Почетна Активности Социјална и здравствена заштита

Сарадња у области социјалне и здравствене заштите

Ел. пошта Штампа ПДФ

Представништво обавља послове и задатке који се односе на унапређење и развој сарадње у области социјалне и здравствене заштите између Републике Српске и Србије. У том смислу, Представништво обавља послове који се односе на:

  • остваривање права лица која се здравствено и социјално збрињавају у Србији и
  • у области борачко-инвалидске заштите дио послова који се односи на кориснике личних и породичних права који живе у Србији, уз координацију рада и сарадњу са надлежним министарствима, општинским органима управе и другим институцијама Републике Српске и Србије.

Активности Представништва у области борачко-инвалидске заштите и здравства и социјалне заштите

Сарадња у области борачко-инвалидске заштите

Представништво ће и у наредној години наставити да мјесечно доставља податаке за обрачун Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске. Наведени подаци се односе на кориснике који своја права у области борачко-инвалидске заштите остварују преко Представништва, а у Представништво из општина у Републици Српској редовно пристижу и нови списи на обраду. Као и до сада Представништво ће сваког мјесеца преузимати обрачун из информационог система Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, припремати и ажурирати спискове корисника личне и породичне инвалиднине, вршити прерачунавање износа обрачунатих у КМ у одговарајуће износе у еврима у којима се врши исплата и њихово достављање у банку. Представништво ће водити евиденцију и о новим корисницима и припремати сву неопходну документацију која је потребна да би корисници оставрили своја права, те бити у контакту са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите и општинским органима борачко-инвалидске заштите Републике Српске, и према потреби са одговарајућим институцијама Републике Србије.

 

Сарадња у области здравства и социјалне заштите

Представништво ће наставити са залагањем да се у области здравства и социјалне заштите ријеше проблеми оставривања права на здравствену заштиту са којим се суочавају држављани Републике Српске који већи дио године живе у Србији, првенствено студенти који студирају у Србији. Такође, настојаћемо и даље да покушамо ријешити проблем пензионера који су имали избјеглички статус, а сада имају двојно држављанство и личну карту Србије и не желе да одјаве пребивалиште из БиХ, јер имају имовинска потраживања у Федерацији. Право на здравствену заштиту за ове категорије корисника регулисано је чланом 13 Споразума између Савезне Републике Југославије и Босне и Херцеговине о социјалном осигурању. Приједлог за рјешавање ових проблема могао би бити разматран на сатанку на којем би присуствовали представници Министарства здравља Републике Србије, Завода за здравствено осигурање Републике Србије, Завода за социјално осигурање Србије, Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Фонда за здравствено осигурање Републике Српске. За реализацију ове активности, неопходна је подршка наведених институција.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3655
Број прегледа чланка : 16254823
Имамо 180 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљање монографије „Тајне Лицидерског срца“
Опширније...

Претходни догађаји

30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму