Почетна Актуелности Претходни догађаји Одржана друга сједница Одбора за дијаспору и Србе у региону
Ел. пошта Штампа ПДФ
16.12.2020.год.
Одржана друга сједница Одбора за дијаспору и Србе у региону

У Београду је данас, 16. децембра, у Дому Народне скупштине Републике Србије одржана 2. сједница Одбора за дијаспору и Србе у региону.

2. сједница Одбора за дијаспору и Србе у региону

На сједници је, између осталих, говорио и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Текст новинске агенције Срна тим поводом преносимо у цјелости:

Цицовић: Допринос Србије очувању и напретку Српске - немјерљив

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић оцијенио је данас да су односи Србије и Републике Српске, захваљујући одличној сарадњи највиших званичника, у посљедњих седам година бољи него икад, а да је однос Србије и њен допринос очувању и напретку Републике Српске велик и немјерљив.

- То је, прије свега, резултат одличне сарадње предсједника Србије Александра Вучића, пресједавајућег /и српског члана/ Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, који су заједно са предсједницима влада, Аном Брнабић и Радованом Вишковићем и предсједницима народних скупштина креатори и носиоци најприсније сарадње - како у области привредног развоја и заједничких пројеката, тако и на пољу заштите примарних националних интереса Срба, не само у наше двије републике, него и у региону и потом и у српској дијаспори - рекао је Цицовић.

Цицовић је, говорећи о теми "Положај и перспектива Срба у региону у контексту подршке Србије и утицаја на положај српске заједнице у региону", пред Одбором Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону, нагласио да Српска и Србија заједнички дефинишу стратешке пројекте, заједнички се боре за очување уставне позиције Републике Српске у оквирима БиХ, дефинисане Дејтонским мировним споразумом, те за очување српског националног идентитета, културе, језика и писма у тим оквирима.

Он је указао да је, од 2014. године, Србија најдиректније са више од 59 милиона евра подржала програме и пројекте у градовима и општинама у Републици Српској, општинама са српском већином у Федерацији БиХ, те најдиректније помогла српске повратнике у другим дијеловима Федерације БиХ.

Цицовић је навео да су у том периоду постали видљиви и бројни инфраструктурни пројекти, од моста између Братунца и Љубовије, новог моста на Рачи, најнових пројеката изградње "Аеродрома Требиње", заједничке изградње хидроцентрала на средњој Дрини и изградње ауто-пута Београд-Сарајево.

- Овој, заиста импресивној помоћи и заједничким пројекатима, ваља додати и бројне примјере одличне, како институцијалне сарадње скупштина, министарстава, владиних комисија, одбора, комитета, савјета и института, тако и привредних субјеката, установа културе, универзитета и истакнутих научника и умјетника - рекао је Цицовић.

Обраћање Млађена Цицовића, шефа Представништва Републике Српске у Србији

Он је нагласио да је за положај српске заједнице у региону веома важно досљедно инсистирати на спровођењу договорене политике са Србијом, везано за очување националног идентитета Срба, заштите и очување српског језика и писма, побољшање демографске слике српског народа, економско јачање српске заједнице и његовање културе сјећања.

- Веома је значајно да сва српска дјеца, ма гдје била, уче из истих уџбеника, када је ријеч о националној групи предмета - српски језик и ћирилично писмо, историја и географија. У очувању народа и државе нема пречег посла од тога. Ако нам неко други буде учио и васпитавао нашу дјецу - тај ће сутра владати нашим државама. Дакле, од националног је значаја какве уџбенике дајемо нашој дјеци - поручио је Цицовић.

Цицовић је нагласио да је за Србе у Србији и у региону и дијаспори од прворазредног значаја економско јачање побољшање домографске слике, јер су бројне школе остале са једним учеником или су затворене.

- Подршка Србије, која је економски лидер југоистока Европе, могуће је, осим досадашњих модела помоћи, и директним улагањем у српске породице. Живећи у статусу грађана другог реда, као на примјер у Федерацији БиХ, многе српске породице немају никог запосленог, па им је помоћ једини начин истрајавања на свом огњишту. Други начин могао би бити помагање да сами почну свој бизнис. Наравно, и за једну и за другу могућност треба наћи политички пут - дијалогом са политичким руководствима земаља у региону - рекао је Цицовић.

Он је као посебно важно за српски народ у цјелини истакао његовање културе сјећања, јер ће, како је указао, народ који памти своје славне претке и важне догађаје из своје прошлости имати и будућност.

У складу са тим, Цицовић је подсјетио да је договором српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића успостављен заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе – 15. септембар, који је посебно значајан због историје и очувања националног идентитета.

- Овај празник је истовремено, и сублимација свих задатака која су пред нама на заштити и очувању српског језика и писма, побољшању демографске слике српског народа, економском јачању српске заједнице и његовању културе сјећања на велике, значајне људе нашег рода. Будућност нам је извјесна ако будемо поштовали своју прошлост и знали да њене поруке разумјемо, примјенимо и у насљеђе оставимо онима који ће послије нас доћи - закључио је Цицовић.

На сједници се, измеђи осталих, обратио Емило Лабудовић у име Срба из Црне Горе, док је о положају Срба у Хрватској говорио Срђан Јеремић.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3239
Број прегледа чланка : 9165452
Имамо 207 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

08.10.2021.год.
Промоција Олимпијског центрa Јахорина у Новом Саду
Опширније...
 
08.10.2021.год.
Почиње јубиларни „Шопен фест"
Опширније...

Претходни догађаји

13.10.2021.год.
Пијанистички реситал Арсена Чаркића
Опширније...
 
12.10.2021.год.
Свечано отворен „Шопен фест“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму