Почетна Актуелности Најава догађајa 17. Крајишки црквено народни свесрпски сабор „Крушедолска звона“
Ел. пошта Штампа ПДФ
26.05.2023.год.
17. Крајишки црквено народни свесрпски сабор „Крушедолска звона“

У суботу, 27. маја 2023. године, Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске заједно са Завичајним клубом Славонија из Инђије и Епархијом Сремском, организују традиционалну манифестацију 17. Крајишки црквено народни Свесрпски сабор „Крушедолска звона 2023.“, код манастира Крушедол на Фрушкој гори. У манастирској цркви Благовештења Пресвете Богородице, литургију и парастос за све Србе који су погинули и нестали током 20. вијека с почетком у 09.30 сати служиће владика сремски Василије са свештенством сремске епархије. Послије трпезе љубави у манастирској благоваоници, на позорници испред манастира одржаће се пригодан културно умјетнички програм. Ове године Крушедолску бесједу говориће српски историчар и универзитетски професор са Филозофског факултета др Милош Ковић.

Програм представља смотру духа и народног стваралаштва изворних мушких и женских пјевачких група и више КУД-а која чувају и његују обичаје, фолклор и традицију завичаја. У програму, осим глумаца и пјесника, учествоваће и више изворних пјевачких група и КУД-а са подручја Републике Српске.

Већ сада је остварена ранија замисао организатора да ово саборовање прерасте у Свесрпски сабор,како би показали заједништво и сачували сјећање на завичај и нашу богату историју.

На овогодишњи Сабор осим избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске и БиХ и њихових пријатеља из Србије, очекује се долазак наших сународника из земаља у региону, као и из дијаспоре.

Ради великог интереса организатори ће уложити напор да се обезбиједи превоз за све избјегле и прогнане који немају другог начина да присуствују овом дружењу. Заинтересовани могу се пријавити на телефон Удружења Срба из Хрватске број: 011/3231 994.

Финансијски, технички и организационо и ове године сабор је подржало Представништво Републике Српске у Београду, а шеф Представништва Млађен Цицовић ће присуствовати сабору.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3655
Број прегледа чланка : 16246259
Имамо 129 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљање монографије „Тајне Лицидерског срца“
Опширније...

Претходни догађаји

30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму