Почетна Актуелности Претходни догађаји Трећег дана Сајма књига осам издавача из Републике Српске представило 16 издања
Ел. пошта Штампа ПДФ
23.10.2019.год.
Трећег дана Сајма књига осам издавача из Републике Српске представило 16 издања

Другог дана наступа Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига, у уторак, 22. октобра, осам издавача из Републике Српске представило је 16 издања. Током промоција представљени су стручни зборници и часописи, романи и поезија, монографије и научна дјела.

Представљање часописа Српски преглед и књиге Љиље Мачкић Књижевно дјело Исаије Митровића, говоре академик Ранко Поповић, проф. др Душко Певуља и аутор

У 12 сати на штанду Републике Српске представљена су издања Центра за српске студије из Бање Луке – Часопис „Српски преглед“ и Књижевно дјело Исаије Митровића аутора Љиљане Мачкић. О издањима су говорили академик Ранко Поповић, проф. др Душко Певуља и Љиљана Мачкић.

Академик Поповић је истакао да издања Центра зависе од донација, те да је ово пети број часописа од почетка 2017. године.

„Гледамо да спектар аутора буде што шири, како поглед не би долазио из истог угла“, рекао је академик Поповић.

Професор Певуља је истакао да су превели на српски језик и објавили први српски часопис „Славено-српски магазин“, те да је у плану едиција „Лид прошлости“.

Мачкићева је истакла да је ванинституционални аутор и да јој је драго што постоје часописи који објављују и ауторе попут ње који су ван система.

Говорећи о Исаији Митровићу, Мачкићева је рекла да је он један од аутора који својим радом рефлектује појаве које ће се касније дешавати у српској књижевности.

Промоција издања Архива Р. Српске и Удружења архивских радника Р. Српске: Бањалука центар Врбаске бановине, аутора Верице Стошић и Небојше Радмановић, говори Бојан Стојнић, директор Архива Р. Српске, проф. др Боривоје Милошевић и аутори

У 13 сати на платоу Београдског сајма промовисана је монографија Бањалука – центар Врбаске бановине, аутора Верице Стошић и Небојше Радмановића. О књизи су говорили Бојан Стојнић, директор Архива Републике Српске, проф. др Боривоје Милошевић и аутори.

Ово дјело, које су објавили Архив Републике Српске и Удружење архивских радника Републике Српске, садржи мноштво до сада непознатих података о Бањалуци и архивских фотографија, речено је на промоцији.

Стојнић је рекао да је та монографија резултат вишедеценијског рада некадашњих колега, Стошићеве и Радмановића.

„Они су више деценија истраживали ову проблематику, поготово фондове између два свјетска рата који се чувају у Архиву Републике Српске у Бањалуци, али и у Архиву Југославије у Београду“, навео је он.

Стојнић сматра да посебну вриједност монографије чине фотографије које су први пут објављене, а чувају се у збирци фотографија Архива Републике Српске.

„Могу се видјети разне фотографије из области привреде, управе, економије, туризма, културе, просвјете, и то су све сегменти које обухвата ова монографија“, рекао је Стојнић.

Милошевић је истакао да је Бањалука доживљавала и проживљавала неколико историјских раздобља у којима доживјела изузетан грађевински, урбанистички, културни, политички, економски и општедруштвени успон.

„Када говоримо о овим феноменима, истакнуто мјесто у историји града представља период између два свјетска рата. Иако је прошло више од једног вијека од настанка прве југословенске државе, тај период и даље не престаје да привлачи пажњу истраживача и историчара“, рекао је Милошевић.

Стошићева је рекла да је ова књига поклон Бањалуци и да су жељели да кроз призму архивисте људи погледају шта архивски документи и сви остали историјски извори говоре о Бањалуци у том временском периоду.

„Ми смо жељели да прикажемо управни, правосудни и обичан живот, првенствено кроз фотографију и наравно обиље докумената и њихове изворе“, казала је Стошићева.

