Почетна Актуелности Претходни догађаји Петог дана Сајма - традиционално девето пјесничко вече на штанду Републике Српске
Ел. пошта Штампа ПДФ
25.10.2019.год.
Петог дана Сајма - традиционално девето пјесничко вече на штанду Републике Српске

Петог дана Сјама на штанду Републике Српске, између осталог, педстављена су издања универзитета, СПКД Просвјета“ Бијељина и Удружења књижевника Републике Српске. Као и до сада сваког сајамског четвртка пјесници из Србије, Српске, Црне Горе и расијања рецитовали су своје стихове на штанду Републике Српске.

Удружење Девета димензија представља стрип часопис Парабелум, монографију Мирa Млађеновића Давид и ја и стрип албум Александра Зографа Охрабрења

Прва промоција почела је у 12 сати на штанду Републике Српске гдје је Удружење „Девета димензија“ представило стрип часопис „Парабелум“, број 9, монографију Мирa Млађеновића „Давид и ја“ и стрип албум Александра Зографа „Охрабрења“. Стрип часописе представио је Зоран Пејић, предсједник удружења „Девета димензија“. Предтсвљајући девети број часописа „Парабелум“ Пејић је навео да се часопис састоји из неколико цјелина које чине стрипови, текстови, прилози и радови најмлађих чланова удружења. Посебну захвалност изразио је породици покојног Мира Млађеновића за уступљене радове. Такође, Пејић је истакао да је недавно изашао стрип алмуп познатог стрипског велемајстора Александра Зографа „Охрабрења“. Зограф у својим стрип албумима најчешће осликава цртеже из стварног живота.

Представљање књига Завода за уџбенике и наставна средства за дјецу и младе из Источног Сарајева, говори Берислав Благојевић a програм води Дејан Крлета

У 12.30 представљена су издања Завода за уџбенике и наставна средства  за дјецу и младе: „Упознајте Гагарина најшашавијег пса у свемиру“ аутора Берислава Благојевића и „Избор из поезије за дјецу савремених писаца из Републике Српске које је приредила др Жељка Пржуљ. О издањима Завода за уџбенике говорио је Берислав Благојевић, истичући да је роман „Упознајте Гагарина најшашавијег пса у свемиру“ његов први покушај да пише за најмлађе читаоце. Благојевић је навео да је књига илустрована сјајним ислустрацијама које одлично дочаравају причу, о чему свједоче позитивне реакције најмлађић читаоца и њихових родитеља.

Благојевић сматра да се књигом „Избор из поезије за дјецу савремених писаца из Републике Српске“, најмалђи читаоци могу упознати и заинтересовати за дјела познатих аутора као што су: Станко Ракита, Душко Трифуновић, Предраг Бјелошевић, Рајко Петров Ного, Зоран Костић, Ранко Рисојевић и многи други.

Републички завод за статистику Р. Српске представља Статистички годишњак Р. Српске и Градови и општине Р. Српске, говори Јасмин Комић, а Велимир Савић представља публикацију Ово је Р. Српска

У 13 сати на штанду Републике Српске представљене су књиге „Статистички годишњак Републике Српске“ и „Градови и општине Републике Српске“ у издању Републичког завода за статистику Републике Српске о којима је говорио проф. др Јасмин Комић. Комић је истакао да је ријеч о јубиларном десетом издању годишњака и да исти представља врхунац рада запослених у заводу током цијеле године и да статистички годишњак представља један добар начин представљања Републике Српске. За књигу о градовима и општинама Републике Српске, Комић је нагласио да је у књизи наведен велики број података из статистичог годишњака који су детаљно рашчлањени по свим градовима и општинама Републике Српске. Такође, предтављена је и књига „Ово је Република Српска“ у издању Републичког завода за статистику Републике Српске о којој је говорио Велимир Савић. Савић наведену књигу назива и „личном картом“ Републике Српске у којој је наведено мноштво података који су намијењени и за стране и домаће читаоце, па тако наведена књига излази и двојезично, на српском и енглеском.

Природно математички факултет у Бања Луци представља књигу Становништво РС-демографски фактори и показатељи аутора проф. др Драшка Маринковића и ма Александра Мајића

У 13.30 Универзитет у Баљалуци, Природно математички факултет представио је књигу „Становништво Републике Српске - демографски фактори и показатељи“. О овом значајном дјелу говорили су проф. Бранислав Ђурђев и проф. Мирко Грчић који су и рецензенти наведене монографије као и аутори проф. др Драшко Маринковић и Александар Мајић. Рецензенти су истакли да су аутори направили велики искорак и успјели да на егзактан начин направе вриједну научну монографију која је од изузетног значаја за Републику Српску. Један од аутора, проф др Драшко Маринковић истакао је да су на основу обимне демографске грађе и статистичких извора, уз примјену модерних научних метода и техничке обраде података дошли до научних објашњења процеса депопулације, на који утичу бројни фактори међу којима су назначајнија два – емиграција и природни прираштај.

СПKД Просвјета Бијељина представља часопис Српска вила и Зборник бесједа, говоре проф. др Јелина Ђурковић, проф. др Цвијетин Ристановић, мр Љиљана Лукић и Душанка Новаковић

У 14 сати на штанду Републике Српске представљена су издања СПКД Просвјета“ Бијељина: часопис „Српска вила“ бр. 49 и Зборник бесједа објављених у часопису Српска вила 1995-2019. “Вишњићу у част“ о којима су говорили: проф. др Јелена Ђурковић, главна и одговорна уредница, проф. др Цвијетин Ристановић и Душанка Новаковић. Проф. др Цвијетин Ристановић истакао да је часопис „Српска вила“ присутан 24 године на културној сцени и да исти излази континуирано два пута годишње, а да у броју 49 има одређен број радова који достижу пуну књижевну зрелост. Главна и одговорна уредница проф. др Јелена Ђурковић осврнула се и на недавно објављени јубиларни педесети број часописа на који је изузетно поносна и навела да часопис „Српска вила“ окупља креативне Србе гдје год да се налазе.
О Зборнику бесједа објављених у часопису Српска вила од 1995 до 2019. “Вишњићу у част“, Душанка Новаковић је укратко навела да је ријеч о изузетно важном зборнику у којем су записане најљепше бесједе изговорене на манифестацији „Вишњићеви дани“ која се одржава сваке године у Бијељини.

Универзитет у Источном Сарајеву представља књигу Срђана Лалића Академац –Игра или/и визија, говоре проф. др Митар Новаковић, проф. др Цвијетин Ристановић и Душанка Новаковић

У 14.30 на штанду Републике Српске промовисана је књига Срђана Лалића Академац - Игра или/и визија, у издању СПКД Просвјета“ Бијељина. О књизи су говорили, проф. др Цвјетин Ристановић, Душанка Новаковић и аутор. Проф. Ристановић навео је да се књига одликује несвакидашњим цртама и да обрађује тему која се ријетко сусреће у књижевности, а то је о улога спорта у психо-физичком развоју омладине. Душанка Новаковић је навела да је аутор узео тему из савремнеог живота, ратног и послијератног периода и створио једну хуману причу о проналажењу излаза из зачараног круга младалачког посртања. Аутор је укратко поручио да су воља, стрпљење и вјера потребни свима како би успјели у животу.

Универзитет у Источном Сарајеву представља Зборник радова Правo и вриједност, говоре проф. др Радомир В. Лукић и проф. Димитрије Ћеранић

У 15 сати на штанду Републике Српске промовисан је Зборник радова „Право и вриједности“ у издању Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Зборник радова представио је проф. др Радомир Лукић који је истакао да је у Зборнику објављено 14 радова из области јавног права, 11 радова из области грађанског и привредног права, 4 рада из кривично правне области и 1 рад из историјско правне области.
О издавачкој дјелатности Правног факултета говорио је проф. Димитрије Ћеранић који је истако да се Правни факултет, као млад факултет, може похвалити у области издавачке дјелатности о чему свједоче зборници, монографије, часописи.

Књигу Здравка Згоњанина Кућни праг представља Мићо Цвијетић и аутор, а књигу Селене Берић Танка нит представља Неда Гаврић и Миладин Берић

На штанду Републике Српске у 15.30 промовисана су издања бањалучке „Бесједе“: Кућни праг аутора Здравка Згоњанина коју је поред аутора представио и Мићо Цвијетић и књига „Танка нит“ аутора Селене Берић коју су представили Неда Гаврић и Миладин Берић. Здравко Згоњанин промоцију је започео читањем уводне пјесме „Кућни праг“ као и петнаестогодишња Селена Берић која је рецитовала своју пјесму „Танка нит“. О књизи „Танка нит“ Нада Гаврић је рекла: “Ова књига песама засигурно снажи и охрабрује, усправља постулате човјекове моћи и указује на то да је љубав једина човекова релевантна одбрана живота“.

Удружење књижевника Р. Српске представља романе Легенда о в(ј)етром вијанима Анђелка Анушића и Кад ће срећа па се зарати Саше Кнежевића, као и књиге поезије Рушевине Слободана Лепира и Дрхтаји испод пепела Саве Гуслова Марчете, говоре Предраг Бјелошевић, Горан Врачар, Љиљана Дугалић и аутори

На штанду Републике Српске у 16.00 сати промовисана су издања Удружења књижевника Републике Српске. Предраг Бјелошевић, предсједник Удружења књижевника Републике Српске говорио је о издавчкој дјелатности УКРС и навео  да је у прошлој години  објављено девет књига у едицији савремена књижевност и једна у едицији превода, а то је била књига Џона Тејлора, који је добио награду на прошлогодишњим бањалучким међународним књижевним сусретима. Ове године добитник награде на четвртим бањалучким међународним књижевним сусретима је италијан Ђорђо Ливанглоса из Рима.

Роман „Легенда о в(ј)етром вијанима“ Анђелка Анушића говори о трагедији српског народа у Хрватској и о Србима који живе на Банији. Роман је представила Љиљана Дугалић истичући да је ријеч о веома тешком дјелу о којем није лако говорити ни лако читати. Сава Гуслов Марчета чија је књига пјесама под називом „Дрхтаји испод пепела“, објављена у издању УКРС прочитала је неколико својих омиљених пјесама.

О роману „Кад ће серћа да се зарати“ Саше Кнежевића, који није могао да дође на ову промоцију, Предраг Бјелошевић је укратко рекао да је ријеч о одличном роману у коме аутор обрађује период прије рата, ратни и послijератни период.

Слободан Лепир прочитао је неколико пјесама и своје збирке под називом „Рушевине“.

На данашњој промоцији Удружења књижевника Републике Српске као гост Коља Мићевић прочитао је једну своју пјесму из зборника пјесама са четвртих међународних књижевних сусрета Удружења писаца из Републике Српске.

Књижевник Душко М. Петровић отвара књижевно вече пјесника из Србије, Српске, Црне Горе и расијања

На штанду Републике Српске у 18.00 сати одржано је већ традиционално Вече поезије Србије, Српске, Црне Горе и расијања.

Предраг Бјелошевић, предсједник Удружења књижевника Р. Српске

На овој, деветој књижевној вечери учествовали су: Предраг Бјлошевић, Маја Херман Секулић, Радомир Андрић, Неда Гаврић, Благоје Баковић, Радослав Златановић, Драган Колунџија, Милан Михајловић, Александра Петровић, Душко М. Петровић, Ранка Срдић, Јелена Ћирић, Слободан Лепир, Владан Ракић, Сава Гуслов Марчета, Боривоје Ђокић, Боривој Рашуо, Вјекослав Вукадин, Јован Опачић, Николина Бабић, Ана Лазић, Дуња Танасковић....

Радомир Андрић, књижевник

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3057
Број прегледа чланка : 6254749
Имамо 150 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.12.2020.год.
Познати добитници књижевне награде „Извор“ - за најљепшу пјесму и најљепшу причу о завичају
Опширније...
 
16.12.2020.год.
Отварање изложбе „Концентрациони логор Јасеновац 1941-1945. године“
Опширније...

Претходни догађаји

25.12.2020.год.
Лауреатима уручене књижевне награде „Извор“
Опширније...
 
21.12.2020.год.
Завршен 2. Конгрес привредника српских крајева
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму