Почетна Актуелности Најава догађајa Трибина „Референдум о сецесији БиХ '92. и стварање Републике Српске – 27 година касније“
Ел. пошта Штампа ПДФ
06.03.2019.год.
Трибина „Референдум о сецесији БиХ '92. и стварање Републике Српске – 27 година касније“

У четвртак, 7. марта, у 12 сати у београдском Медија центру, Теразије 3, I спрат, у организацији портала „Све о Српској“ и суорганизацији Представништва Републике Српске у Србији биће одржана трибина на тему „Референдум о сецесији БиХ '92. и стварање Републике Српске – 27 година касније“.

У Сарајеву je и овог 1. марта, као и уназад већ више од четврт вијека, прослављен референдум о сецесији БиХ од Југославије против воље српског народа, иако је био casus belli између три конститутивна народа. Томе је претходила мајоризација над српским посланицима у Скупштини БиХ и Плебисцит српског народа, којим је 98-одстотном већином потврђено опредјељење Срба „да остану у заједничкој држави са Србијом и републикама које то желе“. Упркос свему, референдум је одржан, али се за сецесију изјаснило мање од уставом прописане двотрећинске већине. Тзв. међународна заједница је и такав резултат прогласила легалном и легитимном основом да БиХ оде из Југославије. Одговор Скупштине српског народа у БиХ био је формирање Републике Српске, која је одбрањена током три и по године грађанског рата. Но ни након Дејтонског споразума, који су потписале све три зараћене стране и уз гаранцију великих сила, а Српска добила међународно признање и БиХ устав, унутрашњи и спољни притисци на Републику су се наставили. У негирању легалног и легитимног постојања Републике Српске чак иду до оспоравања њеног имена и датума рођења. И минимални капитал повјерења између три народа, наслијеђен из прошлости, рапидно се троши, а базични консензус о заједничкој БиХ изгледа све мање могућ. То је кључ у коме се може протумачити читава историја савремене БиХ и шири оквир у коме ће се кретати расправа на трибини.

На скупу ће говорити Слободан Антонић, Ненад Кецмановић, Душан Пророковић, Миломир Степић и Дарко Танасковић. Скуп ће отворити Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, а модерирати Ђуро Билбија, уредник портала „Све о Српској“.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2861
Број прегледа чланка : 4309668
Имамо 91 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

03.02.2020.год.
Промоција књиге Луке Николића „Ратна дејства Ужичке војске 1914. године“
Опширније...
 
28.01.2020.год.
Расписан осми конкурс за књижевну награду Извор 2020.
Опширније...

Претходни догађаји

05.02.2020.год.
Одржана промоција књиге „Ратна дејства Ужичке војске у 1914. години“
Опширније...
 
26.01.2020.год.
У квизу „Немањићи“ Билећани освојили друго мјесто!
Опширније...
Преузмите Билтен