Почетна Актуелности Претходни догађаји Промовисан Рјечник српскога језика за ијекавски изговор
Ел. пошта Штампа ПДФ
15.09.2022.год.
Промовисан Рјечник српскога језика за ијекавски изговор

У Матици српској у Новом Саду представљено ијекавско издање „Рјечника српскога језика“

У Матици српској у Новом Саду синоћ је одржана промоција Рјечника српскога језика за ијекавски изговор, чије издавање је подржало Представништво Републике Српске  у Србији, као и публикација правописа и нормативне граматике.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић је у обраћању присутним, међу којима је био и предсједник покрајинске Владе Војводине Игор Мировић, истакао да вјерује да су ова три издања вриједан допринос његовању и одбрани ијекавице, као једног од два крила српског језика.

Цицовић је навео да сарадња Матице српске и Представништва Српске у Србији није имала оних уобичајених малих потеза који би припремили неку велику акцију или неки значајан догађај, него представља низ заиста великих и значајних потеза.

„Значајних у мјери у којој су једном крилу српског народа потребна и значајна издања као што су Правопис српског језика, ијекавско издање 2014,  Нормативна граматика српског језика, ијекавско издање 2015, и сада  Рјечник српског језика, ијекавско издање 2021“, напоменуо је он.

Иако ова три издања јесу заокружена цјелина, Цицовић је рекао да вјерује да ће Матица српска и Представништво и даље плодотворно сарађивати и убудуће имати оваквих издавачких подухвата вриједних хвале.

Он је додао да се често сјети ријечи предсједника Матице српске  Драгана Станића, који је једном сличном приликом рекао да су екавски и ијекавски говор два крила једног језика, те да ијекавицу морамо његовати и бранити.

„Ова три издања Матице српске у сарадњи са нашим Представништвом су, вјерујем, вриједан допринос и том његовању, и тој одбрани“, истакао је Цицовић.

Он је као представник Српске у Србији захвалио Матици српској, њеним вриједним и стручним сарадницима и посебно, сада њеном предсједнику Драгану Станићу што је све било на нивоу који заслужују и српски језик и српски народ с двије стране Дрине.

Цицовић је подсјетио да се данас завршава и седмодневно јубиларно, десето представљање културе, умјетности, науке и привреде Републике Српске грађанима Србије под насловом „Дани Српске у Србији“ , те да га радује што се и ова промоција рјечника у Матици  српској дешава у истом времену.

Игор Мировић, председник Покрајинске владе Војводине

Председник Мировић је захвалио Матици српској и уредништву овог издања на великом труду и залагању да Рјечник угледа светлост дана.

„И више од тога, захвалан сам Матици српској, која је од оснивања, па све до данас, успела да се појави као стуб јединства у култури, науци, и најважније у свом деловању, у очувању нашег језика и писма“, рекао је Мировић.

Он је истакао да је зато вечерашњи догађај и чињеница да је Матица са сјајним уређивачким одбором успела да објави Рјечник важан догађај за нашу културу, језик, за наше битисање и општу идеју да у сваковрсном јединству, па и када је у питању језик са његовим различитостима, будемо истрајни.

„Истрајни и упорни да сачувано завет оних који су нас још од 1826. године, под сводовима ове куће заветовали на циљеве о којима ћемо говорити и вечерас на „Дану Српске у Србији“, а то је да се везујемо за наше корене, баштину, традицију", рекао је Мировић.

Проф. др Драган Станић, председник Матице српске

Председник Матице српске проф. др Драган Станић истакао је да је објављивање ијекавског издања Рјечника српског језика изузетно значајно, јер кроз ово издање видимо шта је заправо све српски језик.

„Важно је да разумемо и осећамо језик. Кључна је ствар да осећамо и ијекавицу и екавицу као два плућна крила без којих не можемо живети", нагласио је проф. др Станић.

Проф. др Јелица Стојановић, председник Друштва чланова Матице српске у Црној Гори

Проф. др Јелица Стојановић, председник Друштва чланова Матице српске у Црној Гори, говорила је о значају ијекавице у српском језику и потреби да њен значај не заборавимо.

„О томе сведочи и овај Рјечник. Он нам говори да смо на правом путу у неговању српског језика и стандарда нашег језика, поштујући и ијекавицу коју у наслеђу има српски језик. Величина овог издања је да учврсти заједно и екавицу и ијекавицу,чува и баштини наше речничко благо", рекла је проф. др Стојановић.

Проф. др Милош Ковачевић, руководилац Одељења за српски језик Андрићевог института

Руководилац Одељења за српски језик Андрићевог института проф. др Милош Ковачевић истакао је да је, не само вечерас на представљању Рјечника, него свеукупним својим деловањем Матица српска показала да је матица целокупног српског народа.

Главни редактор Рјечника српскога језика Мирослав Николић истакао је да је важно да имамо два равноправна издања речника српског језика, ијекавско и екавско издање. Он је говорио о припреми ијекавског издања Рјечника српскога језика, који се базира се на издању Речника српскога језика Матице српске из 2011. године, али се од њега умногоме разликује.

„Прво, по томе што је он у потпуности ијекавски, одреднице, дефиниције и граматички подаци наведени у ијекавској варијанти", рекао је Мирослав Николић.

Он је додао да Рјечник садржи десетине хиљада обрађених речи и неколико пута више објашњених значења. Његову додатну вредност представља изузетно богат инвентар израза (фраза), чије ће тумачење помоћи посебно лексикографима, преводиоцима, као и читаоцима књижевних дела.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији, Проф. др Драган Станић, председник Матице српске, Игор Мировић, председник Покрајинске владе Војводине и проф. др Зоран Милошевић, Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност

Представљању Рјечника присуствовао је и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

Рјечник српског језика

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3459
Број прегледа чланка : 13731421
Имамо 153 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

30.01.2023.год.
У уторак у Представништву - свечано уручење књижевних награда „Извор“
Опширније...
 
06.01.2023.год.
У недjељу у Новом Саду, а у понедјељак у Суботици обиљежавање Дана Републике Српске
Опширније...

Претходни догађаји

31.01.2023.год.
Уручене књижевне награде „Извор“ за најљепшу причу и пјесму о завичају
Опширније...
 
16.01.2023.год.
У Новом Саду одржано 31. Херцеговачко сијело
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму