Почетна Актуелности Претходни догађаји Гускова: Русија генерала Младића сматра херојем
Ел. пошта Штампа ПДФ
16.11.2018.год.
Гускова: Русија генерала Младића сматра херојем

Руски историчар Јелена Гускова изјавила је данас да књига „Генерал Младић: последња битка, успомене, интервјуи, документи” на руском језику представља свједочанство о Ратку Младићу - човјеку којег цијела Русија сматра херојем, врло часним официром и војсковођом.

„У књизи је представљен и став руског Министарства спољних послова и /предсједника Владимира/ Путина, односно подршка генералу Младићу и покушај да га лијечимо у Русији”, рекла је Гускова у Београду на промоцији књиге коју је припремио и објавио Руски друштвени комитет за заштиту генерала Ратка Младића.

На промоцији су говорили Павел Сергејевич Дорохин, др Јелена Гускова, Љиљана Булатовић, Петар Шкрбић и Дарко Младић

Она је истакла да је књига објављена у Москви значајна и зато што ће остати за будуће генерације које ће проучавати дешавања на Балкану деведестих година прошлог вијека.

Гускова је навела да у овом дјелу има и докумената о дјелатности руског комитета за подршку генералу Младићу који ради у Москви и чији су га чланови четири пута посјетили у Хагу.

Посланик у руској Думи Павел Дорохин навео је да је књига о генералу Младићу 26. октобра промовисана у руској државној Думи у Москви и да је Путин о овом дјелу имао веома позитивно мишљење.

Дарко Младић, син генерала Младића, истакао је да његов отац тражио само фер суђење.

„Надам се да смо сад обезбедили колико-толко фер суђење. Видећемо, ако га у предстојећем периоду пусте на лечење, шта нас чека у будћности”, рекао је он.

Промоцији су присуствовали дипломатски представници Руске Федерације и Народне Републике Кине и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић

Дарко Младић је нагласио да нема доказа да је његов отац крив за оно за шта га терети Хашки трибунал, те да та чињеница све више продире у свијет и то не само међу пријатеље, него и међу оне који су почели другачије да размишљају.

„Успели смо да их натерамо да њихова пресуда буде један обичан папир, без икаквих доказа и да после толико деценија пропаганде против наше борбе, а генерал Младић је симбол те борбе за слободу, они нису у пресуди могли да презентују ниједан једини прави доказ”, навео је Дарко Младић.

Он је додао и да књига представља свједочанство о активностима руских пријатеља.

У књизи је описан састанак Младића са министром спољних послова Русије и његовим замјеником Андрејем Козирјевим и Виталијем Чуркином 1993. године, посјета Москви у априлу 1995. године, разговор са предсједником СР Југославије Добрицом Ћосићем 1993. године, те преговори у Женеви исте године.

Књига садржи и свједочење генерала Младића о хронологији његовог хапшења 2011. године, а о генералу Младићу у књизи говоре његова супруга Босиљка, другови из војске, као и поједини западни новинари.

На страницама зборника представљен је и став Министарства иностраних послова Русије које је покушало да организује лијечење Младића у Москви, као и о активностима Руског друштвеног комитета за заштиту који га подржава у његовој борби са Хашким трибуналом.

На промоцији у Медија центру, којој је присуствовао и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, говорили су новинар и публициста Љиљана Булатовић и пензионисани генерал Војске Републике Српске Петар Шкрбић.

Извор: СРНА

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2776
Број прегледа чланка : 3881654
Имамо 72 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

23.10.2019.год.
У четвртак традиционално књижевно вече пјесника из Србије, Српске, Црне Горе и расејања
Опширније...
 
22.10.2019.год.
У сриједу промоција издања АНУРС, књиге Сребреница – стварност и манипулације и награђених романа на конкурсу „Златна сова“
Опширније...

Претходни догађаји

23.10.2019.год.
Трећег дана Сајма књига осам издавача из Републике Српске представило 16 издања
Опширније...
 
22.10.2019.год.
Свечано представљање реперезентативног наступа Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига почело бесједом Наталије Тривић, министра просвјете и културе Републике Српске
Опширније...
Преузмите Билтен