Почетна Актуелности Претходни догађаји Почео девети Београдски Шопен фест
Ел. пошта Штампа ПДФ
03.03.2020.год.
Почео девети Београдски Шопен фест

У  препуној Великој дворани Kоларчеве задужбине почео Београдски Шопен фест

Овогодишњи, девети по реду, Београдски Шопен фест започео је циклусом „У сусрет Шопен фесту“.

Први фестивалски циклус отворен је у суботу, 29. фебруара, променадним концертом  „Kако се слуша Шопен“. Овим концертом  обиљежен  је 1. март, рођендан Фредерика Шопена – „Пјесника клавира“.

Милош Миловановић, модератор на Шопен фесту

У препуној Великој дворани Kоларчеве задужбине наступили су млади таленти музичких школа, а модератор Милош Миловановић малишанима је на оригиналан и занимљив начин представио лик и дјело Фредерика Шопена.

У Свечаној сали Скупштине града Београда наступио је Богдан Дугалић

У понедјељак, 2. марта, одржан је дводјелни програм у Свечаној сали Скупштине града Београда.

У Свечаној сали Скупштине града Београда наступио је Аријан Петровски

У првом дијелу концерта на „Подијуму младих“ наступили су таленти Богдан Дугалић и Аријан Петровски,  добитници многобројних награда на значајним такмичењима у Србији и иностранству. Млади таленти су извели дјела Баха, Грига и Шопена.

Наступ Биљане Урбан, пијанисткиње чешко-српског поријекла, која долази из Холандије

У другом дијелу програма представила се Биљана Урбан, пијанисткиња чешко-српског поријекла, која долази из Холандије. Извела је дјела Брамса, Шопена, Бетовена, Дебисија и Јована (Јана) Урбана.

Биљана Урбан наступа у најпознатијим свјетским концертним дворанама, а унука је чешко-српског композитора Јована Урбана (1887 –1952) који је значајан дио живота провео у Србији, гдје је допринио развоју умјетничке музике и музичког живота и оставио богату заоставштину.

Урбанова посвећено оживљава опус свога деде и изводи његова дјела у којима је видно присутан Шопенов утицај. Мазурке, ноктурна и валцери (форме које је компоновао сам Шопен) обојени су личним изразом и обогаћени бујношћу српских ритмова, чешком мелодичношћу и утицајем ноте оријенталног севдаха.

И пијанисткиња Биљана Урбан и композитор Јован Урбан представљају сам врх свјетске музичке сцене чиме доприносе угледу српске културе у свијету.

Концертом Биљане Урбан у Београду и представљањем дјела Шопена и Јована Урбана, Београдски Шопен Фест приказао је спону која веже ова два ствараоца, као и значајан утицај Фредерика Шопена на касније ствараоце.

Mиленија Рељић, директор фестивала Шопен фест

Овогодишњи Београдски Шопен фест одржава се у знаку јубилеја – 30 година од оснивања „Шопенијаде“, јединствене и прве ревије младих талената на просторима Балкана, посвећене „Пјеснику клавира“.

По завршетку првог циклуса Београдског Шопен феста у априлу слиједе „Шопенови дани“, а потом и „Одјеци Шопен феста“ у октобру.

Као и претходних година, на Београдском Шопен фесту наступиће и представници из Републике Српске.

Као „Фест гости“ током априлског циклуса наступиће пијанисти Маја Ђого, Маја Жужа и Бартоломеј Станковић, професори на Музичкој академији у Источном Сарајеву, и Дејан Јанковић и Динко Благојевић, професори на Академији умјетности у Бањој Луци, док ће у октобру наступити Арсен Чаркић, пијаниста и професор на Академији умјетности у Бањој Луци.

Београдски Шопен фест организује удружење Kреартива у сарадњи  са Амбасадом Републике Пољске у Београду као генералним спонзором манифестације, уз подршку Секретаријата за  културу града Београда и Представништва Републике Српске у Србији.

Представништво Републике Српске у Србији од 2012. године помаже учешће ученика, студената и професора клавира из Републике Српске и реализацију манифестације у Шопенову част, тако да је подршка Београдском Шопен фесту постала редовна програмска активност Представништва.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3016
Број прегледа чланка : 5190700
Имамо 121 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.09.2020.год.
Ранко Прерадовић први пјесник из Републике Српске - добитник „Повеље Мораве“
Опширније...
 
12.09.2020.год.
Обиљежавање дана страдања Срба 13 западнокрајишких општина
Опширније...

Претходни догађаји

17.09.2020.год.
У Београду представљена књига Милана Љепојевића „Наоружавање истином“
Опширније...
 
13.09.2020.год.
Служен помен Србима страдалим у нападу на западне дијелове Републике Српске
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму