Почетна Актуелности Претходни догађаји У Београду промовисан комплет књига Додикових говора
Ел. пошта Штампа ПДФ
19.04.2023.год.
У Београду промовисан комплет књига Додикових говора

У Руском центру за науку и културу у Београду одржана промоција књига у којима су сабрани говори председника Р. Српске Милорада Додика, а које је приредио Милан Љепојевић

У Београду је промовисан комплет од пет књига које садрже говоре предсједника Републике Српске Милорада Додика, чији је приређивач Милан Љепојевић, а на промоцији је оцијењено да је најјача Додикова порука да Србима нема слободе без српске државе.

Милан Љепојевић, приређивач, проф. др Милимир Мучибабић, Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији, Ања Вукелић, модератор и Георгиј Енгелхардт, виши савјетник у Руском дому

На промоцији у Руском дому говорили су шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, професор Милимир Мучибабић и представник Руског дома Георгиј Енгелхардт, који су оцијенили да су ове књиге свједок времена, а приређивач је за почетак маја најавио излазак и шесте књиге Додикових говора.

Георгиј Енгелхардт, виши савјетник у Руском дому

Поздрављајући присутне у име Руског дома, виши савјетник у овој установи Георгиј Енгелхарт, истакао је да је Додик политичар који је дуги низ година био и остаје велики, искрени и досљедни пријатељ Русије и руског народа.

„То показује и ријечима, а најбитније је што то видимо и на дјелу. То много цијенимо, посебно сада када у Европи нема много политичара који се усуђују да воде независну линију“, рекао је Енгелхардт.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији

Цицовић је рекао да је најјаче и сигурно најпотребније у сваком времену Додиково увјерење и порука да Србима нема слободе без српске државе, те додао да и Срби који живе у Федерацији БиХ на неки начин имају јаче осјећање слободе, јер је и иза њих сигурна и слободна Република Српска.

Он је навео да су ове књиге истовремено и оставштина за будућност Додиковог тридесетогодишњег дјелотворног политичког рада и у Републици Српској, и у БиХ, у којој је други ентитет „исто толико година истрајно пливао и плива у фанатичној мржњи према Србима и Српској".

„Сваки Додиков говор и иступ из ових пет књига, чак и по принципу случајног узорка да је изабран, моћи ће онима који ће послије нас доћи послужити за најдиректнији и најдјелотворнији одговор на нападе на Србе и Српску из Сарајева или из западних политичко-војних центара", истакао је Цицовић.

Он сматра да се, нажалост, у односу Сарајева и Запада према Србима и Српској још дуго неће ништа промијенити.

„Додикови сабрани говори и иступи као пет збирки бржљиво припремљених, тематски и по времену, шаљу важне и снажне поруке - било да смо на неким политичким, привредним, пословима културе и просвјете или да се у животу бавимо неким приватним послом", навео је Цицовић.

Он је додао да грађане Српске може одржати достојним њихове слободне републике Додиково дјеловање, његови говори и иступи којима указује да су увијек важни уређење и напредак друштва, борба за што бољи и квалитетнији живот, али истовремено чврст карактер и храбар одговор на све нападе на Српску и српски народ.

Проф. др Милимир Мучибабић

Мучибабић је подсјетио на политички пут Милорада Додика као и на то да је он одлучно зауставио пренос надлежности са Српске на БиХ.

Он је рекао да ових пет књига представљају једно вријеме, које је по својој тематици и историјском значају било упечатљиво и биће упечатљиво, како у прошлом тако и у наредном периоду.

„Овдје би била потребна теоријска методолошка одредница и приступ чињеницама. Љепојевић је то урадио на најбољи начин, хронолошким редом и оставио за наредне генерације да имају осјећај које је то вријеме када се стварала Репуболика Српска и ко су дјелатници који су стајали у њеним редовима", навео је Мучибабић.

Он је рекао да Додик вјерује да су Срби разумјели да је вријеме расрбљавања прошло, те додао да треба његовати идеју јединства српске државе.

Милан Љепојевић, приређивач сабраних говора председника Р. Српске Милорада Додика

Љепојевић је захвалио за промоцију књига организатору - Представништву Српске у Београду и домаћину Руском дому, као и Србији, те истакао да свака ријеч коју је Додик изговорио и која је у књигама, има своју потврду и у видео-записима, те да Додикове изговорене ријечи имају посебну вриједност, јер су све потврђене на изборима у народу.

„Ријечи које је Додик изговорио у посљедњих 20 година доживљавају потврду код грађана Српске, што уопште није лако", рекао је Љепојевић, који је дугогодишњи Додиков пријатељ и који је учествовао у његових 11 кампања.

Љепојевић је навео да је ових пет књига свједочанство времена иза нас, те подсјетио на ријечи режисера Емира Кустурице да је Додик посебан, аутентичан, интелигентан, човјек са ентузијазмом и енергијом.

Он је навео да је фасцинантно код Додика што нема увијек у руци папир са којег чита говор, али је увијек имао шта да каже.

Љепојевић је у Додиково и у своје име захвалио присутним, те истакао да су у свих пет књига Додикове ријечи, а да их је он само новинарски и публицистички уредио. Он је најавио за период око 1. маја или до Ђурђевдана и шесту књигу.

На промоцији комплета књига од пет дјелова: „Напријед Српска“, „Слободна Српска“, „Побједа Српске“, „Борба за Републику“ и „Побједа народа“

Организатор промоције је Предстанвиштво Републике Српске у Србији са Руским домом.

Комплет књига говора Милорада Додика, које је приредио Милан Љепојевић, објавиле су „Независне новине" прошле године, а ријеч је о пет дијелова – „Напријед Српска", „Слободна Српска", „Побједа Српске", „Борба за Републику" и „Побједа народа".

Прије београдске, одржана је промоција у Лакташима у децембру 2022. године.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3655
Број прегледа чланка : 16246915
Имамо 172 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљање монографије „Тајне Лицидерског срца“
Опширније...

Претходни догађаји

30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму