Почетна Актуелности Најава догађајa Трибина „Шта БиХ чини (не)могућом државом?“
Ел. пошта Штампа ПДФ
22.05.2019.год.
Трибина „Шта БиХ чини (не)могућом државом?“

У четвртак, 23. маја, у 13 сати у Прес центру Удружења новинара Србије (Кнез Михаилова 6/III) биће одржана трибина на тему „Шта БиХ чини (не)могућом државом?“, у организацији информативног портала Све о Српској и Представништва Републике Српске у Србији.

На трибини ће учествовати Слободан Антонић, Александар Вујовић, Ненад Кецмановић, Александар Павић, Душан Пророковић и Дарко Танасковић. Уводну ријеч одржаће Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији. Модeратор трибине биће Ђуро Билбија, уредник информативног портала Све о Српској.

Догодине ће се навршити четврт стољећа како је БиХ изашла из грађанског рата, али још увијек није стигла до функционалне стабилности и губи вријеме и енергију на унутрашње спорове. Оцјене се крећу од тога да је стање горе него почетком 90-их, или перманентно кризно стање, преко тога да није самоодржива без трајног патроната „међународне заједнице“, или бар без употребе „бонских овлашћења“ високог представника, до тога да спада у категорију безнадежних или пропалих држава од којих треба одустати.

Разлике су још веће када је ријеч о узроцима: неки оптужују протекторат да блокира унутрашње демократске потенцијале и обесхрабрује домаће преговараче, другима су за све криви национали лидери који живе од узајамних провокација, трећи проблем виде у ниској демократској култури популације недорасле сложеним механизмима консоцијације. А нису ништа мања разилажења ни око питања шта би требало предузети.

За Бошњаке је Дејтонски споразум неприхватљив и траже централизацију и унитаризацију БиХ, за Србе је управо примјена изворног Дејтона једина гранција опстанка Републике Српске и услов останка у БиХ, а за Хрвате је споран претходни Вашингтонски споразум којим су се одрекли трећег ентитета. Појављује се и идеја о новој међународној конференцији о БиХ, у којој би, с обзиром на измијењену геополитичку ситуацију, учествовале и Путинова Русија, Сијева Кина и Ердоганова Турска, а не само западне земље на челу са САД. Као што је присутна и супротна идеја: договор унутрашњих актера без икаквих спољних посредовања.

Најзад, да ли БиХ уопште има будућност и каква би она могла да буде?

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2841
Број прегледа чланка : 4237143
Имамо 92 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.01.2020.год.
Сутра финале Међународног квиз такмичења „Немањићи““
Опширније...
 
24.01.2020.год.
Теодора Петровић из Бијељине освојила трећу награду на конкурсу Друштва „Свети Сава“
Опширније...

Претходни догађаји

26.01.2020.год.
У квизу „Немањићи“ Билећани освојили друго мјесто!
Опширније...
 
25.01.2020.год.
На Светосавском књижевном конкурсу ученица Теодора Петровић из Бијељине освојила трећу награду
Опширније...
Преузмите Билтен