Почетна Актуелности Претходни догађаји На „Романијској вечери“ у Београду окупио се велики број људи поријеклом са Сарајевско-Романијске регије
Ел. пошта Штампа ПДФ
03.06.2023.год.
На „Романијској вечери“ у Београду окупио се велики број људи поријеклом са Сарајевско-Романијске регије

Г. Цицовић и г. Пандуревић са супругама на „Романијској вечери“ у Београду, где се окупио велики број људи поријеклом са Пала, Сокоца, Хан Пијеска и Рогатице

Синоћ (02.06.2023.г.) на „Романијској вечери“ у Београду окупио се велики број људи поријеклом са Пала, Сокоца, Хан Пијеска и Рогатице, који кроз дружење његују традицију и обичаје свог краја.

Винко Пандуревић, предсједник Удружења „Романија“ са сједиштем у Београду

Предсједник Удружења „Романија“ са сједиштем у Београду Винко Пандуревић у поздравном обраћању окупљенима указао је на неопходност повезивање Срба са обје стране Дрине, позивајући на јединство и српску слогу, на сарадњу у области културе, економије, привреде и спорта.

Пандуревић је нагласио да је ово удружење до сада прикупило средства и донирало медицинске апарате и опрему домовима здравља на Сокоцу, Хан Пијеску и Рогатици у вриједности од 28.000 евра, те организовало бесплатне медицинске прегледе у соколачком Дому здравља код врхунских медицинских стручњака из Београда.

Пандуревић, који је генерал у пензији, изразио је и подршку институцијама у очувању уставног поретка Српске и неопходности поштовања Дејтонског споразума у БиХ.

Млађен Цицовић, шеф Представништва Р. Српске у Србији

Присутне је поздравио и Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији и истакао да данас када је српски народ изложен великим притисцима и изазовима треба да разумјемо да само јединствени и сабрани можемо одбранити и сачувати и нашу Србију и нашу Републику Српску и наш српски народ ма гдје он живио.

Народна ношња Сарајевско-романијске регије

На свечаности је приказана народна ношња Сарајевско-романијске регије која је ношена пред почетак Првог свјетског рата до педесетих година, у организацији љекара Марка Радовића поријеклом са Сокоца, аутора књиге „Народна ношња, игре и пјесме са Гласинца“.

Музички, забавни и културно-умјетнички програм у ресторану „Интер Холивуд“ на Новом Београду

Организован је и музички, забавни и културно-умјетнички програм у ресторану „Интер Холивуд“ на Новом Београду.

На „Романијској вечери“ је био присутан велики број угледних гостију поријеклом са Сарајевско - Романијске регије

На „Романијској вечери“ били су присутни координатор Удружења „Романија“ за Републику Српску Милан Јоловић Легенда, посланик у Народној скупштини Републике Српске Страхиња Башевић, начелник општине Пале Бошко Југовић, општине Хан Пијесак Слободан Ђурић и општине Источни Стари Град Бојо Гашановић, пензионисани генерали Војске Републике Српске и Србије, Светозар Андрић, члан градског већа Града Београдa, те представници Завичајног удружења „Бирач и Подриње“ и других удружења и организација са Сарајевско-романијске регије и друге званице из Српске и Србије.

Женска пјевачка група

Удружење „Романија“ са сједиштем у Београду обновило је рад 16. маја 2021. године, након паузе за вријеме ратних дешавања у БиХ, да би наставили традицију ранијих окупљања људи са ширег подручја Романије који живе и раде у Београду.

Представништво Републике Српске у Србији подржава Удружење Романија у остваривању њихових програмских циљева у областима: очувања и неговања економских, културних, духовних, социјалних, спортских и других веза са родним завичајем, те неговања и јачања истих у широј друштвеној заједници широм Републике Србије, где чланови удружења живе, раде и школују се.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3658
Број прегледа чланка : 16302705
Имамо 193 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

08.12.2023.год.
Представа „Милка и Неђо” 10. децембра у Београду
Опширније...
 
04.12.2023.год.
У сриједу у подне уручење књижевних награда „Извор“
Опширније...

Претходни догађаји

06.12.2023.год.
Награда „Извор“ Драгици Грбић из Вишеграда и Драгану Величковићу из Грделице
Опширније...
 
30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму