Почетна Актуелности Претходни догађаји „Сусрети српских земаља“ од 7. до 10. априла на Јахорини
Ел. пошта Штампа ПДФ
04.04.2023.год.
„Сусрети српских земаља“ од 7. до 10. априла на Јахорини

Традиционална културно-спортска манифестација „Сусрети српских земаља“ биће одржана на Јахорини од 7. до 10. априла уз учешће Срба из земаља региона, најављено је данас у Београду на конференцији за новинаре у Представништву Републике Српске у Србији.

У просторијама Представништва Р. Српске у Србији одржана је конференција за медије поводом културно-спортске манифестације „Сусрети спрских земаља“ која ће се одржати од 7. до 10. априла на Јахорини

Овогодишњи, 26. по реду „Сусрети српских земаља“ одржавају се под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика и слоганом „Вера и јединство наша снага", а у организацији Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ из Београда, Представништва Републике Српске у Србији и уз помоћ дугогодишњих пријатеља.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да од 1995. године „Сусрети српских земаља“ кроз спортско дружење и садржајне програме на најбољи начин доприносе очувању веза Републике Српске и Србије и очувању идентитета српског народа.

„Програми су не само на Јахорини, већ на Палама и Источном Сарајеву. У тој сарајевско-романијској регији у три-четири дана биће интензивна културно-спортска активност, прије свега да би се рекло колико је важно да радимо на очувању нашег језика и писма и да градимо наше односе", навео је Цицовић.

Љубинко Стојановић, предсједавајући скупштине Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“

Предсједавајући скупштине Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ Љубинко Стојановић подсјетио је да су давне 1995. године започели „Сусрете“, као најстарију манифестацију у Републици Српској.

„На почетку то је била организација која је окупљала рекреативце скијаше са одређеним садржајима културе, а сада слободно могу да кажем да је, осим тог спортског дела, прерасла у сабор културе српског народа из целог региона", рекао је Стојановић.

Организатори истичу да ће бити учесника који долазе из Београда, Косовске Митровице, Бањалуке, као и из Куманова у Сјеверној Македонији, који ће се првог дана манифестације окупити у хотелу Рајска долина на Јахорини.

У суботу, 8. априла, у 12 часова, биће организовано такмичење у велеслалому на стази „Пољице“, а за 17 часова предвиђен је концерт Србских православних појаца из Београда и КУД-а Косовски божур из Косовске Митровице у Културном центру Источно Сарајево.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији са Љубинком Стојановићем, предсједавајућим скупштине Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ u просторијама Представништва Р. Српске у Србији

У недјељу, 9. априла, биће организовано „Српско коло“ на Јахорини у хотелу „Рајска долина“  у 12 часова, а у 17 часова у Српском културном центру Пале концерт КУД-а „Градимир“ из Београда, Српски вез“ из Куманова и „Веселин Маслеша“ из Бањалуке, а посљедњег дана, 10. априла, предвиђен је растанак учесника.

Први „Сусрети српских земаља“ организовани су у фебруару 1995. године, а учесници су били први туристи на олимпијској Јахорини.

Учесници из Вуковара, Београда, Новог Сада, Велике Плане и Пала, њих око 140, тада су у веома тешким условима, уз културне, спортске и хуманитарне садржаје допринијели бољем упознавању и стварању блиских веза међу Србима из разних крајева.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3655
Број прегледа чланка : 16246919
Имамо 173 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљање монографије „Тајне Лицидерског срца“
Опширније...

Претходни догађаји

30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму