Почетна Активности Културна сарадња

Културна сарадња

Ел. пошта Штампа ПДФ

Сарадња Републике Српске и Србије на пољу културе и умјетности важан је дио укупног дјеловања Представништва, не зато што се најлакше види и најбрже покаже благотворност успјеха, него прије свега зато што зближава људе на најплеменитији начин, духовно их обогаћује и уздиже, а при том им пружа могућност и за бољу сарадњу на другим пољима: економском, научно-техничком, спортском.

Блиске везе и дугогодишња сарадња стваралаца из Републике Српске и Србије добра је основа, не само за даљи рад, него и као могућност проширења сарадње и њеног обогаћивања, како садржајима, тако и новим учесницима.

У том циљу Представништво ради на:

 • иницирању и поспјешивању непосредне сарадње између институција и стваралаца из Републике Српске и Србије,
 • презентацији културне баштине и савременог стваралаштва Републике Српске,
 • промоцији књижевних догађаја и сусрета умјетника из Републике Српске и Србије,
 • подстицању заједничког издавања и објављивања умјетничких, научних и књижевних дјела,
 • организовању ликовиних и других умјетничких изложби,
 • подстицању сарадње између културно-умјетничких друштава и
 • другим пословима у циљу промовисања укупног културног стваралаштва Републике Српске.

Активности Представништва на пољу културне сарадње за 2018. годину

Пројекат „Дани Српске у Србији“

У циљу промоције Републике Српске у 2013. години покренули смо пројекат под називом „Дани Српске у Србији“ као манифестацију која сваке године кроз различите програме и пројекте увијек на нов и јединствен начин представља Републику Српску и њене потенцијале у свим областима. Основни циљ ове манифестације је, прије свега, размјена и презентација културних остварења и културне баштине, али и промоција и презентација природних љепота, туристичких мјеста и рута, угоститељства, кулинарства и вина, презентација инвестиционих могућности, и као најбитније учвршћивање веза између српског народа са обје стране Дрине.

Представништво је у 2017. године по пети  пут организовало манифестацију „Дани Српске у Србији“, која је била садржајнија него претходних година и чији су се програми одржавали у двадест градова и општина у Србији: Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Панчеву, Суботици, Пожаревцу, Краљеву, Ужицу, Суботици, Аранђеловцу, Смедеревској Планци, Сечњу, Врању, Инђији, Пландишту, Врбасу, Нишу, Зрењанину, Вршцу и  Бачкој Паланци.

Током шест Дана Српске у Србији представљен је богат културно-умјетнички програм. Концерти, позоришне представе, изложба слика, промоције књига, пјесничке вечери, презентације туристичких потенцијала Републике Српске, спортски сусрети, трибине и други садржаји, уз организацију свечаног отварања и затварања манифестације, оставили су добар утисак на многобројне посјетиоце. Поред тога, и привредне теме су добиле до сада најбољи, најконкретнији облик представљања.

У циљу промоције Републике Српске и у 2018. години ћемо осмислити програм који ће бити још садржајнији и на јединствен начин грађанима Србије представити Републику Српску и њене потенцијале такође у свим областима и кроз занимљиве програме, уз неке корекције у организацији и концепцији. Више о Пројекту погледајте овдје.

 

Међународни београдски сајам књига

Представништво је, девет година за редом, уз подршку Министарства просвјете и културе, и у сарадњи са Удружењем издавача организовало репрезентативни наступ Републике Српске на међународном београдском сајму књига.

Представништво ће и у 2018. години организовати јединствено представљање науке и књижевности, културе и умјетности Републике Српске у сарадњи са свима који буду заинтересовани да њихове књиге буду представљене на репрезентативном штанду Републике Српске. Биће то десети, јубиларни наступ Републике Српске на овој, вјероватно најзначајнијој, смотри културе, науке и умјетности у овом дијелу свијета. Сајам књига у Београду одржаће се од 21. до 28. октобра 2018. године.

 

Пројекат „Умјетници Реублике Српске у Матици исељеника и Срба у региону“

Пројекат обухвата програмско представљање уметника, стваралаца и институција културе из Републике Српске у Матици исељеника и Срба у региону, у Београду. Сваког првог четвртка у месецу током 2018. године, биће организован програм представљања умјетника, умјетничких група и институција културе из Републике Српске, кроз изложбе, књижевне вечери, предавања, позоришне представе, перформансе, концерте. Матица исељеника и Срба у региону организоваће у потпуности укупно 12 програма, од тога двије уметничке изложбе (у трајању од 20 дана), двије  позоришне представе, два концерта класичне музике, два концерта етно музике, једног предавања и три књижевне вечери.

 

Учешће у културним догађајима и манифестацијама које се одржавају у Србији

Представништво ће, као и до сада, подржавати и организовати наступе и учешће наших представника у културним манифестацијама и догађајима који ће се одржавати у Србији, као што су:

 • учешће представника из Републике Српске на Међународном дјечијем фестивалу фолклора „Лицидерско срце“ који се одржава у августу са обје стране Дрине у којем наступају дјечији фолклорни ансамбли из више земаља. Дио програма Фестивала одржава се у Андрићграду и Вишеграду. С наше стране у организацију ове манифестације укључила се и Туристичка организација Републике Српске. Сваке године повећава се број учесника и проширује садржај фестивала у оквиру којег се организује и хуманитарна акција;
 • обиљежавање „Дана Ћирила и Методија у Србији и Републици Српској“ (23-26. маја) је традиционална манифестација Удружења књижевника Србије и нашег Представништва, у којој учествују представници амбасада и књижевници из словенских земаља. У 2018. годину ћемо у сарадњи са Удружењем књижевника Србије, поред припреме и одржавања Академије захвалности светим словенским равноапостолима у Београду, књижевницима из словенских земаља организовати, као и до сада, два књижевна каравана – један по манастирима и школама у Србији и један по манастирима и школама у Републици Српској;
 • обиљежавање Кочићевог дана у Београду је традиционална манифестација која је дио Кочићевог збора, једне од највећих манифестација културе и умјетности у Републици Српској. Увијек у посљедњи четвртак августа мјесеца, у Београду, у част славном писцу, организујемо окупљање писаца и поштовалаца Кочићевог дјела. Три су дестинације: гроб великог писца у Алеји великана на Новом гробљу, парк на Чубури гдје је споменик Петру Кочићу и свечана сала Удружења књижевника Србије гдје се (ево, већ скоро четврт вијека) сваке године одржава књижевно вече под насловом „Змијање у Београду, Српска у Србији“. И у 2018. години ће у оквиру Кочићевог дана у Београду бити организована посјета представника Града Бања Лука и књижевника из Републике Српксе Скупштини Града Београда;
 • подршка спровођењу Међународног конкурса „Словенске писмености“ који организује Удружење „Свесловенске писмености и заштите ћириличног писма“ из Београда а на којем учествују школе и ученици и из Републике Српске. Такође, пружамо подршку Удружењу на заједничком раду за очување ћириличног писма;
 • подршка Свесрпском сабору код манастира Крушедол на Фрушкој гори који организују Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске у сарадњи са завичајним удружењима Срба из БиХ;


 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2548
Број прегледа чланка : 3179851
Имамо 62 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

18.03.2019.год.
Недеља Дауновог синдрома Београд–Бања Лука
Опширније...
 
06.03.2019.год.
Трибина „Референдум о сецесији БиХ '92. и стварање Републике Српске – 27 година касније“
Опширније...

Претходни догађаји

22.03.2019.год.
Заједнички обиљежен Свјетски дан особа са Дауновим синдромом
Опширније...
 
19.03.2019.год.
Бошњак: Стварати што боље услове за лица са Дауновим синдромом
Опширније...
Преузмите Билтен