Планински туризам

ЈахоринаЈахорина је смјештена југоисточно од Сарајева и представља највреднији сегмент туристичке понуде Републике Српске. На Јахорини су 1984. године одржане XIV Зимске олимпијске игре. Данас на Јахорини постоји велики број високотуристичких објеката и 25 км уређених стаза, које су повезане ски-лифтовима, који могу превести око 10.000 скијаша на сат.

Највиши врх је Огорјелица (1.916 м/нв). Сњежни покривач на Јахорини се задржава у просјеку око 180 дана у години, од новембра до априла. Најбољи период за скијање је у фебруару и марту. Од смјештајних објеката у понуди су викенд насеља, пансиони, апартмани и велики број хотела. Укупан капацитет смјештајних јединица се креће око 4.000 лежајева. Јахорина посједује велики број ресторана уређених у етно стилу са домаћом кухињом специфичном за то поднебље.

Ова планина је привлачна туристима током цијеле године својом изванредном љепотом крајолика, разноврсном понудом за све врсте туриста, били они заљубљеници у природу, алпинисти, спелеолози, ловци, бициклисти, параглајдери или рекреативци свих профила.

Више информација на: www.oc-jahorina.com

 

Романија Романија се налази источно од Сарајева и граничи са Јахорином на југу и Озреном на сјеверу, протеже се дуж регионалног пута Сарајево-Соколац. По природним љепотама можемо је слободно изједначити са Јахорином. Недирнути резерват природних богатстава одликује се пространим шумским комплексом, платоима, те бројним пећинама које су смјештене у њеним стрмим обронцима од којих је најпознатија Орловача и Новакова пећина. Романија је идеално подручје за ловни туризам, са разноврсним животињским врстама. Привлачна је и за љубитеље природе којима су на располагању бројне планинске стазе. Погодна је за параглајдинг али и неке мирније врсте рекреације. Културно-историјско насљеђе овога краја садржи богату понуду како сакралних тако и традиционалних фолклорних мотива, од којих се издваја манастир Кнежина.

 

Пећина ОрловачаПећина Орловача - споменик природе код Пала спада у ред највећих и најљепших пећинских система у БиХ. Накит Орловаче представља изузетно богатство које је стварано милионима година, а чине га сталагмити, сталактити, јединствени пећински стубови те низови драперија различитих форми и облика. Поред богатства које је стварала природа у пећини су пронађени археолошки остаци као што су фрагменти керамике из мезолита, печена цигла из Римског доба.

У овом спелеолошком објекту налази се станиште најугроженије групе сисара у Европи – ендемске врсте слијепог миша (microc hipoptrea). Прије више од 16.000 година у овом објекту је живио Пећински медвјед (ursus speleus).

Више информација на: www.orlovaca.com

У стрмим литицама Романије налази се Новакова пећина, чувена по хајдуку Старини Новаку. 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3617
Број прегледа чланка : 15717287
Имамо 138 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

30.09.2023.год.
Почиње 12. Београдски Шопен Фест
Опширније...
 
25.09.2023.год.
Сутра у Нишу свечано затварање манифестације „Дани Српске у Србији 2023.“
Опширније...

Претходни догађаји

28.09.2023.год.
Министар Кошарац у посјети Представништву Републике Српске У Србији
Опширније...
 
26.09.2023.год.
У Народном позоришту у Нишу свечано затворени 11. „Дани Српске у Србији“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму