Почетна Актуелности Најава догађајa У Суботу у Београду: Велика награда Друштва „Свети Сава“ Александри Газивода из Требиња, сутра у Дјечијем позоришту Републике Српске: Медаља друштва „Свети Сава“ Весни Аћић из Бање Луке
Ел. пошта Штампа ПДФ
24.01.2018.год.
У Суботу у Београду: Велика награда Друштва „Свети Сава“ Александри Газивода из Требиња, сутра у Дјечијем позоришту Републике Српске: Медаља друштва „Свети Сава“ Весни Аћић из Бање Луке

Овогодишње светосавске свечаности које Друштво „Свети Сава“, као најстарије у српском народу (основано је 1886), приређује у славу првог српског архиепископа, почеће сутра у 12 сати у Бањој Луци, у Дјечијем позоришту Републике Српске. Ово је јубиларна, десета година како Друштво „Свети Сава“ активно дјелује у Републици Српској, гдје поред осталих активности, сваке године расписује конкурсе за најбоље ликовне радове ученика основних школа Србије, Српске и расејања, па најуспјешнијима додјељује награде које су лијепе (грамате), корисне (књиге) и слатке (чоколаде и бомбони).

Млади ликовни умјетници ове године су на тему „Књига Светог Саве“ послали чак 717 радова (цртежa, колажa, акварелa, графикa, сликa и књига), а жири је 80 изабрао за изложбу, која ће сутра бити отворена у Дјечијем позоришту Републике Српске, и наградио 11 младих уметника-ученика основних школа и једну предшколску групу.

Прве награде Друштва „Свети Сава“ сутра ће у Дјечијем позоришту Републике Српске примити Тамара Станковић из Ковачевца код Младеновца и Зоја Шишарица из Бање Луке; друге: Теодора Јарић из Приједора и Никола Сирар из Честерега; треће: Јована Прерадовић из Бање Луке и Александар Костић из Власотинца. Специјалне награде добиће: Дарија Вукчевић из Базела (Шваjцарска), Милош Башић Лингас из Париза (Француска) и Алики Ковачевић из Софије (Бугарска). Специјалне награде за своје умјетничке књиге добиће: Јована Јегдић из Новог Кнежевца, Тара Црнчевић из Приједора и, по први пут једна предшколска група дјечака и дјевочица из вртића у Читлуку код Крушевца.

У име Савјета Друштва „Свети Сава“ из Београда ће сутра на свечаност у Дјечијем позоришту у Бањој Луци доћи др Љубодраг П. Ристић, предсједник Извршног одбора Друштва, иначе виши научни сарадник Балканолошког института САНУ, који ће уз пригодну бесједу о десетогодишњици постојања и рада овог друштва у Републици Српској, уручити предсједници Пододбора мр Весни Б. Аћић највише признање: Медаљу друштва „Свети Сава“.

Највише признање најстаријег друштва у српском народу до сада су добили: патријарх српски г. Иринеј, академик Драгољуб Живојиновић, академик Злата Бојовић, проф. др Јасна Јанићијевић, Српска књижевна задруга, Службени глaсник Србије и Завод за уџбенике Београд, а ове године – поред Весне Аћић – добила је и Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ из Краљева, чијем ће представнику бити уручена на светосавској свечаности у  Београду, у Народној библиотеци Србије, у суботу у 12 сати.

Светосавска свечаност у Народној библиотеци Србије у суботу биће у знаку награда за књижевне радове ученика основних и средњих школа Србије, Српске и расејања, а најљепша вијест је да је Александра Газивода, ученица четвртог разреда Гимназије „Јован Дучић“ из Требиња освојила Велику награду – највише ђачко признање Друштва „Свети Сава“.

Њен рад „Свети Сава као лирски јунак у поезији српских песника“ високо је надмашио све остале, а на овогодишњем књижевном конкурсу учествовало је 323 ученика из Србије, Српске, Француске и Швајцарске.

Прве награде у категорији ученика основних школа освојили су Јована Костадиновић из Ниша и Катарина Ковачевић из Белог Потока код Београда; друге: Војислав Дурмановић из Бијељине и Симона Дина Новаковић из Београда, а треће: Андреј Огњеновић из Париза, Теодора Митровић из Кршевице и сестре Маша и Луна Цивкароски из Врања. Специјалну награду у овој категорији добио је ученик Тодор Илић из Париза.

У категорији ученика средњих школа прве награде добили су Даша Радовановић из Земуна и Душан Мирчић из Зајечара, друге: Страхиња Костадиновић из Ниша, Ивана Николић из Ужица и Марко Самарџић из Врњачке Бање, а треће: Невена Везмар из Београда, Ненад Вукановић из Краљева и Ненад Друловић из Нове Вароши.

Представништво Републике Српске у Србији већ петнаест година сарађује са Друштвом „Свети Сава“. Представништво редовно прати, подржава и учествује у спровођењу Светосавског књижевног конкурса у Београду, а помогло је оснивање пододбора у Републици Српској и сарађује с њим у спровођењу Светосавског ликовног конкурса, па је тако и ове године.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2709
Број прегледа чланка : 3683281
Имамо 96 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

14.08.2019.год.
Сутра у Ужицу свечано отварање манифестације „Лицидерско срце“, а у петак „Срце“ је у Републици Српској, у Андрићграду и Вишеграду
Опширније...
 
07.08.2019.год.
Конференција за новинаре поводом XI Међународног дечијег фестивала фолклора „Лицидерско срце“
Опширније...

Претходни догађаји

18.08.2019.год.
Министар Клокић на манифестацији „Лицидерско срце“: Дјеца у свијет носе лијепе успомене из Републике Српске
Опширније...
 
16.08.2019.год.
Синоћ у Ужицу свечано отворено 11. „Лицидерско срце", фестивал сутра у Републици Српској, у Вишеграду и Андрићграду
Опширније...
Преузмите Билтен