Радмановић је рекао да је та монографија важна и „за старе и за нове Бањалучане“, као и за оне који хоће нешто да сазнају о Бањалуци, а немају гдје.

„Користили смо научне архивистичке методе и покушали да то прилагодимо људима да без оптерећења и без тешких историјских тема могу да читају“, рекао је Радмановић.

Према његовим ријечима, монографија обилује фотографијама које нико прије није објавио, али и темама о којима у другим књигама ништа није могло да се прочита.

„Вратили смо се човјеку проучавајући прошлост, вратили смо се бројним људима који су стварали Бањалуку, а да их нико није описао ни споменуо“, рекао је Радмановић.

Представљање књига Друштва чланова Матице српске у Р. Српској: говоре академик Драго Бранковић, предсједник Друштва, Слободан Наградић, потпредсједник Друштва и проф. др Младен Шукало, главни уредник едиције Српска књижевност у БиХ

У 14 сати на платоу Београдског сајма представљена су издања Друштва чланова Матице српске у Републици Српској - Сима Милутиновић Сарајлија, приређивача др Јелене Јањић, Поетика отетог свијета Зорана Арсовића, Репертоар забаве и разоноде аутора Наташе Глишић, зборници радова Српско језичко и књижевно насљеђе на подручју данашње Црне Горе, Српски језик и књижевност данас, Култура памћења и однос према историјским споменицима и осми број часописа Годишњак.

О књигама су говорили академик Драго Бранковић, предсједник Друштва, Слободан Наградић, потпредсједник, и проф. др Младен Шукало, главни уредник едиције „Српска књижевност у БиХ“.

Академик Бранковић је казао да Друштво чланова Матице српске у Републици Српској на Сајму књига у Београду излаже шест својих издања из различитих области културе, умјетности и науке и да су тиме  хтјели да покажу да се ово друштво озбиљно бави издаваштвом уз годишњу продукцију која износи око петнаест наслова.

„Дуго је била дилема како организовати Матицу српску прихватајући основно сазнање да Срби треба да имају само једну матицу иако за сада живимо у одвојеним државама. Опредјељење је било да чланови Матице српске који живе на територији Републике Српске формирају посебан огранак“, рекао је академик Драго Бранковић

Слободан Наградић је рекао да ове године Друштво чланова Матице српске у Републици Српској  долази на Сајам књига са богатом издавачком продукцијом.

„Долазимо са два важна зборника. Један је о српском језичком насљеђу и он је резултат научног скупа који је одржан у Подгорици. Ту су књигу заједно објавили Матица српска из Новог Сада, Друштво чланова Матице српске у Црној Гори и Друштво члановца Матице српске у Републици Српској. То је само по себи добар знак и у пракси конкретно демонстрација српског заједништва, рекао је Наградић.

Други je зборник радова је са научног скупа у организацији Матице српске из Републике Српске и Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, који говори о теми културе памћења и односу према историјским споменицима. Нажалост, показало се да још увијек важни догађаји из посљедњег отаџбинског рата нису нашли адекватан израз у споменичком насљеђу, и то је сада једна врста упозорења органима власти и борачкој организација и институцијама културе да се томе више посвете“, истакао је Наградић.

Књига Поетика отетог свијета водећег српског филозофа у Републици Српској Зорана Арсовића има поднаслов Трактат о ђаволу и и представља поетичко-филозофску студију о тумачењу поетике савременог свијета", казао је Наградић.

Говоређи о осталим издањима, Наградић је истакао да Друштво чланова Матице српске у Републици Српској „успијева да се у одговарајућој мјери бави питањима идентитета који долази из прошлости, али и питањем очувања идентитета, а то је питање за будућност“.

Младен Шукало је истакао да је Друштву чланова Матице српске од његовог оснивања прије девет година један од основних задатака био да покрене едицију „Српска књижевност у Босни и Херцеговини“ .

„Уназад четири године успјели смо да објавимо пет књига. Једна је посвећена старој српској писмености, и односи се на средњовјековље, и четири антологије, у којима су сабране епске народне пјесме, лирске народне пјесме, епско-лирске пјесме и народне приповјетке и предања, тако да смо заокружили тај фолклорни и усмени аспект и дошли смо до периода када треба да представимо писменост,  а то се углавном односи на период 19. вијека“, истакао је Шукало.

Промоција књига Стара Тузла – српска варош, аутора протојереја ставрофора Милана Топића и На крају поворке - Сахрањивач аутора Жељка Т. Ковачевића, говоре Мирјана Лазаревић, Славојка Бубић и аутори

У 15 сати на штанду Републике Српске промовисана су издања СПКД „Просвјета“ из Тузле - Стара Тузла – српска варош, аутора протојереја ставрофора Милана Топића, и На крају поворке сахрањивач, аутора Жељка Т. Ковачевића. О издањима су говорили Мирјана Лазаревић, Славојка Бубић и аутори.

Ковачевић је истакао да је економска и културна повезаност приоритет  и да ће „Просвјета“ наставити да ради на очувању традиције културе и писмености и свега онога што нас чини народом.

Протојереј  Милан Топић је рекао да је монографија настала на основу истоимене изложбе „Стара Тузла – Српска варош“ из 2015. године и да је тада добио благослов епископа тузланског Хризостома да на основу изложбе направи фотомонографију.

„Желио сам да се не заборави стара Тузла, та љепота старих улица, старих зграда, од којих многе више не постоје. Посебан акценат сам хтио да ставим на Српску варош, једно насеље у граду Тузли која се тако зове јер је ту највише Срба живјело уз остале народе. Да се покаже колико је у то вријеме у Тузли и Српској вароши било љепоте и да та љепота остане запамћена и да се не заборави“, рекао је Топић.

Лазаревићева је о роману На крају поворке сахрањивач рекла да тај роман говори о човјеку који посјећује сахране, али оно што „извире“ је да је  главни  лик очигледно усамљен човјек који у неким другим приликама проналази испуњење.

Истакла је да Ковачевића не би поредила са другим ауторима, јер сматра да је он довољно свој и чврст у ономе што пише и ради.

Славојка Бубић је рекла да је цијела тематика Ковачевићевог романа заправо терт гријеха.

„Терет сина који носи терет очевих гријеха, терет сопственог гријеха , терет учињеног, а онда на крају терет освете", истакла је Бубићева.

Спомен подручје Доња Градина представља: научни часопис Топола и дјело Књига сјећања, зборник свједочанстава преживјелих јасеновачких логораша, говоре Тања Тулековић, Дејан Моцл и мр Жељко Вујадиновић

У 15.30 на штанду Републике Српске је одржана промоција издања Спомен подручја Доња Градина. Представљени су научни часопис „Топола број 5“ и дјело Књига сјећања, зборник свједочанстава преживјелих јасеновачких логораша. О издањима су говорили Тања Тулековић, директорица Спомен подручја Доња Градина, Дејан Мотл и мр Жељко Вујадиновић.

„Сматрамо да је веома значајно да вербална свједочанства буду објављена у том облику, тако да смо направили један пресјек свједочанстава која су најјача у емотивном смислу“, нагласила је Тања Тулековић.

Душу нису убили филм и књига проф. др Драге Мастиловића Затирање српског народа у БиХ у 20. вијеку и књига свједочења Мире Лолић Моћевић – издање на руском језику

На штанду Републике Српке је представљен и пројекат „Душу нису убили“ аутора Мире Лолић Мочевић и Драге Мастиловића о страдању српског народа у прошлом вијеку, који је преведен на енглески и њемачки језик, а сајамској публици представљено је издање на руском језику. Аутор Драга Мастиловић сматра да је то од јако великог значаја, јер на тај начин истина о српском народу у БиХ може боље да продре у свијет.

Просвјета Гацко представља Зборник Писци српске историје, часопис Зора, Српски покрет у Херцеговини 1918-1941, Соколска жупа Мостар и Српски покрет у Херцеговини 1918-1941, Соколска друштва говоре: академик Војислав Максимовић, проф. Милош Ковачевић и доц. др Кристина Пантелић Бабић

У 16.30 сати на штанду Републике Српке промовисана су издања СПКД „Просвјета“ Гацко. Представљени су Зборник Писци српске историје, часопис „Зора“, Српски покрет у Херцеговини 1918-1941, Соколска жупа Мостар (1) и Српски покрет у Херцеговини 1918-1941, Соколска друштва (2). О издањима су говорили академик Војислав Максимовић, проф. др Милош Ковачевић и доц. др Кристина Пантелић Бабић.

Промоција књига академика Војислава Максимовића: Нојево племе и Тмине и ведрине говоре: Божо Тепавчевић, Јордан Ристић и аутор

У 17 сати на штанду Републике Српке представљене су нове књиге академика Војислава Максимовића Нојево племе, издавача „Дис компани“ и Тмине и ведрине у издању Представништва Републике Српске у Србији и „Македонског информативног и издавачког центра“ из  Панчева. О књигама су говорили Божо Тепавчевић, Јордан Ристић и аутор.

Непосредна тематика романа је везана за ратна збивања 1941-1945. у фочанском крају у Старој Херцеговини. Она се виде у причањима главног лика овог романа који доживљава многе невоље као и његова породица, рођаци и комшије.

„Има неке више правде што нам је овај роман вратио од заборава оне који су просто избрисани и обрисани, а којима се вијекови немогу одужити. Застрашујућа је снага заборава и само нас ријеч може спасити“, истакао је Тепавчевић.

„Роман је настајао у мојој жељи  да се не заборави оно изузетно доба у коме се мукотрпно живјели и страдали наши најближи преци и њихови сродници и комшије. Њих овдје највише симболизује Икан, као особена и разумна личност. Моје сјећање на његова животна дешавања прожето је и жељом да му се и одужим за оно што је био невољни челник и смиона личност, која је исказивала и најплеменитије душеве особености. Оне су се испољавале у његовј моралној честитости, разуму и личној храбрости“, истакао је академик Максимовић.

Ристић је говорећи о роману Тмине и ведрине рекао да кроз њега добијамо слику дубљег и свестранијег сагледавања ратних дешавања у Босни и Херцеговини, сада Републици Српској, и трагичних посљедица тог рата.

Промоција књиге Андрићева слика Босне на размеђу поетике и идеологије, академика Станише Тутњевића и Књиге Петра Кочића, приређивач проф. др Душко Певуља, говори академик Ранко Поповић и аутори

У 18 сати на штанду Републике Српке представљене су књиге Андрићева слика Босне на размеђу поетике и идеологије академика Станише Тутњевића и Књиге Петра Кочића, приређивач проф. др Душко Певуља, у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево. О издањима су говорили академик Ранко Поповић и аутори.

Академик Тутњевић је истакао да су Андрић и Кочић изнутра поетички изузетно везани писци и да је ту Кочић прави претходник Иви Андрићу.

Говорећи о дјелу Књиге Петра Кочића, академик Поповић је истакао да се тако сабран Кочић открива са оне стране која нам се не даје из школских програма.

Професор Певуља је истакао да се у овој књизи налази све оно што припада подручју књижевне ријечи коју је написао Петар Кочић.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3057
Број прегледа чланка : 6254926
Имамо 152 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.12.2020.год.
Познати добитници књижевне награде „Извор“ - за најљепшу пјесму и најљепшу причу о завичају
Опширније...
 
16.12.2020.год.
Отварање изложбе „Концентрациони логор Јасеновац 1941-1945. године“
Опширније...

Претходни догађаји

25.12.2020.год.
Лауреатима уручене књижевне награде „Извор“
Опширније...
 
21.12.2020.год.
Завршен 2. Конгрес привредника српских крајева
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму