Почетна Актуелности Претходни догађаји Тања Ђаковић, помоћник министра за културу Републике Српске, промовисала на Сајму књига кампању Читајмо заједно
Ел. пошта Штампа ПДФ
24.10.2018.год.
Тања Ђаковић, помоћник министра за културу Републике Српске, промовисала на Сајму књига кампању Читајмо заједно

Министарство просвјете и културу Републике Српске промовисало је јуче на Сајму књига у Београду (на штанду Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево) кампању „Читајмо заједно“, чији је циљ његовање културе читања књига и промовисање српског језика и ћирилице.

Кампања „Читајмо заједно“, која у Републици Српској траје до краја октобра, даје подршку домаћем издаваштву и обогаћује фонд библиотека. Предвиђено је да за сваку марку коју грађани уложе у куповину књига из едиције Златна сова и лектире, Министарство уложи исто толико у њихов откуп ради богаћења библиотечких фондова.

- Министарство ће откупити књиге и поклонити неразвијеним општинама. Ове године, за заштиту српског језика и ћирилице, одлучили смо да дио књига које грађани буду куповали из школске лектире поклонимо школским општинама у Федерацји БиХ које похађају већином дјеца српске националности, а то су Босански Петровац, Гламоч, Грахово и Дрвар – рекла је, поред осталог Тања Ђаковић, помоћник министра за културу Републике Српске.

Поред Тање Ђаковић, о кампањи „Читајмо заједно“ говорио је и Раде Ристовић, директор Завода за уџбенике.

Промоција изабраних и нових дјела Душка М. Петровића – поводом педесет година књижевног рада 1968–2018

На штанду Републике Српске јуче су промовисана изабрана и нова дјела српског пјесника и сатиричара Душка М. Петровића: У капели радости (лирика), У држави која је нужни смештај (сатира) и У споју духовитости и духовности (свакодневници, бесједе, каприци, разговори и критике). Ове три књиге објављене су поводом 50 година Петровићевог књижевног рада (1968-2018), а издавачи су: Представништво Републике Српске у Србији, Београд, „Бесједа“ Бања Лука и Фондација „Радост“ Београд.

Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији је рекао да је ријеч о једном успјешном аутору и да је педесетогодишњица књижевног стварања само повод, а да је прави разлог да Представништво буде суиздавач ових дјела чињеница да Петровић има заиста широко поље: од лирске поезије и лирске прозе, преко кратких прича, сатиричне поезије и комедије, па бесједа и полемика до сатиричних афоризама.

Глумица Маја Колунџија је на овој промоцији прочитала неколико извода из рецензија, приказа и есеја које су о Душку М. Петровићу, у угледним књижевним часописима и листовима Србије и Српске, објавили: Предраг Гуго Лазаревић, академик Бранко Милановић, Милован Витезовић, Драган Лакићевић, Гојко Божовић, Слободан Новаковић... Предраг Лазаревић је 2002. године објавио у Бањој Луци и књигу „Сатира мотивисана родољубљем или о једанаест књига Душка М. Петровића“.

Немања Мишић, у чијој су штампарији штампана изабрана и нова дјела Д. М. Петровића, рекао је да је већ неколико пута предлагао ауторима да на своје књиге ставе QR код како би читаоци могли на својим мобилним телефонима да чују и виде како то што они читају говори писац, аутор те књиге, али да је тек Душко М. Петровић то урадио и потом публици показао на клипу који је снимљен у дописништву РТРС у Београду.

Лирика и сатира Душка М. Петровића уврштене су у двадесет осам зборника и антологија од чега су три антологије на руском и по једна на њемачком, словеначком, пољском, бугарском, енглеском и белоруском језику. Као аутор добио је значајне књижевне награде, а као уредник сатиричних часописа и листова више пута је забрањиван.

Прије овог трокњижја Петровић је објавио осамнаест књига лирике и сатире, а писао је и за радио и телевизију, позориште, као и политичке и сатиричне колумне по новинама и часописима Србије и Српске.

- Писао сам и објављивао и прије 1968. године – рекао је на крају Душко М. Петровић - него сам се у двадесетој чврсто опредијелио за ову професију. Ја, у ствари, обиљежавам онај тренутак кад сам прије пола вијека повјеровао у моћ књижевне ријечи, лирске и сатиричне ријечи, и овај тренутак када пред публиком и пред собом стојим затечен да у ту моћ и данас вјерујем с несмањеном снагом и вољом, чак и у оваквом невремену у ком смо заробљен.

Промоција издања бањолучке Бесједе, „Компетенције играча у игроликом процесу сажимања теорије и праксе“, Валентине Милачић, говоре: др Радован Грандић и аутор

У 12.00 сати су на штанду Републике Српске промовисана издања бањолучке „Бесједе“: Компетенције играча у игроликом процесу сажимања теорије и праксе Валентине Милачић о којој су говорили др Радован Грандић и аутор.

Валентина Милачић је рекла да је први дио књиге компарација три предшколска курикулума, а други дио садржи драмске активности односно ауторове текстове, представе и игроказе које је користила у раду са дјецом. Др Радован Грандић је изразио лично задовољство због појаве ове књиге, истичући да многи васпитачи немају довољно знања о драмским играма и начину њиховог извођења те да ће ова књига бити од помоћи свима који желе да прошире своје знање у овој области.

Промоција издања „Јутарњи блуз“, Бориса Мишковића, говоре: Матија Павићевић, Борис Мишковић, Божо Копривица и аутор

Књигу „Јутарњи блуз“ Матије Павићевића промовисали су Божо Копривица, Борис Мишковић и аутор. Мишковић је истакао да је најзначајније од свега што у данашње вријеме неко ко има само 20 година има храбрости и нађе мотива да пише књигу, која говори о проблемима младе генерације. Копривица је казао да је ово књига побуне и младалаштва као и роман о трагању за пријатељством. Аутор је истакао да је музичко искуство и панк музика промијенила цијелу његову перцепцију према животу и поглед на пријатељства, као и да је музика свакако допринијела и развила његову жељу за писањем и изражавањем себе.

Промоција издања „Завичај“, Недељка Бабића, говоре: Милош Ковачевић, Радмила Поповић и Бранко Стојановић

Проф. Др Милош Ковачевић је зналачки представио књигу Завичај Недељка Бабића, без сувишних детаља који би сигурно засметали краткој сајамској промоцији, а потом је пјесник Бабић прочитао једну пјесму из те своје нове, књиге, претходно напоменувши да „гдје год сам до сада читао своје стихове, послије ме више нису звали да ту ишта читам и говорим“.

Промоција издања „Увод у драмско позориште“ и „Благо оном ко зна да не зна а хоће да зна“, Луке Кецмана, говоре: Наташа Глишић, Зоран Ђерић, Ненад Новаковић

О двије књиге Луке Кецмана Увод у драмско позориште и Благо оном ко зна да не зна а хоће да зна говорили су Наташа Глишић, Зоран Ђерић, и аутор. У есеју који је припремила и прочитала Наташа Глишић је, не само установила основне одреднице Кецманових дјела, него их и аргументацијом искусног аналитичара и добро поткрепила примјерима. Др Зоран Ђерић је, анализујући књигу Увод у драмско позориште рекао да ће она бити, не само добар уџбеник за оне којеи се спремају да им рад у позоришту буде животно опредјељење, него ће и љубитељима позоришта бити од помоћи у истинском приближавању овој умјетности. Лука Кецман је истакао да је позориште умјетност тренутка  и да га због тога истражујемо, те да су та дубља истраживања била и мотивација за настанак ових дјела.

Промоција дјела Бранка Чучка, пети том Слова о Чучку, представља Озренка Ђурић Радуловић, главни и одговорни уредник

На штанду Републике Српске у 13.00 сати је о петом тому Дјела Бранка Чучка Слова о Чучку, Библиографија говорила Озренка Ђурић Радуловић, која је и главни и одговорни уредник ове едиције у издању Народне библиотеке „Бранко Чучак“ из Хан Пијеска.

Промоција књиге Војислава Дурмановића „Погледи с моста“, говоре: Мирјана Лазаревић, Сенахид Незировић, Жељко Т. Ковачевић и аутор

У 13.30 је на штанду Републике Српске промовисана књига младог аутора  Војислава Дурмановића Погледи с моста објављена у издању СКПД „Просвјета“ из Тузле, говорићила је Мирјана Лазаревић, Сенахид Незировић, Жељко Т. Ковачевић и аутор који је изразио задовољство што се на Сајму књига даје прилика и младим ауторима, а он је ученик бијељинске Гимназије можда и најмлађи.

- То је моја прва збирка пјесама, састављена од пјесама написаних у основој школи, различитих тематика, тема и мотива, али оно што их обједињује јесте мој младалачки и дјечји приступ поезији – рекао је овај млади аутор.

Промоција издања ЈУ Спомен подручје Доња Градина и брошуре Спомен подручје Доња Градина говоре: Жељко Вујадиновић, Драган Давидовић и Тања Тулековић

Међу бројним промоцијама на штанду Републике Српске, промовисан је јуче на штанду Републике Српске и четврти број научног часописа „Топола“, који већ четири године излази у издању Спомен-подручја Доња Градина. О часопису су говорили Драган Давидовић, Жељко Вујадиновић и Тања Тулековић, која је рекла да је часопис  покренут прије три године када је обиљежавана 70. годишњица пробоја посљедње групе јасеновачких логораша и да излази као годишњак. Тулековић је рекла да часопис окупља велики број историчара и аутора из свијета који својим радовима доприносе очувању истине о Јасеновцу.

- Часопису има рубрику „Историјска истраживања“, чија је намјера да обради што више мањих стратишта у самој близини концентрационог логора Јасеновац и сва села и мање градове који гравитирају Јасеновцу. Свако наше село је огромно стратиште о којем би могла бити написана књига - истиче Тања Тулековић, директорка Јавне установе Спомен-подручја Доња Градина.

Драган Давидовић је говорио о научном прилазу у истраживању злочина и, посебно, о начину и могућностима очувања споменичких подручја, историјских споменика и његовању културе сјећања. Давидовић је рекао да је у подручју Јасеновца обновљена црква у којој је живописана и Дијана Будисављевић.

Жељко Вујадиновић је говорио о новима истраживањима свјетских научника и о њиховим дјелима која бацају више свјетла на злочине које су усташе починиле за вријеме Другог светског рата, те – што је најважније – на тај начин истина о злочинима, о геноциду над Србина пробија у свијет.

Представљање издања „Зборник радова Двадесет година Дејтонског мировног споразума“, говоре: проф. др Горан Марковић и доц. др Димитрије Ћеранић

О зборнику радова Зборник радова Двадесет година Дејтонског мировног споразума објављеном у издању Универзитета у Источном Сарајеву, Правни факултет, на штанду Републике Српске јуче у 15.00 сати говорили су проф. др Горан Марковић и доц. др Димитрије Ћеранић, који су нагласили значај међународног признања Републике Српске Дејтонским споразумом и информисали да је у зборнику заступљено око шездесет аутора и свих земаља у окружењу.

Представљање издања Универзитета у Источном Сарајеву, Филозофски факултет Пале:, говоре: проф. др Мишо Кулић, доц. др Драга Мастиловић и доц. др Огњен Куртиш

Јуче у 16.00 на платоу „Бранко Миљковић“ представљена су издања Универзитета у Источном Сарајеву, Филозофски факултет Пале: Зборник са научног скупа Наука и стварност; часопис Радови (бр.19); Зборник са савјетовања о статусу друштвено-хуманистичких наука, говорили су проф. др Мишо Кулић, доц. др Драга Мастиловић и доц. др Огњен Куртиш.

Куртиш је истакао да Филозофски факултет на Палама спада у ред оних институција које много времена посвећују издавачкој дјелатности и да ова издања представљају резултат тих стремљења.

- Први број "Радова" је изашао 1998 године и идеја водиља је била да часопис буде један од кључних стубова факултета и универзитета - рекао је Куртеш и најавио да ће крајем године изаћи јубиларни двадесети број.

Кулић је истакао да се на се на факултету посебно труде да се афирмише научни приступ у хуманистичким наукама и то показују и радови који су у овом зборнику.

Мастиловић је говорио о значају чињенице да Филозофски факултет на Палама, као највећи у Републици Српској, има професоре који гарантују квалитетну наставу и подстрек студентима - будућим научницима и професорима.

Промоција књиге „Нови хладни рат и Србија – геополитичка стварност Срба“, генерала Винка Пандуревића, говоре: проф. др генерал Радован Радиновић, Александар Павић и аутор

Књига Нови хладни рат и Србија - геополитичка стварност Срба, чији је аутор пензионисани генерал Винко Пандуревић, представљена је јуче на штанду Републике Српске у 17.00 сати. О значају овог дјела, које су објавили београдски „Свет књиге“ и Представништво Републике Српске у Србији, говорио је политички аналитичар Александар Павић, који је посебно нагласио његову свеобухватност.

- Главни утисак о овој књизи је њена свеобухватност. Она је у исто време и геополитичка и бави се унутрашњом националном политиком на нивоу простора, где је живео и ратовао српски народ - рекао је Павић.

Према Павићевим ријечима, књига ставља у контекст савремене догађаје и нови хладни рат, као што и сам наслов говори, те шта је положај Србије у свему томе.

- Књига говори и о томе шта би, према мишљењу аутора, требало урадити, и то на основу његовог врло богатог војничког, образовног, социолошког и политичког искуства -  рекао је Павић.

Павић је навео да се ово дјело бави и свјетским и локалним питањима, али да све то ставља у цјелину коју је лако разумјети.

Пандуревић је указао на значај четвртог дијела књиге који се тиче постдејтонске БиХ и присјећања на одређене ратне догађаје.

- У поглављу о постдејтонској БиХ, односно одбрани Републике Српске, значајне су теме које се тичу очувања њеног назива, симбола и њених уставних надлежности - рекао је Пандуревић.

Према његовим ријечима, занимљив је и дио који се тиче неких ратних догађаја путем везивања са актуелном ситуацијом данас у Републици Српској и уопште у БиХ.

Он каже да треба истаћи и све веће интересовање Кине и Русије за Балкан и сучељавање Русије и САД на простору Балкан.

- Постоји један троугао чији је врх забоден у само срце Београда, а на краковима троугла клате се Русија и САД у својим надметањима. Русија дјелује на овим просторима са најбољим намјерама заштите суверенитета Србије, док САД настоје на сваки начин да истисну Русију са овог простора -  рекао је Пандуревић.

Промоција књиге Биљане Милошевић Шошо, „Девијантне појаве у Републици Српској“, говоре: Божо Милошевић, Дејан Керлета и аутор

Девијантне појаве у Републици Српској наслов је књиге Биљане Милошевић Шошо, која је данас промовисана на штанду Републике Српске у 18.00 сати. Ову књигу у издању Завода за уџбенике и наставна средства, Источно Сарајево представили су Божо Милошевић, Дејан Керлета и аутор. Милошевић је у исцрпној анализи овог дјела  посебно нагласио да је Биљана Милошевић Шошо заиста успјела да региструје и освијетли гдје се све и како крију девијантне појаве у друштву.

Промоција збике поезије Сање Клисарић, „Подсећања на вечност“, говоре: Јулијана Јанковић, Жељка Пржуљ, Дејан Керлета и аутор

У сали „Васко Попа“ у 19.00 сати су о поезији Сање Клисарић у збирци Подсећања на вечност, објављењу у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, говорили Јулијана Јанковић, Жељка Пржуљ, Дејан Керлета и аутор.

- Сања је мултимедијална умјетница која успјешно премошћује све баријере између умјетности, мењајући са изузетном лакоћом медиј самог изражавања. Сањина поезија је трагалачка и флуидна, уроњена у безвременост, лишена просторних и временских референци а опет је пред нама свеприсутна и свепостојећа – рекла је Јулијана Јанковић.
 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2992
Број прегледа чланка : 4947159
Имамо 67 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28.07.2020.год.
Отварање Међународне умјетничке колоније „Крчедин 2020"

Опширније...
 
29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...

Претходни догађаји

03.08.2020.год.
Први дио међународне умјетничке колоније у Крчедину
Опширније...
 
30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму