Почетна Актуелности Претходни догађаји Предсједник Додик: Србија и Српска заједно у овом вијеку
Ел. пошта Штампа ПДФ
31.05.2018.год.
Предсједник Додик: Србија и Српска заједно у овом вијеку

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одржаo je у сриједу, 30. маја, на Факултету политичких наука у Београду предавање на тему „Дејтонска Република Српска данас и перспективе развоја у контексту актуелних међународних односа“.

Предсједник Републике Српске изјавио је да би Република Српска и Србија у овом вијеку требало да постану једна територијална заједница.

У амфитеатру београдског Факултета политичких наука предсједник Р. Српске Милорад  Додик одржао предавање на тему Дејтонска Р. Српска данас и перспективе развоја у контексту актуелних међународних односа

„Ми у овом вијеку треба да завршимо као Република Српска и Србија, обједињени у једној територијалној заједници“, рекао је предсједник Српске, што је поздрављено бурним аплаузом.

Предсједник Српске је истакао да Републику Српску види као државу са свим елементима и дефиницијама које су познате.

Навео је да Српска има своју владу, парламент и своје финансије којима може да се финансира.

Предсједник Републике је као примјер за нефункционисање БиХ сликовито навео да би, уколико би у неком случају у БиХ нестало свјетла, само Република Српска могла да га упали.

Предсједник Републике Српске је нагласио да Српска има своје пријатеље Србију, Русију и одличне односе са Кином.

Предсједник  Српске је рекао да су Хрвати и Бошњаци данас најпосвађанији у БиХ и да их нико не може измирити, те да у Федерацији БиХ /БиХ/, за разлику од Српске, ништа не функционише – ни Влада, ни парламент.

Предсједник Додик је навео да су се и муслимани и Хрвати градили на сукобу према Србима, али је и међу њима дуго времена постојао прикривени сукоб.

У таквим условима, каже предсједник Додик, СНСД, странка на чијем је челу, почела је да развија однос са Хрватима и онемогући муслимане да надгласају Хрвате, када је ријеч о избору представника хрватског народа.

„Стали смо у одбрану Хрвата, не само због њих, него и због нас, јер кад би се Бошњаци обрачунали са Хрватима, онда би ми били на реду, на исти начин“, појаснио је предсједник Додик.

Нагласио је да Хрвати у БиХ не могу опростити Србима што постоји Република Српска, али не из неког хрватског, базичног разлога, него зато што они немају тако нешто, док Бошњаци сматрају да њима припада цијела БиХ.

Декан београдског Факултета политичких наука Драган Симић

Предсједник Српске је додао да су Хрвати и Бошњаци најпосвађанији у БиХ и да их нико не може измирити, те да у ФБиХ не функционише ни Влада, не састаје се парламент, за разлику од Републике Српске чије све институције функционишу.

Истакао је да се кандидовао за члана Предсједништва БиХ, јер је то мјесто гдје највише може да помогне Републици Српској у успостављању нових пракси које уважавају Српску.

Навео је да су у заједничким органима сада људи из опозиционог блока у Српској, а мањина и у Сарајеву, јер је „Бакир Изетбеговић узео опозицију из Републике Српске, ставио их на власт и они сад мијењању концепт БиХ према којем је она састављена од  два ентитета и три народа.

„Они сада то мијењају и постављају БиХ да је састављена од власти у Сарајеву која је надређена нижим нивоима власти“, истакао је предсједник Додик.

Додик је рекао да не може да каже да као српски члан Предсједништва БиХ неће одлазити у Сарајево, али ће тамо проводити минимално вријеме, јер у Источном Сарајеву постоји Административни центар Владе Републике Српске у којем ће боравити и радити.

Рекао је да српски члан Предсједништва БиХ може све на тој позицији, односно да на било коју одлуку може да стави вето, што значи да та одлука мора да иде на потврђивање у парламент Републике Српске.

„Небојша Радмановић је то учинио седам пута и навикао муслимане и Хрвате да га не прегласавају. Младен Иванић то није урадио ниједном и зато нам се данас све ово дешава“, рекао је предсједник Додик, одговарајући на питање студената у вези са наметањем „босанског језика“ у Амбасади БиХ у Аустралији.

Оцијенио је да треба бити реалан, а не гањати изгубљене илузије о стварању мултиетничког друштва и подсјетио да је њемачки канцелар Ангела Меркел прије пет година рекла да је Европа формирана на мултикултуралности пропала.

Предсједник Додик је поручио да српски национални интерес мора да буде брањен без повлачења.

„Има у политичком животу Србије и Републике Српске оних који мисле да никакве везе не треба да имамо. Вратите се на 1918. и видите шта је Србија имала и шта је дала“, рекао је Додик, нагласивши да се не смије одустати од српског националног концепта.

„Ако одустаномо од тога нећемо само изгубити Косово, а касније одмах и Републику Српску, него ћемо бити распарчани и у самој Србији“, упозорио је  предсједник Републике Српске.

Одговарајући на питање у вези са мигрантима, рекао је да је мигрантску кризу изазвала западна алијанса серијом револуција на сјеверу Афике и Блиском Истоку, напомињући да је то питање скоро разјединило ЕУ.

„Имамо информацију да ће током овог љета, због притиска на Грчку, прије свега, према БиХ бити упућено око 150.000 миграната. То је за нас неприхватљиво и ми не можемо прихватити те мигранте, јер немамо смјештајне капацитете и не желимо да трошимо буџет на одржавање избјегличких кампова“, рекао је Додик.

Нагласио је да је Српска потпуно увјерена да је арапска експанзија у БиХ планирана, да није случајна и да се због тога инсистирало да само у БиХ неко ко три године има азил може да добије аутоматски држављанство.

„У Републици Српској се нико неће задржати. Могу да прођу и оду у Федерацију БиХ. Наша влада је донијела такву одлуку и нема сабирних центара и задржавања миграната“, рекао је предсједник Додик.

Предавање је одржано поводом 50 година Факултета политичких наука у Београду, а претходио му је састанак предсједника Додика са деканом Драганом Симићем.

Извор: СРНА

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2983
Број прегледа чланка : 4828106
Имамо 67 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...
 
16.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу
Опширније...

Претходни догађаји

30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
 
20.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу: У наслеђе младима
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму