Ел. пошта Штампа ПДФ
28.04.2023.год.
Хиландар као надахнуће

Концерт „Хиландар као надахнуће“ у Великој дворани Коларчеве задужбине

Концерт „Хиландар као надахнуће”, након Бања Луке, у четвртак 27.04.2023. године у Великој дворани Коларчеве задужбине извели су здружени симфонијски оркестри РТС-а и Академије уметности Универзитета из Бањалуке, са солистом на клавиру Александром Синчуком и под диригентском палицом Дејана Савића и Бранке Радошевић Митровић.

На премијери свечане поеме „Хилендар” Владимира С. Милошевића и концерт за клавир и оркестар „Ноћ у Хиландару” Светислава Божића

Публика је могла да чује светску премијеру свечане поеме „Хилендар” Владимира С. Милошевића и концерт за клавир и оркестар „Ноћ у Хиландару” Светислава Божића.

Eпископ шабачки господин Јеротеј у име Његове Светости патријарха Порфирија

Поводом премијерног извођења Симфонијске поеме о Хилендару, окупљенима у Коларчевој задужбини обратили су се епископ шабачки господин Јеротеј у име Његове Светости патријарха Порфирија и архимандрит Методије, игуман свете царске лавре Хиландара.

Архимандрит Методије, игуман свете царске лавре Хиландара

ХИЛАНДАР КАО НАДАХНУЋЕ представља подухват јединственог карактера и садржаја како у Републици Српској тако и у Републици Србији. Непосредни повод за покретање првог пројекта је недавно објављена партитура „Хилендар“ свечана поема за симфонијски оркестар Владе С. Милошевића коју је приредио проф. др Саша Павловић. Идеја да се партитура која је „лежала у паучини“ и звучно обелодани потекла је од Високопреподобног архимандрита Методија, игумана манастира Хиландара. Додатни разлог да се ово музичко дело премијерно изведе у 2023. години је 825 година од оснивања манастира Хиландара, 50 година од настанка партитуре Хилендар и 25 година од оснивања Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Млађен Цицовић, шеф Представништава Р. Српске у Србији са супругом је присуствовао концерту „Хиландар као надахнуће”, у великој дворани Коларчеве задужбине

У част композитору који је компоновао симфонијску поему Хилендар, одлучено је да се први пројекат новог подухвата „Хиландар као надахнуће“ изведу прво у Бања Луци у оквиру манифестације „Дани Владе С. Милошевића“. Манифестација је реализована у организацији Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и Музиколошког друштва Републике Српске, под покровитељство председника Србије и председника Републике Српске. Гостовање академског хора Колегијум музикум из Београда на свечаном отварању манифестације десило се уз помоћ Представништва Републике Српске у Србији, а Млађен Цицовић, шеф Представништава присуствовао је на београдском концерту у великој дворани Коларчеве задужбине.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3655
Број прегледа чланка : 16246404
Имамо 137 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљање монографије „Тајне Лицидерског срца“
Опширније...

Претходни догађаји

30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму