралности Републике Српске“. Недавна одлука НАТО да активира Акциони план за чланство БиХ у тој алијанси отворило је многа питања и недоумице:

  • Да ли НАТО свесно и намерно игнорише Резолуцију о војној неутралности коју је Наронда скупштина Републике Српске усвојила у октобру 2017?
  • Да ли водеће НАТО силе намеравају да угурају БиХ у НАТО на силу, мимо воље народа Републике Српске?
  • Да ли je, с тим у вези, могућ ”црногорски”, односно ”македонски” сценарио у БиХ, по ком би се још једна држава, мимо исказане народне воље, угурала у НАТО чланство?
  • Да ли су једнострани и исхитрени потези НАТО-a у функцији избацивања или минимизирања руског, кинеског и других, растућих незападних утицаја на Балкану?
  • Како се потези НАТО-а везани за БиХ могу повезати са млаким реаговањем алијансе на екстремне и једностране потезе сецесионистичких структура у Приштини?
  • Да ли последњи потези НАТО-а представљају опасност за мир у региону, и за могући повратак у 1990-те?

 

Република Српска након формирања власти у БиХ

У другом кварталу у плану је одржавање скупа на тему „Република Српска након формирања власти у БиХ“. Како ће функционисати новоизабрано руководство Републике Српске с обзиром на предизборне програме, али и домаће и међународне политичке околности? Са једне стране, патриотски блок никада није био јединственији, јер је окупио и велики дио опозиције, а са друге, нови изазови, како из Сарајева, тако и из Брисела. Већ првих дана мандата предсједавајућем Предсједништва БиХ оспорено је право на заставу Републике Срспке и лично обезбјеђење, а емисари НАТО-а су стигли са понудом интеграције БиХ по скраћеној процедури, упркос скупштинској резолуцији Републике Српске о војној неутралности. Да ли се послије ОХР, а затим странаца у правосуђу БиХ, НАТО јавља као нови механизм притисака на Републику Српску?

 

Презентација пројекта Енциклопедија геноцида у НДХ

Представништво планира да 2019. године у сарадњи са Музејем жртава геноцида и Републичким секретаријатом за вјере Републике Српске организује презентацију пројекта Енциклопедије геноцида у НДХ. Историчари Вељко Ђурић Мишина (Београд) и Драган Давидовић (Бањалука), уз подршку институција којим руководе, покренули су велики  пројекат да се у енциклопедијској форми обухвате сви релевантни документи и научни прилози везани за геноцид у НДХ. Поред српских аутора ту ће бити сабрани и радови реномираних аутора из Русије, Израела, САД, Француске, Британије, Њемачке, а уз сарадњу већег броја домаћих сарадника биће истражени и економски и културни аспекти геноцида, те сачињена мапа злочина над српским народом у Хрватској и БиХ. Енциклопедија је инспирисана и биће урађена по моделу „Енциклопедије холокауста“. Пројекат који је разрађен и трајаће четири године добио је начелну подшку одговарајућих институција Србије и Српске те СПЦ, а биће најприје јавно представљен у Београду и Бањалуци. 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2861
Број прегледа чланка : 4309653
Имамо 89 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

03.02.2020.год.
Промоција књиге Луке Николића „Ратна дејства Ужичке војске 1914. године“
Опширније...
 
28.01.2020.год.
Расписан осми конкурс за књижевну награду Извор 2020.
Опширније...

Претходни догађаји

05.02.2020.год.
Одржана промоција књиге „Ратна дејства Ужичке војске у 1914. години“
Опширније...
 
26.01.2020.год.
У квизу „Немањићи“ Билећани освојили друго мјесто!
Опширније...
Преузмите Билтен