Почетна Активности Институционална сарадња

Јачање и развијање институционалне сарадње

Ел. пошта Штампа ПДФ

У оквиру јачања и унапређивања институционалне сарадње Представништво, између осталог, обавља послове у вези са споразумима, меморандумима и протоколима о сарадњи између органа, организација и институција Републике Српске и Републике Србије, послове за потребе Координационог тијела за усмјеравање активности у спровођењу Споразума о успостављању специјалних паралелних односа. Такође, радимо на унапређењу и развоју сарадње с вјерским заједницама, завичајним удружењима и хуманитарним организацијама у Републици Србији.


Активности Представништва на пољу институционалне сарадње за 2017. годину

Пријем поводом Дана Републике Српске у Београду

У сарадњи са представницима кабинета предсједника Републике и Владе и Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, Представништво ће организовати свечани пријем у Београду поводом обиљежавања 25 година од оснивања Републике Српске и проглашења првог Устава Републике Српске.

На пријем ће бити позвани: Његова светост патријарх српски г. Иринеј, предсједници Републике Српске и Републике Србије, предсједници Влада Републике Српске и Републике Србије, предсједник Народне скупштине Републике Српске и председница Народне Скупштине Републике Србије, министри и други државни званичници, народни посланици, престолонасљедник, привредници и истакнути културни и јавни радници Београда и Србије, представници вјерских заједница и дипломатског кора и друге истакнуте личности.

Поред медијске промоције Републике Српске, обиљежавање Дана Републике представља добру прилику за разговоре о унапређењу сарадње са представницима органа и институција Републике Србије, најуспјешнијим привредницима и представницима из установа културе и других области. Овим поводом, поред коктела, биће припремљен и пригодан умјетнички програм.

Пријем ћемо организовати у фебруару 2017. године у године у Скупштини града Београда.

 

Подршка у имплементацији споразума, протокола и меморандума о сарадњи између органа и институција Републике Српске и Србије

Представништво ће наставити активности у циљу пружању подршке реализацији потписаних споразума, меморандума и протокола о сарадњи у складу са захтјевима потписника појединих докумената. Настојаћемо да иницирамо и координирамо потписивање нових докумената у циљу даљег учвршћивања институционалних веза Републике Српске и Србије.

Представништво је у 2016. години припремило базу података о свим потписаним споразумима, протоколима и меморандумима о сарадњи органа и институција Републике Српске и Републике Србије, као и споразуме о сарадњи Босне и Херцеговине и Србије. База података није објављена, па се надамо да ћемо у 2017. добити сагласност надлежних органа за објаву појединачних докумената.

 

Обављање послова за потребе Координационог тијела

Представништво је задужено да обавља стручне и административно-техничке послове за потребе Координационог тијела за усмјеравање активности у спровођењу Споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије, у складу са Одлуком о образовању овог тијела од седам чланова од којих је и директор Представништва члан, а која је усвојена 7.11.2008. године на сједници Вијећа за сарадњу. У ове послове укључиваћемо се у складу са захтјевима  Координационог тијелa.

 

Организовање радионица за запослене из ресорних министарстава Републике Српске и Србије

Као што смо и раније истицали, сматрамо и даље да је организовање радионица за запослене у ресорним министарствима Републике Српске и Србије у оквиру којих би се размјењивала знања и стечена искуства на истим и сличним пословима, био добар и користан вид сарадње који би доприносио успјешнијој реализацији закључених докумената о сарадњи. С обзиром да министарства нису сама иницирала организовање радионица за запослене, у наредном периоду подстицаћемо овакав вид сарадње, наравно у договору са ресорним министарствима Републике Српске и Србије.

 

Сарадња са Амбасадом Босне и Херцеговине у Београду и другим организацијама

Са дипломатским и конзуларним представништвима других држава која имају сједиште у Београду, односно Србији, сарађиваћемо у складу са потребама и могућностима, а  одређену пажњу посветићемо сарадњи са хуманитарним, невладиним и другим организацијама међународног значаја.

Добру сарадњу са Амбасадом Босне и Херцеговине у Београду наставићемо и у 2017. 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2134
Број прегледа чланка : 1875936
Имамо 86 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

15.08.2017.год.
У сриједу "Лицидерско срце" у Вишеграду
Опширније...
 
14.08.2017.год.
Почиње девети Међународни дјечји фестивал фолклора “Лицидерско срце”
Опширније...

Претходни догађаји

15.08.2017.год.
Отворен фестивал "Лицидерско срце"
Опширније...
 
08.08.2017.год.
Фестивал фолклора "Лицидерско срце" од 14. до 18. августа
Опширније...
Преузмите Билтен