Почетна Актуелности Најава догађајa Трибина „Шта БиХ чини (не)могућом државом?“
Ел. пошта Штампа ПДФ
22.05.2019.год.
Трибина „Шта БиХ чини (не)могућом државом?“

У четвртак, 23. маја, у 13 сати у Прес центру Удружења новинара Србије (Кнез Михаилова 6/III) биће одржана трибина на тему „Шта БиХ чини (не)могућом државом?“, у организацији информативног портала Све о Српској и Представништва Републике Српске у Србији.

На трибини ће учествовати Слободан Антонић, Александар Вујовић, Ненад Кецмановић, Александар Павић, Душан Пророковић и Дарко Танасковић. Уводну ријеч одржаће Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији. Модeратор трибине биће Ђуро Билбија, уредник информативног портала Све о Српској.

Догодине ће се навршити четврт стољећа како је БиХ изашла из грађанског рата, али још увијек није стигла до функционалне стабилности и губи вријеме и енергију на унутрашње спорове. Оцјене се крећу од тога да је стање горе него почетком 90-их, или перманентно кризно стање, преко тога да није самоодржива без трајног патроната „међународне заједнице“, или бар без употребе „бонских овлашћења“ високог представника, до тога да спада у категорију безнадежних или пропалих држава од којих треба одустати.

Разлике су још веће када је ријеч о узроцима: неки оптужују протекторат да блокира унутрашње демократске потенцијале и обесхрабрује домаће преговараче, другима су за све криви национали лидери који живе од узајамних провокација, трећи проблем виде у ниској демократској култури популације недорасле сложеним механизмима консоцијације. А нису ништа мања разилажења ни око питања шта би требало предузети.

За Бошњаке је Дејтонски споразум неприхватљив и траже централизацију и унитаризацију БиХ, за Србе је управо примјена изворног Дејтона једина гранција опстанка Републике Српске и услов останка у БиХ, а за Хрвате је споран претходни Вашингтонски споразум којим су се одрекли трећег ентитета. Појављује се и идеја о новој међународној конференцији о БиХ, у којој би, с обзиром на измијењену геополитичку ситуацију, учествовале и Путинова Русија, Сијева Кина и Ердоганова Турска, а не само западне земље на челу са САД. Као што је присутна и супротна идеја: договор унутрашњих актера без икаквих спољних посредовања.

Најзад, да ли БиХ уопште има будућност и каква би она могла да буде?

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3017
Број прегледа чланка : 5224089
Имамо 119 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.09.2020.год.
Ранко Прерадовић први пјесник из Републике Српске - добитник „Повеље Мораве“
Опширније...
 
12.09.2020.год.
Обиљежавање дана страдања Срба 13 западнокрајишких општина
Опширније...

Претходни догађаји

28.09.2020.год.
Свечано уручене овогодишње Повеље Мораве
Опширније...
 
17.09.2020.год.
У Београду представљена књига Милана Љепојевића „Наоружавање истином“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму