Почетна Актуелности Претходни догађаји Осам ђака из Београда изборило се за „Дјечије царство“ у Бањој Луци
Ел. пошта Штампа ПДФ
31.03.2023.год.
Осам ђака из Београда изборило се за „Дјечије царство“ у Бањој Луци

Осам најупјешнијих београдских основаца на Фестивалу поезије „Мали побједник“ пласирало се на такмичење „Дјечије царство“ у Бањалуци, највећи фестивал дјечијег књижевног стваралаштва у региону.

Фестивал поезије београдских основних школа „Мали победник“ одржао се у свечаној сали Удружењa књижевника Србије

На фестивалу, одржаном данас у Удружењу књижевника Србије у организацији Култарта из Београда и уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, наступило је 44 најбољих међу више од 1.000 ученика београдских основних школа, који су на конкурс послали своје радове.

Анастазија Стојадиновић из Основне школе /ОШ/ „Горња варош“ апсолутни побједник такмичења са пјесмом „Тамо гдје се музика рађа“

Жири у саставу Љубивоје Ршумовић, Урош Петровић и Слободан Станишић за апсолутног побједника такмичења прогласио је Анастазију Стојадиновић из ОШ „Горња варош“ и њену пјесму „Тамо гдје се музика рађа“.

У категорији од петог до осмог разреда побиједио је Никола Шорак, ученик шестог разреда ОШ „Бранко Ћопић“, који је награђен за пјесму „Кума“.

Друго мјесто у овој категорији подијелили су Антоније Прекић, ученик шестог разреда ОШ „14. Октобар“ за пјесму „Маслачак“, Нађа Пиљић, ученица ОШ „Бранко Радичевић“ за пјесму „Шта ли је то“ и Вера Вучићевић, ученица осмог разреда ОШ „Никола Тесла“ за рад „Кад сам била велика“.

У млађој категорији од првог до четвртог разреда побиједио је Сергеј Колунџија из ОШ „Ђуро Стругар“ са пјесмом „Неиздрж“. Друго мјесто припало је Неви Поповић, ученици трећег разреда ОШ „Браћа Барух“, за пјесму "Недостајање је љубав понајвећа".

Она је подијелила пласман са Златом Спасојевић из ОШ „Бошко Палковљевић Пинки", која је награђена за „Безимену песму“.

Уз њих двије, за фестивал „Дјечије царство“ у Бањалуци квалификовали су се и апсолутни побједник данашњег такмичења, као и првопласирани у њиховој категорији, најбољи у старијој групи од петог до осмог разреда и троје другопласираних у тој категорији.

Чланови жирија Урош Петровић и Слободан Станишић са Анастазија Стојадиновић апсолутном побједницом такмичења

Директор фестивала „Мали побједник“ Соња Пјешчић рекла је да овогодишње такмичење ђака пјесника потврђује да је интересовање за учешће на овој манифестацији и за пласман на фестивал у Бањалуци све веће, о чему свједочи више од 1.000 пријављених радова.

„Сваке године све више и више деце бори се за одлазак у Бањалуку, одакле се враћају одушевљени. Представништво Републике Српске од првог дана препознало је вредност овог фестивала и помаже нас и материјално и морално", истакла је Пјешчићева.

Она је додала да заслуге за организацију овог такмичења припадају и директору бањалучког фестивала „Дјечије царство“ у Бањалуци Слободану Стошићу.

Пјешчићева је објаснила да је сврха „Малог побједника“, који је нека врста предтакмичења за фестивал „Дјечије царство“ у Бањалуци, да развија лијепу ријеч, да мотивише дјецу да читају и пишу и да буде повезница дјеце из Србије са Републиком Српском.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3655
Број прегледа чланка : 16246550
Имамо 132 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљање монографије „Тајне Лицидерског срца“
Опширније...

Претходни догађаји

30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму