Почетна Активности Привредна сарадња

Привредна и економска сарадња

Ел. пошта Штампа ПДФ

Један од наших основних задатака је подстицање и развој сарадње у области привреде и коришћења природних ресурса, тј. унапређења економске сарадње у свим сегментима. У том циљу Представништво ради на: сталном подстицању непосредне сарадње између привредних субјеката из Републике Српске и Србије, промоцији привредних потенцијала Републике Српске, подстицању директних улагања у Републику Српску и подстицању извоза из Републике Српске.


Активности Представништва на пољу привредне и економске сарадње за 2019. годину

Пројекат „Подриње"

Представништво Републике Српске у Србији, које има улогу координатора оперативних активности на Пројекту „Подриње“, наставиће и у 2019. години активности везане за реализацију усвојеног Акционог плана овог пројекта. Акциони план Програма развоја Подриња 2018-2022. усвојен je на заједничкој сједници влада Републике Српске и Републике Србије која је одржана у новембру 2017. године. Нови акциони план за развој има огроман значај, те је изузетно важан за реализацију неколико стратешких пројеката.

Представништво ће у оквиру ажурирања и унапређења веб-сајта које планирамо у 2019. години, креирати базу података о пројектима који су предвиђени Акционим планом те креирати посебан дио веб-сајта који ће се односити на пројекат „Подриње“. На реализацији овог пројекта је већ током 2014. године завршена прва фаза, урађена је Студија сличности и комплементарности привредне структуре Републике Српске и Републике Србије. У Ужицу је 2015. године одржана конститутивна сједница на којој је формиран Савјет корисника и Радна група Републике Србије и Републике Српске за припрему Акционог плана „Подриње“, а током 2016. године су реализоване бројне активности у вези усаглашавања заједничког Акционог плана пројекта Подриње 2017-2020.

Више о Пројекту погледајте овдје.

 

Пројекат „Подстицај међусобне сарадње и промоција привредних субјеката из Републике Српске и Србије“

Овај пројекат Представништво је путем веб-сајта покренуло прије пет година са циљем да повеже компаније које су заинтересоване за успостављање и проширивање сарадње са фирмама и компанијама из Републике Српске које желе да пласирају своје производе и услуге на тржиште Србије или да у Србији нађу пословног партнера. И у 2019. години наставићемо да у оквиру овог пројекта пружамо подршку пословним људима и фирмама, прикупљамо информације о понуди и потражњи роба и услуга и према потреби организујемо пословне сусрете између заинтересованих компанија и инвеститора из Србије и Републике Српске.

На нашем ве-сајту постављен је електронски Каталог фирми из Републике Српске које су исказале интерес за проналажење пословног партнера из Србије. Каталог ће и убудуће бити допуњаван новим фирмама које се пријаве путем online упитника објављеним на нашем веб-сајту. И раније смо планирали да припремимо Каталог фирми из Србије које су заинтересоване за проналажење пословног партнера у Српској, па ћемо ове године уложити веће напоре да анимирамо фирме из Србије како бисмо реализовали ову активност. Реализацију овог пројекта требало би да подрже привредне коморе и ресорна министарства Републике Српске и Републике Србије.

Више о Пројекту погледајте овдје.

 

Промоција природних и привредних потенцијала и подршка предузећима

На инцијативу и приједлог општине и/или привредног субјекта организоваћемо појединачне промоције предузећа и развојних пројеката из Републике  Српске у циљу привлачења страних инвеститора и упознавања са понудом роба и услуга из Републике Српске.

И убудуће ћемо посебну пажњу поклањати промоцији природних и привредних потенцијала Републике Српске на веб-сајту Представништва. У Билтену ћемо и даље представљати општине, пословне зоне, инвестиционе потенцијале и развојне пројекте, а у оквиру рубрике „У фокусу“ објављиваћемо јавне позиве и друге материјале које нам доставе општине или други субјекти из Републике Српске.

У зависности од испољених интереса и потреба, пружаћемо подршку нашим предузећима код успостављања сарадње са привредним субјектима у Србији, те давати информативну и техничко-организациону помоћ у вези с њиховим учешћем на пословним форумима, промотивним скуповима, конфернцијама и сличним догађајима. У овим активностима нарочито ћемо подстицати непосредну сарадњу малих и средњих предузећа, прије свега оних који би кандидовали заједничке пројекате за финансијску подршку из фондова Европске уније или неких других фондова.


 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2880
Број прегледа чланка : 4357256
Имамо 66 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

27.02.2020.год.
У сусрет деветом Београдском Шопен фесту
Опширније...
 
27.02.2020.год.
Шести пријем поводом Дана Републике Српске и годишњице првог Устава Републике Српске
Опширније...

Претходни догађаји

28.02.2020.год.
Одржана трибина „Република Српска у свјетлу нових чињеница о грађанском рату у БиХ“
Опширније...
 
24.02.2020.год.
Клокић и Цицовић обишли излагаче: представљање Српске на сајму у Београду доприноси развоју туризма
Опширније...
Преузмите Билтен