Република Српска на 64. Међународном београдском сајму књига

Ел. пошта Штампа ПДФ

У организацији Представништва Републике Српске ове године ће на Међународном београдском сајму књига своја издања изложити и промовисати 43 издавача из свих дијелова Републике Српске. На штанду Републике Српске и у салама за промоције биће укупно 54 промоције, 42 на штанду и 12 у салама. На промоцијама ће учествовати 220 говорника који ће публици представити 114 наслова: 88 књига, 11 часописа и 15 зборника научних и књижевних радова.

Свечано представљање репрезентативног наступа Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига биће у свечаној сали Београдског сајма 21. октобра у 12 сати, када ће у име Представништва Републике Српске у Србији госте, публику и представнике медија поздравити шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, а у име Дабробосанске митрополије високопреосвећени митрополит г. Хризостом.

Овогодишњи наступ Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига започеће пригодном бесједом министра просвјете и културе Републике Српске госпође Наталије Тривић.

Свечаном представљању наступа Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму присуствоваће Златан Клокић, министар  за европске интеграције и међународну сарадњу, Драган Давидовић, директор Републичког секретаријата за вјере, Мила Петковић, начелник Општине Ново Горажде, чланови академија наука и умјетности Србије и Српске, генерали војске и полиције, истакнути аутори из Републике Српске и Србије и други гости и пријатељи књиге и читања.

Репрезентативни наступ Републике Српске на 64. Међународном београдском сајму књига биће у знаку 500 година Горажданске штампарије, која је била једна од најранијих штампарија међу Србима и прва на лијевој обали Дрине, на тлу данашње Републике Српсe, па ће и прва промоција бити представљање дјела Староставне горажданске књиге (Ортографија и језик књига Горажданске штампарије), аутора др Биљане Самарџић, а потом и фототипска издања Служабника (1519), Псалтира (1521) и Молитвеника горажданског (1523).

Такође, у хали 2, ниво Ц, у простору посвећеном изложбама биће приређена изложба графика са првог Сабора графичара „Теодор Љубавић“ – Сопотница 2019 (Ново Горажде); аутори графика у част 500 година  Горажданске штампарије су: академик Миливоје Унковић, Биљана Вуковић, Михаило Ракита, Сузана Вучковић, Слободан Радојковић, Ивана Станковић, Горан Kнежевић, Ирена Стопић Kнежевић, Маја Симић, Владимир Милановић и Олгица Стефановић. Изложбу је приредио Новица Kрунић у сарадњи са Општином Ново Горажде и Митрополијом дабробосанском.

Тематска разноликост је и ове године основна одлика књижевних и научних дјела која ће имати своје мјесто на полицама штанда Републике Српске у хали 2, ниво А.

Академија наука и умјетности Републике Српске ће представити зборник радова на тему специјалних паралених веза са Србијом, зборник радова о стању и перспективама развоја села у Републици Српској, о високом образовању, настави историје у Републици Српској, српској филозофији или о филозофији код Срба, као и књигу Краћи фолозофски и политички списи, и два часописа: Савремени материјали и Грађа о прошлости Босне.

Друштво чланова Матице српске у Републици Српској представиће књигу о Сими Милутиновићу Сарајлији, о поетици отетог свијета, затим три зборника са научних скупова: о култури памћења и односу према историјским споменицима, о српском језику и књижевности данас, о српском језичком и књижевном насљеђу на простору данашње Црне Горе и осми број часописа „Годишњак“.

Републички секретаријат за вјере Републике Српске представиће на Платоу Београдског сајма и на штанду Републике Српске књиге објављене уз подршку овог секретаријата. На Платоу ће се говорити о Књизи о стећку и тротомном дјелу Апостол Срба, портрети и иконе Светог Саве Српског, а на штанду ће бити представљене књиге Српски православни народ и црква у Сарајеву; антологија српског пјесништва о националном страдању у ХХ вијеку, под насловом Ми знамо судбу и Прилози настави српског језика и књижевности VIII.

Републички центар за истраживање ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске представиће књигу Шта су скривиле? – Страдање беба у Клиничко-болничком центру Бања Лука у мају и јуну 1992, а Организација старјешина Војске Републике Српске дјело Сребреница – стварност и манипулације, објављено на српском и енглеском језику.

Архив Републике Српске и Удружење архивских радника Републике Српске представиће књигу Бањалука центар Врбаске бановине, а Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Београд дјело Српски идентитет.

Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево представиће најбоље романе овогодишњег конкурса „Златна сова“, као и друга своја издања, књиге поезије, књижевних студија и огледа, па и двије књиге намјењене најмађим читаоцима, а Музеј Републике Српске каталог Заборављени звук традиционалних инструмената и монографско издање  Змијање – Кочићево огњиште.

Из Приједора долазе организатори традиционалне књижевне манифестације на Козари да представе изабрана дјела добитника својих књижевних награда, Матична библиотека Источно Сарајево долази с два романа и једном књигом разговора, приказа, кажа, бесједа и есеја, а бањалучка Бесједа ће представити своја издања, како из научних области, тако и белетристике, а једно издање говори о спорту што ће бити разлог на штад Републике Српске у суботу поподне дођу најпознатији фудбалери овог дијела свијета.

Удружење књижевника Републике Српске представиће књиге својих чланова: два романа и двије књиге поезије.

Центар за српске студије представиће свој часопис Српски преглед и књигу о Исаији Митровићу.

Свој часопис Журнал представиће Факултет безбједносних наука универзитета у у Бањој Луци, а Спомен подручје Градина, које доноси и Књигу сјећања, зборник свједочанстава преживјелих јасеновачких логораша представиће свој часопис Топола.

Наравно, за београдски сајам су стигле и нове књиге универзитета у Источном Сарајеву и Бањој Луци, као и књиге мјесних библиотека, струковних удружења и друштава који се баве издавачком дјелатношћу, а ни ове године неће изостати традиционално књижевно вече пјесника из Српске, Србије, Црне Горе и дијаспоре.

Програм промоција на штанду Републике Српске и у салама за промоције можете погледати... ОВДЈЕ


 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2984
Број прегледа чланка : 4835040
Имамо 83 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...
 
16.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу
Опширније...

Претходни догађаји

30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
 
20.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу: У наслеђе младима
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму