Почетна Актуелности Претходни догађаји Вишковић: Приоритет Владе конкретизација раније постигнутих договора Србије и Српске
Ел. пошта Штампа ПДФ
07.06.2019.год.
Вишковић: Приоритет Владе конкретизација раније постигнутих договора Србије и Српске

Предсједник Владе Р. Српске Радован Вишковић са сарадницима у посјети Аутономној покрајини Војводини

Предсједници влада Републике Српске и Аутономне покрајине Војводине, Радован Вишковић и Игор Мировић, потписали су у четвртак, 6. јуна, у Новом Саду Анекс протокола о сарадњи између Републике Српске и АП Војводине.

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић и предсједник Владе Р. Српске Радован Вишковић потписују Анекс протокола о сарадњи између Аутономне покрајине Војводине и Р. Српске

У Привредној комори Војводине присуствовали су пословном форуму АП Војводина – Република Српска, а потом су посјетили „Сајам завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу“, на којем су наступили привредници из Српске и Војводине.

Предсједник Владе Р. Српске Радован Вишковић и предсједник Покрајинске владе Игор Мировић

Kонкретизација раније постигнутих договора пројеката Србије и Српске приоритет је Владе Републике Српске. Наш приоритет је још боље повезивање народа са обје стране Дрине, и то ћемо у будућем периоду и радити, рекао је премијер Радован Вишковић. Истакао је велику помоћ коју Србија сваке године издваја за Српску.

„Само у посљедњих пар година, односно од 2014. године захваљујући предсједнику Србије Александру Вучићу донаторских средстава било је негдје око 30 милиона евра. Само у овој години добили смо девет милиона и 300 хиљада евра за конкретне пројекте у 50 локалних заједница у Републици Српској“, рекао је Вишковић.

Он је поручио грађанима Србије да се новац пореских обвезника Србије троши на транспаретан начин у Српској, да се ради на обнови вртића, болница, домова здравља, школа, водовода.

Сарадња са Републиком Српском није само приоритет за све у Војводини, то је и обавеза и питање националне свијести, жеље за обједињењем на свим пољима. То је задатак данас и у будућности, истакао је покрајински премијер Игор Мировић.

„Успјели смо да ово питање наметнемо као важно и да са конкретним резултатима из месеца у месец излазимо пред вас. Разговарали смо заиста и о животним питањима, о сарадњи у области здравства, сарадњи клиничког центра Војводине и Бањалуке, сарадњи универзитета“, истакао је Игор Мировић, предсједник Владе АП Војводина.

Пословни форум АП Војводина – Република Српска у Привредној комори Војводине

Након завршетка састанка премијери Вишковић и Мировић присуствовали су Пословном форуму АП Војводина – Република Српска у Привредној комори Војводине који је одржан у оквиру „Сајма завичаја“. Пословном форуму присуствовао је и изасланик предсједнице Републике Српске Млађен Цицовић.

Након обраћања предсједника привредних комора Војводине и Републике Српске, Бошка Вучуревића и Борка Ђурића, форуму су се обратили и премијери Вишковић и Мировић.

Вишковић је рекао да је интензивирана сарадња Српске и Србије у свим областима и изразио захвалност руководству Србије за подршку Српској у реализацији различитих инфраструктурних пројеката.

Он је нагласио да је форум прилика да се привредни субјекти Српске и Србије повежу, заједно раде и наступају на европским тржиштима.

„Да бисмо сачували Српску и јачали српски народ на свим просторима гдје живи, потребна нам је јача економска повезаност и економска сигурност“, рекао је Вишковић.

Он је поручио да је на институцијама и привредницима из Српске и Србије да учине све да креирају повољан амбијент за живот и нова радна мјеста, да би мотивисали младе људе да остану и да живе и раде на овим просторима.

Премијер Републике Српске замолио је привреднике који послују у БиХ, а имају сједишта у Федерацији, да премјесте своје централе у Републику Српску, јер се производи из Србије у проценту већем од 80 одсто продају у градовима Српске.

Мировић је истакао да је интензивирање међусобне привредне сарадње, истовремено основ за све друге видове сарадње Србије и АП Војводине и Српске.

„Наша привредна сарадња већ има наглашену тенденцију раста. Важно је да она буде активнија и конкретнија у свим сегментима“, казао је Мировић и нагласио да је економско, друштвено и свако друго повезивање Србије и Српске логично, те да је привреда ту у најзначајнијој улози.

Као примјери добре праксе, на форуму су говорили привредници из Српске и Србије, Мирослав Благојевић и Мирољуб Алексић, који су напоменули да је битно олакшати робну размјену како би сарадња била још боља.

Премијери у обиласку „Сајама завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу“, на којем су наступили привредници из Српске и Војводине

Премијери су након форума обишли „Сајам завичаја – завичај кроз привреду, туризам и културу“, на којем су наступили привредници из Српске и Војводине.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији и изасланик предсједнице Р. Српске на Пословном форуму

„Посебно је важно да смо сви данас дошли до закључка да ово треба да буде једна традиционална манифестација гдје ће се сусретати и култура и традиција а гдје ће се сусретати и привредници а све у функцији и Српске и Србије“, рекао је по обиласку сајма Млађен Цицовић, изасланик предсједнице Републике Српске.

Министрица трговине и туризма Р. Српске Драгица Kовач са потпредсједником Владе Аутономне покрајине  Војводине Ђорђем Милићевићем

Првом „Сајму завичаја“ присуствовала је и министрица трговине и туризма Републике Српске Драгица Kовач, која је заједно са потпредсједником Владе Аутономне покрајине  Војводине Ђорђем Милићевићем отворила сајмску манифестацију.

Она  је истакла да је ријеч о значајном догађају чији је циљ да кроз привреду, туризам и културу учврсти везе народа Републике Српске и Србије.

„Свјесни смо да је велики проценат становништва на подручју Војводине и цјелокупне Србије заправо поријеклом из Републике Српске и сајам је организован да бисмо се окупили, подсјетили на завичај, учврстили на тај начин везе и унаприједили сарадњу“, рекла је Kовачева Срни у Kонгресном центру „Мастер“ Новосадског сајма.

Она је истакла да то окупљање има за циљ јачање и културних и привредних веза између Српске и Србије, заједничко дјеловање на развоју привреде и туризма, те учвршћивању идентитета српског народа.

Потпредсједник Владе Аутономне покрајине  Војводине Ђорђе Милићевић

Милићевић је истакао да је интенција ове манифестације да буде интегришућа и кохезиона снага за припаднике народа и у Србији и у региону, али и стимуланс за напредак региона у цјелини.

„Покрајинска влада апсолутно подржава подстицање наших институција, привредника, туристичких радника и културних и других посленика за продубљивање и развој постојећих и проналажење нових облика међусобне сарадње“, нагласио је Милићевић.

Он је рекао да је „Сајам завичаја“ окупио све оне који су већ сада носиоци те сарадње и који, у будућности, тој сарадњи могу дати нове облике, и нову садржину.

Сајам су организовали Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и војвођански Фонд за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима.

Туристичка понуда Р. Српске на „Сајму завичаја“

Туристичку понуду Републике Српске на „Сајму завичаја“ представила је Туристичка организација Републике Српске у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији, на позив Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

„Сајам завичаја“ окупио је око 50 завичајних удружења, која својим деловањем чине мост између Србије и држава из којих су се доселили

Поред представниика привредних комора Републике Српске, Бањалуке, Војводине, туристичких организација Републике Српске и Војводине, Заједничког вијећа општина Вуковара, привредника из Србије, Републике Српске и региона, „Сајам завичаја“ је окупио и око 50 завичајних удружења, која својим деловањем чине мост између Србије и држава из којих су се доселили.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2992
Број прегледа чланка : 4958950
Имамо 69 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

28.07.2020.год.
Отварање Међународне умјетничке колоније „Крчедин 2020"

Опширније...
 
29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...

Претходни догађаји

03.08.2020.год.
Први дио међународне умјетничке колоније у Крчедину
Опширније...
 
30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму