Почетна Актуелности Најава догађајa Почело снимање историјско-биографског филма о проф. др Зорану Станковићу „Свједок“
Ел. пошта Штампа ПДФ
10.12.2021.год.
Почело снимање историјско-биографског филма о проф. др Зорану Станковићу „Свједок“

У Београду су снимљени први кадрови дугометражног документарног филма „Свједок“. Сценарио и режију потписује награђивани режисер документарних филмова Денис Бојић, а филм се снима у копродукцији Радио-телевизије Републике Српске и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС.

Филм „Свједок“ првобитно је замишљен и базиран на документацији и свједочанствима проф. др специјалисте судске медицине Зорана Станковића, која се тичу његовог боравка на простору БиХ за вријеме ратних дешавања. У мају ове године у Представништву Републике Српске у Србији озваничен је почетак сарадње Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и др Станковића. Нажалост, др Станковић је преминуо непосредно прије саме реализације филма.

Након његове смрти, филм ће промијенти своју форму, али не и суштину. Огољену и сурову истину ратног ужаса приказану кроз историјски и биографски портрет др Станковића.

Проф. др Зоран Станковић

По ријечима режисера, ово је филм о човјеку који се игром судбине нашао у вихору ратних дешавања, човјеку који је радећи часно свој посао, на себе и кроз себе преузео свједочанство о ужасима рата, али исто тако овај је филм дужна национална почаст историјском дјелу и величини др Станковића. Кроз позив специјалисте судске медицине у току ратних сукоба, др Станковић је свједочио о деструкцији људског бића, о ужасима индивидуалне патње, о посљедицама распада једне земље и страдању једног народа.

Др Станковић је био тај који је из крви и блата овдашњих гробница извлачио и идентификовао њихове најмилије не питајући за вјеру и нацију, омогућавајући породицама да их уз сав бол и патњу достојанствено сахране.

Радећи на више од 50 масовних гробница широм бивше земље и обдукујуци више од 5.000 страдалих жртава, једина је особа која је на овакав начин свједочила о размјерама страдања и ужасима ратних дешавања. Биографија и ауторитет свјетских размјера др Станковића позиционирају као једног од најважнијих хроничара ратних збивања. Уједно ово је историјски пресјек који ће кроз филмски израз објединити мапу страдања српског народа. Само на територији БиХ радио је ексхумације и обукције на више од тридесет масовних и појединачних гробница и то на локалитетима Сарајева, Тузле, Сокоца, Пала, Мостара, Билеће, Требиња, Невесиња, Каменице, Зворника, Скелана, Шековића, Кравица, Сребренице, Братунца, Сандића, Рогатице, Милића, Брчког, Угљевика, Прибоја код Лопара, Купреса, Бихаћа и Мркоњић Града.

Уз архивски материјал и архивска свједочанства др Станковића, те свједочења преживјелих чланова породица жртава, у филму ће учествовати чланови његове најуже породице, чланови његовог обдукционог тима, новинари, сниматељи, те остали актери који на највјеродостојнији начин могу да свједоче о његовој историјској улози. Режисер Бојић се захвалио породици др Станковића што је подржала и наставила реализацију филма, те Радио-телевизији Републике Српске и Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС, који су у пуном капацитету стали иза једног оваквог историјског пројекта.

Почело снимање филма „Свједок“

Снимање филма је планирано на више подручја и локација у БиХ, Србији, Словенији и Холандији. Филмску екипу чине директор фотографије Дејан Рачић, сниматељ Саша Врућинић, монтажер Огњен Богдановић, сниматељ тона Жељко Каламанда, асистент сниматеља Милорад Рајлић, графички дизајнер Огњен Радумило, дизајнер тона Владимир Владетић, продуцент Филип Млађеновић, те сценариста и режисер Денис Бојић.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3655
Број прегледа чланка : 16246446
Имамо 148 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљање монографије „Тајне Лицидерског срца“
Опширније...

Претходни догађаји

30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму