Почетна Актуелности Претходни догађаји У Београду представљена туристичка понуда Градишке
Ел. пошта Штампа ПДФ
12.04.2019.год.
У Београду представљена туристичка понуда Градишке

Манифестација Дани Градишке у Београду, чији је циљ јачање сарадње у области привреде, културе и спорта између Републике Српске и Србије, односно Градишке и београдске општине Палилула, отворена је у четвртак, 11. априла, у Београду, уз презентацију гастрономске и културне понуде градишког краја.

Манифестацију су у Центру за културу „Влада Дивљан“ свечано отворили градоначелник Градишке Зоран Аџић, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и замјеник предсједника општине Палилула Дарко Пауновић.

Свечано отварање Манифестације Дани Градишке у Београду у Центру за културу „Влада Дивљан“, градоначелник Градишке Зоран Аџић

Аџић је истакао да у Београду, а нарочито у општини Палилула, живи доста потомака људи из Градишке, те изразио задовољство што су се први пут окупили да обиљеже Дане Градишке у Београду и донесу дашак Лијевче поља и покажу културу, обичаје и традицију.

„Вратили смо Градишку у Београд, а Београд приближили Градишци“, рекао је Аџић.

Истичући да су се Градишка и Палилула када су почели сарадњу водили Споразумом о специјалним паралелним везама Српске и Србије, Аџић је захвалио властима Србије, Влади и предсједнику Александру Вучићу за донацију од 750.000 евра за двије капиталне инвестиције – Дом културе у Тополи и нови вртић у Градишци.

„Ми смо сигурни када видимо сигурну и стабилну Србију и Београд. Најбитније је да представимо јединство. Морамо да будемо сложни и јединствени да би опстали“, рекао је Аџић.

Шеф Представништва Р. Српске у Србији Млађен Цицовић, на свечаном отварању Манифестације Дани Градишке у Београду у Центру за културу „Влада Дивљан“

Цицовић је рекао да се овим пројектом Градишка приближила Београду и да јачају односи српског народа са обје стране Дрине.

Он је подсјетио да ће кроз изложбе слика, које ће бити одржане у оквиру ове манифестације, бити показано зашто се Градишка некада звала „Мали Београд“.

Цицовић је навео да ће Представништво Републике Српске овај модел сарадње Градишке и Палилуле наставити да реализује и са другим срединама Српске и Србије.

Свечано отварање Манифестације Дани Градишке у Београду у Центру за културу „Влада Дивљан“, замјеник предсједника општине Палилула Дарко Пауновић

Пауновић је подсјетио на блиске везе Републике Српске и Србије, наводећи да је Палилула прва међу општинама која је успоставила сарадњу са Градишком у оквиру Споразума о специјалним паралелним везама Србије и Српске.

„Наставићемо да унапређујемо сарадњу кроз спортске, културне и друге активности и трудити се да ова веза Палилуле и Градишке буде још јача“, рекао је Пауновић.

Презентација гастрономске понуде градишког краја у Центру за културу „Влада Дивљан“

На отварању је наступила женска пјевачка група Перле извођењем изворних пјесама из подручја Градишке, а посјетиоци су могли да уживају у гастрономској понуди Градишке, јелима, пићима, домаћим производима, винима.

Изложба сликарске колоније из Градишке и графикa сликара Борислава Шокчевића

У оквиру манифестације, представљена је и изложба сликарске колоније из Градишке и графика сликара Борислава Шокчевића, као и представа „Љубав“ позоришта из Градишке.

У Центру за културу „Влада Дивљан“ представило се Градско позориште Градишка са представом „Љубав“

За петак, 12. април, у Кнез Михаиловој улици је планирана презентација Туристичке организације Градишке, а увече презентација албума „Грађанска Градишка – 'Мали Београд'“, у којем је описан овај град у периоду од 1914. до 1941. године.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2984
Број прегледа чланка : 4840105
Имамо 74 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...
 
16.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу
Опширније...

Претходни догађаји

30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
 
20.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу: У наслеђе младима
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму