Почетна Актуелности Претходни догађаји Наставити инвестиције и привредну сарадњу
Ел. пошта Штампа ПДФ
25.01.2021.год.
Наставити инвестиције и привредну сарадњу

Директор Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ Милица Марковић изјавила је данас у Београду да је интерес и БиХ и Србије да се настави помоћ, инвестиције и свака друга привредна сарадња. Марковићева је послије састанка са шефом Представништва Републике Српске у Србије Млађеном Цицовићем, нагласила значај промоције инвестиционих потенцијала БиХ и Републике Српске, као и сарадњу са Србијом.

„Мислим да је обострани интерес и једних и других да се одређени трендови које је показивала Србија према Републици Српској, а и према БиХ у цјелини - а то је да се помоћ, инвестиције и свака друга привредна сарадња између двије земље - и даље настави”, изјавила је Марковићева. Она је прецизирала да је значајно да „свако са своје инстанце и даље настави - како Представништво Републике Српске тако и Агенција у Сарајеву - да дају свој допринос како би се та сарадња развијала”.

„У претходном периоду Србија је показала да је добронамјерна и пријатељска земља према БиХ и свим њеним народима и све инвестиције које су биле имале су далекосежни значај и корист за све народе у БиХ”, додала је Марковићева.

Састанак у Представништву са представницима Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ

Она је указала да су, због вируса корона, генерално стране инвестиције у застоју, те напоменула да упркос томе „Србија није била у застоју”.

„Србија није била у застоју и давала је свој допринос и баш у тој 2020. години почели су радови на ауто-путу Београд - Сарајево“, истакла је Марковићева.

Према њеним ријечима, то је велика и скупа инвестиција у којој Србија „носи велики дио финасијског дијела“.

„Србија је показала добронамјерну жељу да направи ауто-пут и та инвестиција је веома захтјевна и у географском смислу јер је БиХ брдовита земља... и то ће бити врло скупа инвестиција, наравно са Турском и БиХ“, рекла је Марковићева.

Она је подсјетила да су радови већ кренули, те додала да „нажалост у БиХ и даље има застоја и неријешених питања која су се већ требала ријешити како би се од Кузмина, односно од Раче, напредовало ка Бијељини“.

Цицовић је рекао да ће се Представништво активно укључити у све иницијативе Агенције, те да ће „интензивно радити на промоцији привредних потенцијала и инвестиционих могућности у Републици Српској, а и у БиХ“. Он је додао да је Представништво и основано да ради на подстицању и јачању сарадње Србије и Републике Српске и то, како је указао, прије свега економске сарадње и подстицању инвеститора из Србије.

„Данашња посјета је за нас нови квалитет јер ћемо заједно много више допринијети и ономе што су инвестиције у Републику Српску, а на тај начин ћемо показати и све оно што је БиХ као инвестициони потенцијал“, нагласио је Цицовић.

Марковићева је рекла да је претходно данас била и у Амбасади БиХ у Београду.

Агенцију за унапређење страних инвестиција у БиХ основао је Савјет министара, а осим привлачења страних инвестиција, задатак јој је и подстицање постојећих инвеститора на даља улагања и ширење пословања.

Извор: СРНА

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3239
Број прегледа чланка : 9165436
Имамо 220 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

08.10.2021.год.
Промоција Олимпијског центрa Јахорина у Новом Саду
Опширније...
 
08.10.2021.год.
Почиње јубиларни „Шопен фест"
Опширније...

Претходни догађаји

13.10.2021.год.
Пијанистички реситал Арсена Чаркића
Опширније...
 
12.10.2021.год.
Свечано отворен „Шопен фест“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму