Почетна Актуелности Претходни догађаји Признање Повеља успјеха: Архиву Републике Српске, Архиву Српске православне цркве и Удружењу архивских радника Републике Српске
Ел. пошта Штампа ПДФ
27.10.2018.год.
Признање Повеља успјеха: Архиву Републике Српске, Архиву Српске православне цркве и Удружењу архивских радника Републике Српске

Архив Републике Српске, Архив СПЦ и Удружење архивских радника Републике Српске овогодишњи су добитници традиционалног признања „Повеља успјеха“ коју додјељује Представништво Републике Српоске у Србији издавачу књиге која је изазвала посебно интересовање на штанду Српске.

Директор Представништва Р. Српске, Млађен Цицовић, објавио одлуку и свечано уручио Повељу успјеха издавачу најтраженије књиге на штанду Р. Српске

- Признање Повеља успјеха добитницима је додијељено за књигу Српска православна црква и руска емиграција 1920-1940. аутора Радована Пилиповића, која је изазвала највише пажње посјетилаца штанда Републике Српске. Публику је интересовало шта су издавачи припремили на основу докумената и историјских чињеница, приказујући праву истину о нама и нашим пријатељима, који су били уз нас кад нам је било тешко - истиче директор Представништва Млађен Цицовић.

- Мислим да је наш народ потпуно свјестан историјског тренутка, свјестан најважније ствари коју треба да радимо у овом тренутку, а то је очување нашег националног идентитета, да би све то очували – можемо то очувати са нашим пријатељима, са нашом браћом - каже Цицовић.

Он је напоменуо да је ово традиционално признање издавачима Представништво додијелило осми пут те да су у најужем избору били Академија наука и умјетности Републике Српске за други том Енциклопедије Републике Српске; Матична библиотека Источно Сарајево за књигу Од града до брда Даре Секулић; Академија умјетности Универзитета у Бањалуци за књигу Гудачки квартети Владе С. Милошевића аутора Саше Павловића и Друштво чланова Матице српске у Републици Српској за књигу Зорана Пејашиновића Васо Глушац.

Признање Повеља успјеха: Архиву Р. Српске, Архиву Српске православне цркве и Удружењу архивских радника Р. Српске

Цицовић је изразио задовољство овогодишњим сајамским наступ издавача из Републике Српске и бројем посјетилаца на штанду Републике Српске.

Према његовим ријечима, представило се 54 издавача, а било је 58 промоција из разних области.

- Представили смо 114 издања од тога 101 књигу, 11 часопис и два календара, што довољно довољно говори да је наступ био веома успjешан - рекао је Цицовић и додао да веома посјећене промоције показују “да су издавачи направили квалитативан искорак у свему што су радили између два сајма“.

Књигу Зорана Пејашиновића Васо Глушац, представљају Боривоје Милошевић, Слободан Наградић и аутор

Међу најтраженијим издањима на штанду Републике Српске на овогодишњем међународном београдском сајму књига била је и књига Васо Глушац аутора Зорана Пејашиновића, која је и промовисана данас у 18.30. Говорили су Боривој Милошевић, Слободан Наградић и аутор који је рекао:

- Ово дјело је трослојна биографија о великом човјеку, о којем се мало зна, а говори о њему као просвјетном и јавном раднику, научнику, ствараоцу и кочићологу - каже аутор и додаје: - Он је веома значајан јавни радник и књига није случајно поднасловљена Од Сане до Сената, био је на крају крајева и сенатор у парламенту Краљевине Југославије, али је био и кочићолог и истраживач локалне прошлости и сарадник бана Милосављевића и директор гимназија у Тузли и Бањалуци.

Богато илустрована, ова књига враћа Васу Глушца на мјесто које му припада – међу десетак најзначајнијих Срба с почетка 20. вијека, каже Пејашиновић и додаје: - Књига је заснована прије свега на грађи Српске академије наука и умјетности и грађи коју ми је уступила његова породица, односно његови потомци, оригинална грађа непозната у потпуности, нарочито кад је ријеч о његовом животу, али и његовом јавном раду.

Промоција издања Центра за културу и информисање Лопаре: часопис Бокатин Дијак и књига: Гордане Ђилас Свакидашњи хлеб, Желимира Вукашиновића Графити и Анђелка Анушића Колона, говоре: Слободан Јовић, Стојан Срдић и Марко Томић

Иначе, прва промоција данас у 11.00 у сали „Васко Попа“ била је представљање издања Центра за културу и информисање Лопаре и Удружења за очување баштине „Дијак“ из Прибоја код Лопара. О књигама Гордане Ђилас „Свакидашњи хлеб“, Желимира Вукашиновића „Графити“, и Анђелка Анушића „Колона“ говорили су Слободан Јовић, Стојан Срдић и Марко Томић.

Јовић је рекао да је часопис добио име по натпису са стећка из 15. вијека који је један од најстаријих писаних споменика на Мајевици. У овом броју се налази близу три стотине поетских, прозних, лингвистичких, историографских, књижевнокритичких, есејистичких, етнографских, преводилачких, теолошких и других радова публикованих од преко 200 аутора, истакао је Јовић.

- Намјера нам је да створимо часопис који ће бити отворен за све генерације и поетике - казао је Јовић.

- Бокатин Дијак је освежење на српском књижевно-духовном и језичком небу гдје је видљив велики напор младих људи из уредништва да часопис већ сада буде баштина и да се избегну замке локализама, регионализама или пак примитивног шовинизма - казао је Срдић.

- Изненађујуће је како је овај часопис, који је никао на селу и који је створио сеоски учитељ, успио да стане раме уз раме са много старијим часописима у Србији - истакао је Томић.

Промоција поезије Радмила В. Радовановића Аполонова лира у издању Клуба умјетничких душа из Мркоњић Града представља: Тања Прокопљевић и аутор

У 12 сати на штанду Републике Српске промовисана је књига Радмила В. Радовановића „Аполонова лира“ у издању Клуба умјетничких душа из Мркоњић града о којој је говорила Тања Прокопљевић и аутор.

- Не само да је овај аутор због љубави постао песник, већ је поезијом током свих ових година створио и мит, а у овој књизи као да иде још и даље, до непрегледних звезда - рекла је Тања Прокопљевић.

Представљање издања Народне библиотеке и Музејске збирке из Зворника, говоре Јован Н. Ивановић, др Милорад Ђоковић ,Наташа Анђелковић, Нега Стјепановић и Карло Астрахан

Представљена су данас у 13.00 сати на штанду Републике Српске и издања Народне библиотеке и Музејске збирке Зворник, међу којима је и дјело Преписка Кочићева.

- Зборник писама упућен његовој супрузи Милки, то је књига и љубави и поштења. У њој се откривају многи детаљи о Кочићу који су били до сада релативно и непознати – рекао је аутор Јован Н. Ивановић.

О ивановићевој књизи говорио је још и Ђоковић, а о дјелу Војислава Радојковића Дечак којег је ујео гуштер, говорла је Наташа Анђелковић. Карло Астрахан представио је своје Пустоловине Стефана Гароње, а на крају је Нега Стјепановић изразила наду и спремност да у наредном периоду објаве још више дјела, и радост што су сарадници ове библиотеке умјетници из свих наших средина.

Промоција књиге афоризама под насловом Погрешно скретање, Стевана Р. Стевића, говоре: Душко Петровић и аутор

Промоција књиге Погрешно скретање, афоризми Стевана Р. Стевића објављену у  издању КЗ „Васо Пелагић“ из Бање Лука биле у 14.00 сати и говорили су Душко М. Петровић и аутор.

Петровић је рекао да је више пута био рецензент Стевићевих књига афоризама и да је он (Стевић) сигурно један од пет најбољих сатиричара у Републици Српској, а посебно је добро што је данас, уз промоцију књиге афоризама, Стевић донио да промовише и своју књигу лирских пјесама. Писати сатиру, а не дати том писању и други дио себе, онај најтананији, унутрашњи није добро и драго ми је што сам, ето, сада открио да Стевић пише и лирику.

Стеван Р. Стевић је читао прво афоризме, који су често били награђени великим аплаузом (чак и случајних пролазника поред штанда), а потом и своје дивне лирске пјесме.

Промоција књиге Ненада Хрисафовића, Један остварен сан, говоре: Боривој Рашуо, Велибор Вукашиновић и Драган Вујичић

У 15.00 сати у сали „Васко Попа“ промовисана је књига Ненада Хрисафовића Један остварен сан, која је објављена у издању Удружења ваздухопловне индустрије Србије, Представништва Републике Српске у Србији и Института за истраживање српских страдања у 20. Вијеку, говорили су: Боривој Рашуо, Велибор Вукашиновић и Драган Вујичић.

Велибор Вукашиновић је радозналу поблику обавјестио о основним подацима из живота и рада овог рођеног Сарајлије, који се школовао на Машинском факултету Београдског универзитета, а највеће успјехе у конструкторском раду постигао у Француској.

Рашуо, професор Машинског факултета је испричао како је на Машинском факултету Ненад Хрисафовић и код студената био лијепо примљен и са пажњом су га слушали док је причао о конструкцијама авиона.

Хрисафовић је рекао да су његов рад и живот описани и овој књизи и да још жели да каже да свуда назначава да је Србин и да се увијек потписује ћирилицом.

Промоција књиге Пред сјенима српских мученика, коју је приредио Раде Р. Лаловић, говори приређивач

У 16 сати на штанду је промовисана књига „Пред сјенама српских мученика“ коју је приредио Раде Р. Лаловић у издању СПКД Просвјета Фоча и Центра за културу и информисање Фоча. О поетској руковети у којој су скупљене 33 пјесме од 24 аутора, говорио је приређивач.

- Једини циљ руковети је да нас вјечно подсјећа на невино страдале претке и да нас опомиње и обавезује да потомцима предамо садашњост у којој неки нови пјесници неће налазити мотиве за поезију сличну овој. Пут недужних ка слободи има и своје путоказе од Шумарица код Крагујевца, преко Јасеновца и Доње Градине до Пребиловаца и многих других биљега који свједоче о страдању српском - истакао је Лаловић.

Представљање књиге др Снежане Лакете „Методичка интерпретација српске народне епске песме“ и Милована Лелека „Модрице живота“, говоре: Споменка Савиновић и аутори

У 16.30 на штанду Републике Српске промовисана су издања СПКД Просвјета из Власенице. Представљене су књиге др Снежане Лакете „Методичка интерпретација српске народне епске песме“ и Милована Лелека „Модрице живота“ о којима су говорили Споменка Савиновић и аутори.

Снежана Лакета је говорила о методима којим се може код ученика подстицати жеља за читањем, а посебно према епској поезији, при чему – рекла је – информатички систему могу доста да помогну.

Милован Лелек је рекао да је његова поезија инспирисана српском епиком и прочитао је неколико пјесама.ђ, а о начину рада и плановима СПКД „Просвјета“ из Власенице говорила је Споменка Савиновић.

Промоција монографије српског сликара из Фиренце Младена Карана, говоре: Енес Кишевић и Младен Каран

17.00 сати Промоција монографије српског сликара из Фиренце Младена Карана, издавач: „Атлантик ББ“ Бања Лука. Говоре: Енес Кишевић и Младен Каран. МЛаден Каран који је сликар и пјесник, показао је своје слике и читао своје пјесме, а прави лирско-филозофски омаж Карану приредио је глумц и пјесник Енес Кишевић, уз извјесну помоћ Драгане Ристић, која је, као ликовни критичар, имала и неколико занимљивих запажања и оцјена Карановог стваралаштва.

Промоција књиге Тање Симеуновић Не причај ме ником, говоре: Слободан Јовановић и аутор

У 18 сати на штанду Републике Српске представљена је књига „Не причај ме ником“ Тање Симеуновић у издању Народне библиотеке из Добоја. О књизи су говорили Слободан Јовановић и аутор.

Симеуновићева је рекла да се идеја о књизи родила у глави једне шашаве дјевојчице која вјерује да се жеље остварују уколико их јако желиш и да снови постају стварност оног тренутка када почнеш да их сањаш отворених очију.

Јовановић је, као илустратор ове књиге исказао захвалност ауторки због пријатељства и инспирације и подстицаја на стварање које му је донијела њена поезија.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2989
Број прегледа чланка : 4930319
Имамо 78 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28.07.2020.год.
Отварање Међународне умјетничке колоније „Крчедин 2020"

Опширније...
 
29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...

Претходни догађаји

30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
 
20.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу: У наслеђе младима
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму