Почетна Активности Институционална сарадња

Јачање и развијање институционалне сарадње

Ел. пошта Штампа ПДФ

У оквиру јачања и унапређивања институционалне сарадње Представништво, између осталог, обавља послове у вези са споразумима, меморандумима и протоколима о сарадњи између органа, организација и институција Републике Српске и Републике Србије, послове за потребе Координационог тијела за усмјеравање активности у спровођењу Споразума о успостављању специјалних паралелних односа. Такође, радимо на унапређењу и развоју сарадње с вјерским заједницама, завичајним удружењима и хуманитарним организацијама у Републици Србији.


Активности Представништва на пољу институционалне сарадње за 2018. годину

Пријем поводом Дана Републике Српске у Београду

У сарадњи са представницима кабинета предсједника Републике и Владе и Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, Представништво ће организовати свечани пријем у Београду поводом обиљежавања 26 година од оснивања Републике Српске и проглашења првог Устава Републике Српске.

На пријем ће бити позвани: Његова светост патријарх српски г. Иринеј, предсједници Републике Српске и Републике Србије, предсједници Влада Републике Српске и Републике Србије, предсједник Народне скупштине Републике Српске и председница Народне Скупштине Републике Србије, министри и други државни званичници, народни посланици, престолонасљедник, привредници и истакнути културни и јавни радници Београда и Србије, представници вјерских заједница и дипломатског кора и друге истакнуте личности.

Поред медијске промоције Републике Српске, обиљежавање Дана Републике представља добру прилику за разговоре о унапређењу сарадње са представницима органа и институција Републике Србије, најуспјешнијим привредницима и представницима из установа културе и других области. Овим поводом, поред коктела, биће припремљен и пригодан умјетнички програм.

Пријем ћемо организовати у фебруару 2018. године у године у Скупштини града Београда.

 

Подршка у имплементацији споразума, протокола и меморандума о сарадњи између органа и институција Републике Српске и Србије

У складу са Споразумом о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије, Представништво ће наставити активности у циљу пружању подршке реализацији потписаних споразума, меморандума и протокола о сарадњи у складу са захтјевима потписника појединих докумената. Настојаћемо да иницирамо и координирамо потписивање нових докумената у циљу даљег учвршћивања институционалних веза Републике Српске и Србије.

Представништво је у 2016. години припремило базу података о свим потписаним споразумима, протоколима и меморандумима о сарадњи органа и институција Републике Српске и Републике Србије, као и споразуме о сарадњи Босне и Херцеговине и Србије и та база је редовно ажурирана током 2017, а биће и у 2018. години.
База података није објављена, па се надамо да ћемо у 2018. добити сагласност надлежних органа за објаву појединачних докумената.

 

Обављање послова за потребе Координационог тијела

Представништво је задужено да обавља стручне и административно-техничке послове за потребе Координационог тијела за усмјеравање активности у спровођењу Споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије, у складу са Одлуком о образовању овог тијела од седам чланова од којих је и директор Представништва члан, а која је усвојена 7.11.2008. године на сједници Вијећа за сарадњу. У ове послове укључиваћемо се у складу са захтјевима  Координационог тијелa.

 

Организовање радионица за запослене из ресорних министарстава Републике Српске и Србије

Као што смо и раније истицали, сматрамо и даље да је организовање радионица за запослене у ресорним министарствима Републике Српске и Србије у оквиру којих би се размјењивала знања и стечена искуства на истим и сличним пословима, био добар и користан вид сарадње који би доприносио успјешнијој реализацији закључених докумената о сарадњи. С обзиром да министарства нису сама иницирала организовање радионица за запослене, у наредном периоду подстицаћемо овакав вид сарадње, наравно у договору са ресорним министарствима Републике Српске и Србије.

 

Сарадња са Амбасадом Босне и Херцеговине у Београду и другим организацијама

Са дипломатским и конзуларним представништвима других држава која имају сједиште у Београду, односно Србији, сарађиваћемо у складу са потребама и могућностима, а  одређену пажњу посветићемо сарадњи са хуманитарним, невладиним и другим организацијама међународног значаја.
Добру сарадњу са Амбасадом Босне и Херцеговине у Београду наставићемо и у 2018. 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2548
Број прегледа чланка : 3179748
Имамо 64 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

18.03.2019.год.
Недеља Дауновог синдрома Београд–Бања Лука
Опширније...
 
06.03.2019.год.
Трибина „Референдум о сецесији БиХ '92. и стварање Републике Српске – 27 година касније“
Опширније...

Претходни догађаји

22.03.2019.год.
Заједнички обиљежен Свјетски дан особа са Дауновим синдромом
Опширније...
 
19.03.2019.год.
Бошњак: Стварати што боље услове за лица са Дауновим синдромом
Опширније...
Преузмите Билтен