Почетна Актуелности Претходни догађаји Бањалучки студенти фармације започели праксу у Институту „Јосиф Панчић“
Ел. пошта Штампа ПДФ
17.06.2019.год.
Бањалучки студенти фармације започели праксу у Институту „Јосиф Панчић“

Шеснаесторо студената четврте године фармације Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци стигло на дводневну едукацију и стручно усавршавање у Институт „Јосиф Панчић“

У оквиру реализације пројекта Представништва Републике Српске у Србији „Стручна пракса и усавршавање студената“, 16 студената четврте године фармације бањалучког Медицинског факултета налази се на дводневној едукацији и стручном усавршавању у Институту за љековито биље „Јосиф Панчић“ у Београду.

Студенте у Институту „Јосиф Панчић“ у Београду примио је помоћник директора за сектор науке проф. др Небојша Менковић

Студенти су данас започели праксу у овом институту, гдје их је, заједно са делегацијом бањалучког Медицинског факултета, коју предводи доц. др Ирена Касагић-Вујановић и доц. др Жарко Гагић, примио помоћник директора овог института за сектор науке проф. др Небојша Менковић.

Шеф Представништва Р. Српске у Србији Млађен Цицовић присуствовао је пријему бањалучких студената у Институту „Јосиф Панчић“

Пријему бањалучких студената присуствовао је и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, који је рекао за СРНУ и РТРС да је ова сутентска пракса резултат споразума о међусобној сарадњи који је Медицински факултет у Бањалуци потписао са Институтом „Јосиф Панчић“.

Он је подсјетио да Представништво сваке године организује долазак студената са универзитета из Бањалуке и Источног Сарајева у Београд на праксу, у оквиру програма јачања институционалне сарадње у образовању и повезивања образовног система Српске са установама, институцијама и привредним субјектима у Србији.

„Данас ће 16 студената Медицинског факултета из Бањалуке видјети шта је Институт „Јосиф Панчић“, и да оно што су учили, виде у пракси. Студенти ће бити у прилици да науче много тога што ће им користити у даљем образовању, али и раду", додао је Цицовић.

Рукводилац студијског програма фармације на Медицинском факултету у Бањалуци доц. др Ирена Касагић - Вујановић

Рукводилац студијског програма фармације на Медицинском факултету у Бањалуци доц. др Ирена Касагић - Вујановић је рекла да је ова пракса од великог значаја за студенте фармације, јер ће, поред теоријског знања, сада стећи и стручну едукацију.
„Обићи ће плантаже, научити нешто о стручном руковању биљакама, о плантажном узгоју биљака, процесу екстракције, израде капсула, сирупа, крема, гелова са биљним састојцима, али и о контроли квалитета готових прозвода", рекла је доц. др Касагић - Вујановић.
Доц. др Касагић - Вујановић је навела, да је ова посјета битна и за научно-истраживачку сарадњу, као и за постодипломске студије на Медицинском факултету у Бањалуци, те додала да се шири научно-истраживачки рад са Институтом „Јосиф Панчић“.

Бањaлучки студенти фармације на пракси у Институту „Јосиф Панчић“ у обиласку лабораторије

Проф. др Небојша Менковић је рекао да Институт „Јосиф Панчић“ сарађује са Медицинским факултетом у Бањалуци на изради препарата од дивљег нара, који дјелује на метаболички синдром, односно хипертензију, дијабет, антиканцер, хиперлипидемију /повећане масноће у крви/.

„Фармаколлошка анализа се ради у Бањалуци, али то иде добро, први резултати су охрабрујући. Надамо се да ћемо ускоро имати, већ крајем године, конкретне резултате. Неће бити у питању само капсула, него читава палета нових производа на бази коре дивљег нара, поријеклом из Берковића, /Херцеговина, Република Српска/ и у Црној Гори. Та истраживања су дуготрајна", додао је проф. др Менковић.

Он је додао да ће студенти фармације из Српске видјети комплетан процес истраживања од почетне фазе развоја фитопрепарата, као и аналитичке инструменте, који се користе у том процесу, а у Панчеву ће видјети фармацеутске погоне, гдје се раде препарати од чајева, тинктура, екстраката, капсула, таблета, гелова и масти. 

У плану је да се осим обиласка Ботаничке баште, сутра у Ваљеву организује и екскурзија на планини Маљен, а у сриједу, 19. јуна, студенти се враћају за Бањалуку. 

Након упознавања са дјелатношћу Института, према програму едукације, планиран је обилазак производног погона у Панчеву и упознавање са комплетним процесом производње и контроле квалитета сировина и производа од љековитог биља.

Едукација студената Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци у Институту „Јосиф Панчић“ резултат је споразма о пословно-техничкој сарадњи који су, уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, двије инстуције потписале 16. јуна 2017. године у Београду.

Институт „Јосиф Панчић“ постоји 70 година, а оснивач Института 15. маја 1948. године био је академик Јован Туцаков.

Представништво Републике Српске у Србији од 2011. године, у сарадњи са државним универзитетима у Републици Српској и инстуцијама, компанијама и медијским кућама у Србији реализује пројекат „Стручна пракса и усавршавање студената“, а бањалучки студенти фармације су осма група студената из Републике Српске која ће обавити праксу у оквиру овог пројекта.

Извор: Срна

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3015
Број прегледа чланка : 5140303
Имамо 653 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

12.09.2020.год.
Обиљежавање дана страдања Срба 13 западнокрајишких општина
Опширније...
 
11.09.2020.год.
Промоција нове књиге Милана Љепојевића 17. септембра у Прес центру УНС
Опширније...

Претходни догађаји

17.09.2020.год.
У Београду представљена књига Милана Љепојевића „Наоружавање истином“
Опширније...
 
13.09.2020.год.
Служен помен Србима страдалим у нападу на западне дијелове Републике Српске
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму