Почетна Актуелности Претходни догађаји Академија наука и умјетности Републике Српске промовисали други том Енциклопедије Републике Српске и најавили трећи за слиједећу годину
Ел. пошта Штампа ПДФ
24.10.2018.год.
Академија наука и умјетности Републике Српске промовисали други том Енциклопедије Републике Српске и најавили трећи за слиједећу годину

Прва промоција на штанду Републике Српске у 11.00 сати била је представљање књиге Историја југословненске идеје 1500-1918. аутора: Боро Бронза, Славојка Бештић Бронза, Бошко М. Бранковић и Боривоје Милошевић у издању Независног универзитета Бања Лука.

Промоцијa књиге Историја југословенске идеје 1500-1918, аутори Боро Бронза, Славојка Бештић Бронза, Бошко М. Бранковић и Боривоје Милошевић

Боро Бронза је, говорећи о идеји, истраживању и објављивању ове књиге, закључио да је то био храбар потез у односу на досадашња разматрања југословенске идеје и реализације.

- Коришћене су огромне базе историјских докумената, поготово иностране литературе, а култоролошка матрица нас је ослобађала обавезе да следимо оно што је било већ казано о овој теми – рекао је Бронза.

Бошко Бранковић је рекао да је у настајању ове књиге било изузетно важно што су аутори имали позитивну идеју, радили су на књизи која се прва бави идејом југославнества много времена прије 1918. године, а већина досадашњих истраживача је од 1918. тек кретала у истраживање.

- Југословенскја идеја развијала се од почетка шеснаестог вијека па до остварења. Било је занимљиво откривати и посматрати разлику између југословнеске идеје међу хрватским круговима и српским. Хрватска је била неупоредиво агресивнија – рекао је Бранковић.

На питање водитељке која би година била крајња за истраживање југословенске идеје, Бранковић је одговорио да би то била година пропасти те идеје 1991. или 1992. година.

У дискусији је учествовао и академик Никола Б. Поповић који је рекао да се може пратити успон и пад идеје, али је најважније да се сагледа и истражи оствареност или неоствареност идеје.

Радмила Чокорило је, као представник издавача (НБЛ), рекла да је ово прва промоција у Србији и радује се што је овако успјела.

АНУРС представља своја нова издања, говоре академици Рајко Кузмановић, Слободан Реметић и Васкрсија Јањић

У сали „Борислав Пекић“ данас у 12.00 сати Академија наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ је представила неколико нових издања, међу којима и други том Енциклопедије Републике Српске.

Предсједник АНУРС, академик Рајко Кузмановић рекао је да други том Енциклопедије обухвата слова В и Г, која имају понајвише одредница, истакавши да тај том обухвата око 1.450 одредница са око 25 карата и око 300 фотографија.

Он је нагласио значај објављивања другог тома Енциклопедије Републике Српске за настављање представљања културе, историје, традиције и језика Српске, а који је започет објављивањем првог тома ове енциклопедије.

Кузмановић је још рекао да ће Енциклопедија Републике Српске укупно имати шест томова и да се "већ увелико ради на трећем тому".

Он је додао да се екипа стручњака која ради у АНУРС-у на Енциклопедији интензивно залаже да сада скоро сваке године изађе нови том.

- Мислим да тиме знатно доприносимо угледу науке Републике Српске тако да Енциклопедија постаје једна врста приручника о сазнању, историјском развоју и културној баштини Републике Српске - оцијенио је Кузмановић.

Кузмановић је нагласио да су сви подаци у Енциклопедији "сигурне провенијенције" и да се не дозвољава да буде уврштено нешто што није претходно вишеструко провјерено.

Израда Енциклопедије повјерена је АНУРС, пошто је, према одлуци Владе Републике Српске, Народна скупштина Српске донијела Закона о Енциклопедији Републике Српске.

Уз други том те енциклопедије, представљено је и више нових издања АНУРС - "Ономастика Доњег Борча", "Биљке проузроковачи дерматоза код људи /фитодерматозе/", "Резистентност коровских биљака на хербициде" и Арбитража за област Брчко: спор или фарса стољећа, академик Витомир Поповић

Кузмановић је изразио задовољство због објављивања нових издања АНУРС-а из најразличитијих области.

"АНУРС сваким даном и сваке године све више напредује и све више израста у врлу озбиљну издавачку кућу, а, осим низа других активности које спроводи, у овој години имамо двадесетак нових издања, међу којима је свакако као круна други том Енциклопедице", рекао је Кузмановић.

Промоцији је присуствовао и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Промоција књиге Гудачки квартети Владе Милошевића, говоре: проф. др Сања Маринковић, проф. др Санда Додик и пјесник Ранко Рисојевић

На штанду Републике Српске данас је у 13.00 сати промовисана књига „Гудачки квартети Владе Милошевића“ коју је приредио проф. мр Саша Павловић. О овом изузетно значајном дјелу у издању Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци говорили су: проф. др Сања Маринковић, професор Факултета музичке уметности у Београду и пјесник Ранко Рисојевић.

Санда Додик је рекла да је издавање ове књиге било испуњење обавезе коју имамо према нашем највећем композитору, а Соња Маринковић да је ова књига издавачки подухват, јер савремени умјеници имају данас велике могућности: интернет, часописе, новине, а ствараоци који су у нашој музичкој традици оставили велики или највећи траг могу бити само нашим овако посебним залагањем приказани новим генерацијама љубитеља музике.

Пјесник Рисојевић је рекао да је много оних који су магистрирали и докторирали на стваралаштву Владе Милошевића и да његово дјело кроз њихов даљи рад живи и живјеће у пуном сјају.

- Ја не могу рећи да сам се дружио, пријатељевао са Владом Милошевићем, али били смо суграђани, виђали смо се и памтим да га је његова и наша Бања Лука увијек звала Чика Владо и мени је у свијести и данас он баш такав: Чика Владо – рекао је Рисојевић.

Промоција овог дјела обогаћена је и емитовањем једног одломка из композиције Владе Милошевића.

Промоција књиге проф. др Сање Мацуре Наративни лавиринт – улазак и Наративни лавиринт – у средишту, говоре: проф. др Снежана Милосављевић Милић, др Светлана Шеатовић и ауторка

У 13.30. сати на штанду Републике Српске промовисана су двије књиге проф. Др Сање Мацуре: Наративни лавиринт – улазак и Наративни лавиринт – у средишту, у издању НУБРС.

– Обје књиге баве се наратологијом, а она проучава наративне текстове које чине измишљени или стварни догађаји о којима неко некоме приповиједа (романи, бајке, новински текстови итд.). „Наративни лавиринт – Улазак“ друго је, проширено издање књиге објављене 2012. и он нуди теоријски преглед класичне и когнитивне наратологије и примјену наратолошких анализа на дјела српских писаца (М. Булатовића, С. Селенића, Д. Ћосића, И. Андрића, Р. Рисојевића), док је „Наративни лавиринт – У средиштву“ заснован на сфери когнитивне наратологије, а у њему су се нашле анализе књижевних дјела П. Кочића, Б. Станковића, Б. Ћопића, Р. Братића, П.Сарића и Р. Рисојевића –рекла је Мацура.

Архив Р. Српске, Бања Лука и Архива Српске православне цркве, Београд промовише своја заједничка издања, говоре: мр Бојан Стојнић, директор Архива Р. Српске, проф. др Алексеј Тимофејев и др Радован Пилиповић, директор Архива Српске православне цркве

У 14 сати у сали "Васко Попа" одржана је промоција заједничких издања Архива Републике Српске и Архива Српске православне цркве из Београда. О књигама Радована М. Пилиповића "Српска православна црква и руска емиграција 1920-1940 и  Зорана С. Мачкића "Из Родине у Бања Луку" говорили су: мр Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске, проф. др Алексеј Тимофејев и др Радован Пилиповић, директор Архива Српске православне цркве.

Стојнић је истакао да је између два свјетска рата руска колонија у Бањој Луци била у порасту и веома активна, док је данас по попису у Републици Српској има 177 Руса као и да почета градња руско-српског храма и центра у Бањој Луци представља нови замах у развоју тих односа.

Тимофејев је рекао да ова књига сагледава дискурс руско српских односа у једном значајном периоду а да историја тих односа сеже у средњи вијек и да постоји сталан континуитет односа од 15. вијека, када је успостављено даривање сеоских манастира од стране руских царева.

Аутор се захвалио свима који су му помогли у остварењу овог дјела и казао да је мотив за настанак књиге био и богат и обиман фундус музеја СПЦ о српско-руским односима.

Промоција издања Удружења књижевника Р. Српске, говоре: Предраг Бјелошевић, Коља Мићевић, Живко Вујић и Ранко Павловић

Промоција издања Удружења књижевника Републике Српске на штанду Републике Српске у 15.00 сати окупила је многе поклонике књижевне ријечи.

Предраг Бјелошевић, предсједник Удружења књижевника Републике Српске, прво је дао ријеч Кољи Мићевићу, Бањалучанину из Париза, који је говорио као преводилац сјајне пјесничке књиге Џона Тејлора, Американца који живи у Паризу. С Кољом Мићевићем на преводу је радила и Сања Зекановић из Бање Луке. Џон Тејлор је пјесник који је на бањалучким међународним књижевним сусретима ове године добио награду у изузетно великој конкуренцији. Књига Окна је објављена у едицији Преводи и оно што је најважније, објављена је двојезично.

- Џон Тејлор нам се послије књижевне манифестације у Бањој Луци, јавио од куће ћириличним писмом и рекао да се посебно радује што је научио српско писмо - испричао је Коља Мићовић.

Из књиге Поднебље пјесме Слободана Јовића, који није могао да дође на ову промоцију, Пеђа Бјелошевић је прочитао једну пјесму, која је лијепо примљена код публике.

- Јовић је право свјежење на нашем књижевном поднебљу - рекао је Бјелошевић.

Живко Вујић, чији роман Свети штап који говори о познатом бањалучком епископу који је убијен у првом таласу усташког покоља 1941. године и бачен у Врбању, подсјетио је слушаоце на то вријеме и додао да је прво истражио све историјске истине, па тек онда сјео да напише роман.

Предраг Бјелошевић је представио и роман Горана Шауле Ново житије Стефаново и књигу прича Рођаци и остали Жарка Миленића, за које је рекао да су значајн допринос библиотеци УКС.

Ранко Павловић, чија је књига пјесама под насловом Измаглице такође објављена у издању УКС, прочитао своју познату пјесму о лову, а потом је Предраг Бјелошевић представио антологију српских пјесника из Републике Српске објављену у Пољској, напоменувши да је у припреми антологије било проблема са ауторима који нису имали преводе својих пјесама ни на енглсеки, ни на руски.

Промоција је завршена читањем пјесама из антологије српске поезије из Републике Српске, коју су припремили Андреј Вробел и Предраг Бјелошевић.

Промоција издања Републичког завода за статистику Р. Српске, говоре: проф. др Јасмин Комић и Велимир Савић

У 16 сати на штанду Републике Српске представљена су издања Републичког завода за статистику Републике Српске. О њигама Градови и општине Републике Српске и Статистички годишњак Републике Српске говорили су проф.др Јасмин Комић и Велимир Савић.

Говорећи о годишњаку, Комић је истакао да је то једна врста бајке испричане у бројевима која као таква доживљава своје девето издање и представља круну рада запослених у заводу током године и представља један добар начин представљања Српске.

За књигу о градовима и општинама Српске, Комић је рекао да она кроз 18 поглавља представља и даје на увид сличности и разлике како од истока до запада, тако и сјеверних и јужних дијелова Српске.

Ова издања представљају врата у свијет знања и ми та знања нудимо бесплатно, казао је Савић и истакао да завод има највећи број електронских издања у Српској по каталозима библиотека.

Промоција издања Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Р. Српске, говоре: Недељко Митровић, Исидора Граорац Штркић и Славиша Сабљић

У 17.00 сати на штанду Републике Српске представници Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила представили су монографију Не заборави вољена земљо и Зборник радова са округлог стола "Страдање Срба у посљедњој деценији 20. вијека".

Предсједник ове организације Недељко Митровић рекао је Срни да Републичка организација има за циљ да представљањем ових издања упозна људе у Србији и шире о размјерама страдања српског народа у протеклом рату на овим просторима.

- Многи људи не знају о чему се ради и овај сајам је прилика да се шири круг читалаца и истраживача из Србије, региона и свијета упознају са трагичним ратним догађајима - истакао је Митровић.

Према његовим ријечима, монографија Не заборави вољена земљо аутора прилога Славише Сабљића у издању Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, садржи податке о 131 породици са три и више страдалих чланова у Републици Српској.

Митровић је рекао да Зборник радова са округлог стола "Страдање Срба у посљедњој деценији 20. вијека" говори о погинулим, убијеним и несталим на подручју бивше Југославије.

Рекао је Срни да Републичка организација има за циљ да представљањем ових издања упозна људе у Србији и шире о размјерама страдања српског народа у протеклом рату на овим просторима.

Промоција издања Удружења стрип, аутора и обожавалаца стрипа Р. Српске, Девета димензија, Ненада Бриксија, представио је Зоран Пејић

У 17.30 на штанду Републике Српске промовисана су издања Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија". Стрип албум "Парабелум" број 8 и књигу и стрип Ненада Бриксија "Мртвацима улаз забрањен", представио је Зоран Пејић, предсједник удружења "Девета димензија".

Представљајући осми број "Парабелума", Пејић је рекао да се он састоји из три повезане цјелине које чине стрипови, текстови и прилози и радови најмлађих чланова удружења, као и да нови број долази на 300 страна од којих је 28 у колору а4 формата.

Говорећи о роману Ненада Бриксија, код нас познатог као преводиоца стрипа Алан Форд, Пејић је истакао да је дјело преведено на пет језика и да су по њему снимљена два филма, а уз њега је објављен истоимени стрип који је радио Вјекослав Ивезић.

Представљен пројекат Душу нису убили – двије књиге и филм: говоре: Кејт Стори Вајт, Мануел Бауер и представник Руског дома у Београду

У сали „Иво Андрић данас је у 18.00 сати представљен пројекат Душу нису убили – двије књиге и филм:  на енглеском They haven't killed the soul, њемачком Unsere seele konnten sie nicht nehmen и руском језику А душу убитЪ не смогли. Говорили су Кејт Стори Вајт, Мануел Бауер и представник Руског дома у Београду.

Сања Мацура, Ранко Рисојевић, Владан Бартула, Верослав Ранчић, Чедомир Љубичић, Раде Ристовић и Дејан Керлета промовисали су романе награђене на конкурсу Златна сова

Данас у 19.00 сати у сали „Васко Попа" Сања Мацура, Ранко Рисојевић, Владан Бартула, Верослав Ранчић, Чедомир Љубичић, Раде Ристовић и Дејан Керлета промовисали су романе награђене на конкурсу „Златна сова“ Завода за уџбенике и наставна средства из Источног Сарајева.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2989
Број прегледа чланка : 4930301
Имамо 79 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28.07.2020.год.
Отварање Међународне умјетничке колоније „Крчедин 2020"

Опширније...
 
29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...

Претходни догађаји

30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
 
20.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу: У наслеђе младима
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму