Почетна Актуелности Претходни догађаји Пројект "Подриње“ на заједничкој сједници Влада Републике Српске и Србије
Ел. пошта Штампа ПДФ
28.09.2012.год.
Пројекат "Подриње" на заједничкој сједници Влада Републике Српске и Србије

Министар за регионални развој и локалну самоуправу Србије Верица Калановић и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић сложиле су се данас у Београду да је у циљу продубљивања односа између Српске и Србије веома важно оживјети сарадњу између општина у Подрињу и најавиле да ће на наредној сједници двије владе предложити усвајање  закључка о реализацији пројекта “Подриње”, који обухвата сарадњу 25 општина, 12 из Српске и 13 из Србије. Пројекат “Подриње” биће реализован на три нивоа - националном, регионалном и локалном.

- Не радимо напамет, већ на основу исказаних интереса општина. Класификовали смо све пројекте и схватили да је економска сарадња и привреда основ свега, али да има још много простора, на примјер, у здравству и туризму или у коришћењу ријеке Дрине у рјешавању проблема суше и поплава - изјавила је Цвијановићева.

Министар за регионални развој и локалну самоуправу Србије Верица Калановић и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић сложиле су се данас у Београду да је у циљу продубљивања односа између Српске и Србије веома важно оживјети сарадњу између општина у Подрињу и најавиле да ће на наредној сједници двије владе предложити усвајање  закључка о реализацији пројекта “Подриње”, који обухвата сарадњу 25 општина, 12 из Српске и 13 из Србије. Пројекат “Подриње” биће реализован на три нивоа - националном, регионалном и локалном.

Верица Калановић је навеле да сарадња Србије и Републике Српске нема граница, а пројекат “Подриње” најбољи је показатељ тога, јер ће, захваљујући њему, бити много урађено за грађане.

- Кроз јачање међуопштинске сарадње у области реке Дрине, људи ће имати прилику за унапређење стандарда, већу запосленост, подизање конкурентности привреде и заједнички излазак на трећа тржишта - рекла је Калановићева и додала да је Представништво Републике Српске у Београду, које је и идејни творац пројекта “Подриње”, већ припремило сет приједлога у пољопривредној поизводњи, трговини, о малограничним прелазима, ширењу тржишта, отварању заједничких могућности у области рибарства и еколокогије.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић била је данас и у радној посјети Представништву Републике Српске у Србији и медијима из Републике Српске, након посјете Представништву, рекла да ће  пројекат „Подриње“, који подразумијева сарадњу на локалном, регионалном и националном нивоу, бити отворен и за друге партнере у региону.

- Данас смо дефинисали да су носиоци активности Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе Србије и Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске. Даља координација биће на нашем представништву овдје, рекла је Цвијановићева.

vГђа Жељка Цвијановић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске,  гђа Слободанка Дубравац,  замјеник министра  и гђица Данијела Пејић, потпарол за односе са јавношћу у Министарству за економске односе и регионалну сарадњу  на састанку са г Млађеном Цицовићем, директором Представништва Републике Српске у Београду.

Истичући да ће у ове активности бити укључена и друга ресорна министарства, Цвијановићева је подсјетила да су давно идентификоване области у којима ће та сарадња бити реализована.

Према њеним ријечима, већ је реализовано много добрих и значајних пројеката који су резултат Споразума о специјалним и паралелним везама Србије и Српске.

- Можемо да будемо поносни на чињеницу да смо имали заједнички инфраструктурни пројекат као што је мост у Рачи. Имали смо и изградњу Школе "Србија" на Палама. Тренутно су у току активности у вези са спортском двораном у овој школи. Имали смо и добар аранжман који је подразумијевао набавку трактора и аутомобила по субвенционисаним цијенама - навела је Цвијановићева.

Истичући да је ово једна у низу радних посјета Министарства представништвима Републике Српске, Цвијановићева је истакла да је Представништво у Београду посебно значајно.

- Данас смо разговарали о активностима које треба да проведемо на релацији сарадње двије владе. Наше представнишво у Београду има координирајућу улогу када је ријеч о бројним од тих активности - рекла је Цвијановићева, наглашавајући да ово представља наставак веома добре сарадње двије владе.

Она је оцијенила да је ојачана институционална сарадња двије владе у претходном периоду, успостављена пракса одржавања заједничких сједница, утврђена пракса одржавања редовних састанака Савјета за сарадњу.

- Очекујемо да ће интензитет те сарадње бити бољи у будућности. Важно је да постоји сарадња на релацији Србије и Српске - закључила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је поносна на рад представништава Републике Српске и њиховим залагањем.

- Ево ово је један од пројеката које је изњедрило ово представништво. Веома важне активности и у политичкој и економској сфери када је ријеч о Израелу реализује се управо посредством Представништва Српске у Израелу. Веома важна комуникација са битним партнерима у Бриселу реализује се посредством нашег представништва у том граду - навела је Цвијановићева и истакла да је Српска посредством Представништва у Русији довела веома значајне руске инвеститоре, а један од тих пројеката јесте потписивање Меморандума у вези са изградњом крака гасовода "Јужни ток", а Представништво Републике Српске у Бечу, које је најмлађе, иницирало је цијели низ заједничких пројеката и у оквиру српске дијаспоре тамо, али и у оквиру неких других форума било да је ријеч о привредној, о културној, па чак и политичкој сарадњи. Представништво Републике Српске у Штутгарту је веома важно због дијаспоре, али и због регионалне иницијативе у којој учествује Влада Републике Српске.

- Посредством овог представништва омогућено нам је да будемо једини учесник из БиХ у веома значајном пројектву Дунавске иницијативе. Искористили смо оно што смо научили у оквиру припрема за учешће у том пројекту и пресликали то на "Подриње" - рекла је Цвијановићева.

Директор Представништва Републике Српске у Београду Млађан Цицовић рекао је да је пројекат "Подриње" иницирало Представништво Српске и истакао да данашњи састанак у Министарству регионалног развоја и локалне самоуправе Србије и ова радна посјета министра за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељке Цвијановић са сарадницима нашем Представништву сигурно представља подстрек да ми у наредном периоду учинимо још већи напор да овај изузетно значајан пројекат буде реализован.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3655
Број прегледа чланка : 16246884
Имамо 164 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљање монографије „Тајне Лицидерског срца“
Опширније...

Претходни догађаји

30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму