Почетна Актуелности Претходни догађаји Одржана конференција за медије поводом београдске премијере филма „Пофалићи“
Ел. пошта Штампа ПДФ
30.05.2017.год.
Одржана конференција за медије поводом београдске премијере филма „Пофалићи“

У београдском Медија центру данас је одржана конференција за медије поводом београдске премијере документарног филма „Пофалићи,“ планиране за уторак, 30. мај, у 18 сати у Југословенској кинотеци (Узун Миркова 1).

Сценариста и редитељ, Сњежан Лаловић на конференција за медије поводом премијере његовог документарног филма - Пофалићи

Сценариста и редитељ, Сњежан Лаловић рекао је да је као Сарајлија који је прогнан из свога града, осјећао обавезу да направи свједочанство о судбинама људи који су настрадали током маја 1992. године у сарајевском насељу Пофалићи. „Ту се догодило прво етничко чишћење у једном граду током рата у БиХ, али то је и само једна у низу трагедија које су задесиле Србе у том трагичном рату који је задесио све“  рекао је Лаловић и подсјетио да су Срби били већинско становништво у Пофалићима, а да сада тамо живе неки други људи.

„Тог 16. маја 1992. године извршен је масакр над српским становништвом, са лажним образложењем да су Пофалићи велико четничко упориште“ рекао је Лаловић.

„Данас постоје веома опречне изјаве о томе колико је људи страдало у тој акцији муслиманских јединица. Говори се и о стотинама несталих и убијених, а према званичним подацима тог дана побијено је шездесет четворо људи, али нисам сигуран да је то тачан број“ – рекао је аутор филма и додао да се у том смислу може извести категоризација жртава.

Има породица које  су потпуно затрте и није остало насљедника који би за њима дуже трагали. Такође, има породица које још трагају за својим ближњим који су остали у својим кућама  мислећи да им се ништа неће догодити, а накнадно су стрељани. Најзад, постоје и убијени чији су посмртни остаци премјештани на друге локације, па им се изгубио сваки траг.

Лаловић је рекао да му је за филм било тешко да нађе праве саговорнике јер ни који о томе причају након 25 година, говоре као да дају статистичке извјештаје, сјећања блиједе, а емоције се тешко буде, изузев код оних који су изгубили своје најближе.

Пофалићи су чак медијском манипулацијом искоришћени против Срба, свједочи аутор и објашњава да када су муслиманске јединице напале насеље са три стране, Срби су бјежали кроз шуму и требала им је одступница од потјере. Пала је наредба команде ВРС да се гранатирају Пофалићи, али не „зато што тамо више није било Срба“,како је изувучено из контекста, него зато да би се заштитили збјегови који су се кретали према Вогошћи  и Илиџи.

Лаловић је на крају упозорио да се о ратном злочину у Пофалићима прије десетак година могло доста тога наћи на "Јутјубу", све док се муслиманска страна хвалила том убилачком акцијом, али је све избрисано када су схватили да би због тога могли бити кривично гоњени. Остао је само један фељтон, који је објавило сарајевско "Ослобођење", у коме се прецизно наводи ко су наредбодавци, а ко егзекутори, те зашто и како је дошло до одлуке да почине масовни злочин на Србима.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2621
Број прегледа чланка : 3430705
Имамо 86 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

16.05.2019.год.
Почиње „Балкански скок пријатељства 2019“
Опширније...
 
07.05.2019.год.
Донација књига из Републике Српске и представљање изабраних дјела Душка М. Петровића у библиотеци у Лозници
Опширније...

Претходни догађаји

18.05.2019.год.
Свечано отворен „Балкански скок пријатељства 2019“
Опширније...
 
09.05.2019.год.
Дониране књиге библиотеци Вуковог завичаја у Лозници
Опширније...
Преузмите Билтен