Ел. пошта Штампа ПДФ
27.10.2011.год.
Вера, радост живота

Нова књига епископа херцеговачко-захумског г. Григорија привукла је у сриједу, 26.10.2011. године,  у 12 сати,  на штанд Републике Српске многе поштоваоце овог аутора. О његовој новој књизи Вера, радост живота (изд. Бесједа, Бањалука, и Арс либри, Београд) говорили су Ненад Новаковић и Душко М. Петровић.

Ненад Новаковић је рекао да се “владика Григорије, поред своје редовне дјелатности, широј публици опет представља веома занимљивом књигом која је проширено и допуњено издање колумни и текстова објављиваних протеклих година у Гласу Српске" додајући да је значај ове књиге у томе што “владика на један занимљив и популаран начин говори о оним најважнијим темама и догађањима из човјековог живота који су везани за свакодневни живот и религију. Такође говори о материнству, о положају цркве у друштву и о вјери као нечему што је потребно живућем и мислећем човјеку“. Новаковић је рекао и да ће ускоро изаћи из штампе још једна књига епископа Григорија.

Гости на штанду РС: Промоција књиге епископа херцеговачко-захумског г. Григорија

Душко М. Петровић је књигу Вера, радост живота видио у два дијела, графички неодвојена, али суштински различита: први у којем је владика Григорије анализовао (исписујући колумну у Гласу Српске) основне појмове у хришћанству, вјероватно, с намјером да подучи оне који су се у деценијама безбожних власти на овим просторима били одучили од Цркве, па се сада свијају у њено крило, и други у којем је епископ, у три теолошка есеја говорио о покајању, о пореклу и природи зла и о историји и есхатологији код Ј. Зизјуласа. “Епископ Григорије је“ - каже Петровић - “покушао да у овим значајним темама нађе сличности и разлике код Јустина Поповића, једног од најзначајнији српских теолога, и Јована Зизјуласа, пергамског епископа, иначе страсног заговорника екуменизма, и можда је добро што се владика Григорије задржао на томе, што није улазио у теме где су наш Св. Јустин (Поповић) и епископ пергамски Зизјулас непомирљиво супротстављени“, наглашавајући да је “већ и ово што је објављено у нескладу са светосавском вертикалом Српске православне цркве: Св. Сава – Св. Николај (Велимировић) охридски и жички – Св. Јустин (Поповић) Ћелијски“.

У 14 сати је на штанду Републике Српске Ранко Павловић представио изузетно занимљиву књигу за дјецу Руку под руку кроз бројеве и азбуку Јове Чулића (изд. Арт принт, Бањалука) истичући да дидактичност која провејава кроз Чулићеве стихове, не само да не смета овој поезији, него је Чулић успио да је тиме учини и љепшом, омиљенијом.

Штанд РС: г. Матија Бећковић у разговору са г. Цицовићем и г. Душком М. Петровићем

Иначе,  јуче је штанд Републике Српске посјетио академик Матија Бећковић и директору Представништва Р. Српске у Србији, господину Млађену Цицовићу, потврдио своје учешће у програму “П(ј)есничко вече на вишеградском мосту у Београду“ које је заказано за петак, 28. октобар у 19 сати и у којем ће учествовати п(ј)есници из Србије, Српске и Црне Горе. Академик Бећковић је, такође, потврдио да ће у суботу у 14 сати на штанду Републике Српске, послије промоције своје двије књиге бесједа, “Најскупља српска реч“ и “Најважнија српска реч“, о којим ће говорити Драган Хамовић, гостима штанда Републике Српске потписивати књиге.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3655
Број прегледа чланка : 16246496
Имамо 147 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљање монографије „Тајне Лицидерског срца“
Опширније...

Претходни догађаји

30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму