Почетна Активности Институционална сарадња

Јачање и развијање институционалне сарадње

Ел. пошта Штампа ПДФ

У оквиру јачања и унапређивања институционалне сарадње Представништво, између осталог, обавља послове у вези са споразумима, меморандумима и протоколима о сарадњи између органа, организација и институција Републике Српске и Републике Србије, послове за потребе Координационог тијела за усмјеравање активности у спровођењу Споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије. Такође, радимо на унапређењу и развоју сарадње с вјерским заједницама, завичајним удружењима и хуманитарним организацијама у Републици Србији.


Активности Представништва на пољу институционалне сарадње за 2019. годину

Пријем поводом Дана Републике Српске у Београду

Представништво ће у 2019. години, по пети пут организовати свечани пријем поводом обиљежавања Дана Републике Српске и дана проглашења првог Устава Републике Српске, који ће се одржати у Скупштини града Београда 28. фебруара, на дан проглашења првог Устава Републике Српске. На пријем ћемо позвати највише представнике Републике Србије и Републике Српске, Српске православне цркве, припаднике дипломатског кора, министре и народне посланике скупштина Србије и Српске, престолонасљедника, истакнуте личности из свијета науке, културе и умјетности Републике Српске и Србије, представнике вјерских заједница, привреднике и друге јавне личности Београда и Србије. Поред медијске промоције Републике Српске, обиљежавање Дана Републике представља добру прилику за непосредније разговоре о унапређењу сарадње са представницима органа и институција Републике Србије, најуспјешнијим привредницима и представницима из установа културе и других области. Овим поводом ће, поред коктела, бити припремљен и пригодан умјетнички програм.

 

Развијање и унапређење институционалне сарадње

У складу са Споразумом о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије Представништво настоји да развија сарадњу између органа, организација и институција Републике Српске и Републике Србије, те да успоставља  сарадњу и на регионалном и локалном нивоу. У остваривању ових циљева активности Представништва ће бити усмјерене на:

а) подршку у имплементацији споразума, протокола и меморандума о сарадњи које су потписали органи и институције Републике Српске и Србије

Представништво ће наставити активности у циљу подршке реализацији потписаних споразума, меморандума и протокола о сарадњи у складу са захтјевима потписника појединих докумената. Настојаћемо да иницирамо и координирамо потписивање нових докумената у циљу учвршћивања институционалних веза Републике Српске и Србије.
Базу података о свим потписаним споразумима, протоколима и меморандумима о сарадњи органа и институција Републике Српске и Републике Србије, као и споразуме о сарадњи Босне и Херцеговине и Србије редовно ћемо, као и претходних година, ажурирати и током 2019. године. Напомињемо да база података није објављена, јер се чека на сагласност надлежних органа за објаву појединачних докумената.

б) послове за потребе Координационог тијела

Представништво је задужено да обавља стручне и административно-техничке послове за потребе Координационог тијела за усмјеравање активности у спровођењу Споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Српске и Републике Србије, у складу са Одлуком о образовању овог тијела од седам чланова (међу којима је и директор Представништва), а која је усвојена 7.11.2008. године на сједници Вијећа за сарадњу. У ове послове укључиваћемо се у складу са захтјевима  Координационог тијелa.

в) организовање радионица за запослене из ресорних министарстава Републике Српске и Србије

Као што смо и раније истицали сматрамо да би организовање радионица за запослене у ресорним министарствима Републике Српске и Србије у оквиру којих би се размјењивала знања и стечена искуства на истим и сличним пословима био добар и користан вид сарадње који би доприносио успјешнијој реализацији закључених докумената о сарадњи. Како министарства нису сама иницирала организовање оваквих радионица за запослене, ми ћемо и у наредном периоду подстицати овакав вид сарадње, наравно у договору са ресорним министарствима Републике Српске и Србије.

г) сарадњу са дипломатским и конзуларним представништвима и другим организацијама

Као и до сада, сарађиваћемо са дипломатским и конзуларним представништвима која имају сједиште у Београду, односно Србији, када се укаже потреба за тим. Наставићемо добру сарадњу са Амбасадом Босне и Херцеговине у Београду. Одређену пажњу посветићемо сарадњи са хуманитарним, невладиним и  другим организацијама.

 

Послови за потребе Кабинета предсједника Републике Српске и Сената РС

Представништво ће и у наредном периоду обављати одређене административно-техничке послове за потребе предсједника Републике Српске, односно његовог Кабинета, у складу са постављеним захтјевима,  а у оквиру остваривања сарадње са институцијама Републике Србије. За потребе Сената Републике Српске и даље ћемо вршити организационо-техничке послове (одлазак на сједнице Сената и друго) за чланове овог тијела који живе у Србији.

 

Организација посјета и учешћа наших представника на скуповима у Србији, као и  посјета из Србије Републици Српској

Као и ранијих година,  организоваћемо посјете представника Владе, министарстава и других субјеката из Републике Српске органима и институцијама, пословним заједницама и привредним субјектима у Републици Србији, те координирати припреме за учешће наших предстваника на значајним састанцима и сусретима, научним симпозијумима, регионалним конференцијама и скуповима који се одржавају у Београду, односно Србији.

Такође, настојаћемо да иницирамо и организујемо долазак привредника, представника пословних асоцијација и других субјеката из Србије у Републику Српску, као и представника страних компанија и представништава других земаља који покажу интерес за успостављање сарадње са субјектима у Републици Српској.

Реализацију и информације о овим активностима можете пратити у рубрици Актуелности.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2835
Број прегледа чланка : 4216518
Имамо 67 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

07.01.2020.год.
Дан Републике Српске Крајишници у Новом Саду славе дан раније: 8. јануара
Опширније...
 
25.12.2019.год.
Горан Врачар добитник награде „Растко Петровић“ за поезију
Опширније...

Претходни догађаји

09.01.2020.год.
Дан Републике Српске прослављен данас и у Суботици
Опширније...
 
09.01.2020.год.
У Новом Саду свечаност поводом Дана Републике Српске
Опширније...
Преузмите Билтен