Почетна Актуелности Претходни догађаји Завршен 2. Конгрес привредника српских крајева
Ел. пошта Штампа ПДФ
21.12.2020.год.
Завршен 2. Конгрес привредника српских крајева

У петак 18. децембра 2020. године завршен је 2. Конгрес привредника српских крајева који је ове године одржан путем интернета у организацији Удружења „Српски крајеви“. Као партнер на овом пројекту учествовало је Представништво Републике Српске у Србији.

На овогодишњем конгресу представило се 50 учесника из разних српских крајева који су представили своје дјелатности и пројекте. Они долазе из три категорије по којима су подијељени, а то су:
  • ИНСТИТУЦИЈЕ – републичке институције Републике Србије и Републике Српске, покрајинске институције и институције локалних самоуправа;
  • ПРИВРЕДНИЦИ – мала, средња и велика предузећа, предузетници, репрезентативна удружења у привреди, привредне коморе и други привредни субјекти;
  • ЦИВИЛНИ СЕКТОР – друга удружења и организације која се прије свега баве очувањем културе, традиције и националног идентитета српског народа.

Подједнак је број учесника из свих категорија, а посебан печат су својим учешћем дали представници неколико веома значајних институција Републике Србије и Републике Српске: Министарство привреде и предузетништва Републике Српске, Управа за дијаспору и Србе у региону Министарства спољних послова Републике Србије, Туристичка организација Републике Српске, те Привредна комора Републике Српске и Привредна комора Војводине. Представништво Републике Српске у Србији, као партнер на овом пројекту, дало  је немјерљив допринос реализацији овог конгреса у измјењеним околностима због познате ситуације у вези са пандемијом корона вируса.

Треба истаћи и учешће Покрајинске владе АП Војводине и два њена секретаријата, као и двије важне покрајинске институције – Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима и Архив Војводине. Ту су и представници неколико општина из Републике Српске и из већински српских општина из Федерације БиХ – Дрвар, Гламоч и Босанско Грахово.

Што се тиче друге двије категорије,  у највећем броју одазвали су се привредници и удружења из Новог Сада који је и сједиште организатора – Удружења „Српски крајеви“. Гледајући презентације привредника – учесника овог конгреса уочљиво је неколико фирми које послују на територијама и Републике Србије и Републике Српске.
Као резултат 2. Конгреса привредника српских крајева настао је јединствен регистар учесника из све три категорије који можете погледати на сајту www.srpskikrajevi.rs односно директним линком на https://www.srpskikrajevi.rs/kongres/registar. У самом регистру су постављени основни подаци сваког учесника, а кликом на постављен лого или фотографије директно идете на сајтове самих учесника овог конгреса или на поједине презентације њихових пројеката, па се могу опширније видјети њихове дјелатности и најважнији пројекти.

„Сматрамо да је на овогодишњем конгресу одржаном у посебним околностима,  направљена добра основа и да је ово тек почетак окупљања привредника, институција и удружења из свих српских крајева“ – истакао је Славиша Рујевић, предсједник Удружења „Српски крајеви“ из Новог Сада.

Он је истакао да је учвршћивање постојећих и стварање нових веза између свих важних чинилаца једног друштва веома значајно за опстанак и просперитет сваког народа, а да се Удружење „Српски крајеви“ са својим партнерима труди да овим конгресом дају допринос напретку свог народа без обзира одакле потичу или гдје живе спајајући их у једну цјелину. Као једну од бољих,  је издвојио презентацију Туристичке организације Републике Српске, а као једну од најзанимљивијих презентацију општине Језеро.

„Већ почетком следеће године, након сумирања резултата овогодишњег конгреса, почећемо припреме за наредни. Позиваћемо непрекидно нове учеснике, постављати њихове презентације у регистар на нашем сајту и направити још бољу основу за одржавање трећег конгреса, који ћемо, надам се, одржати уживо у нормалним околностима и са тематским конференцијама и састанцима“ – закључио је Рујевић.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3239
Број прегледа чланка : 9128906
Имамо 165 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

08.10.2021.год.
Промоција Олимпијског центрa Јахорина у Новом Саду
Опширније...
 
08.10.2021.год.
Почиње јубиларни „Шопен фест"
Опширније...

Претходни догађаји

13.10.2021.год.
Пијанистички реситал Арсена Чаркића
Опширније...
 
12.10.2021.год.
Свечано отворен „Шопен фест“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму