Почетна Активности Културна сарадња

Културна сарадња

Ел. пошта Штампа ПДФ

Сарадња Републике Српске и Србије на пољу културе и умјетности важан је дио укупног дјеловања Представништва, не зато што се најлакше види и најбрже покаже благотворност успјеха, него прије свега зато што зближава људе на најплеменитији начин, духовно их обогаћује и уздиже, а при том им пружа могућност и за бољу сарадњу на другим пољима: економском, научно-техничком, спортском.

Блиске везе и дугогодишња сарадња стваралаца из Републике Српске и Србије добра је основа, не само за даљи рад, него и као могућност проширења сарадње и њеног обогаћивања, како садржајима, тако и новим учесницима.

У том циљу Представништво ради на:

 • иницирању и поспјешивању непосредне сарадње између институција и стваралаца из Републике Српске и Србије,
 • презентацији културне баштине и савременог стваралаштва Републике Српске,
 • промоцији књижевних догађаја и сусрета умјетника из Републике Српске и Србије,
 • подстицању заједничког издавања и објављивања умјетничких, научних и књижевних дјела,
 • организовању ликовиних и других умјетничких изложби,
 • подстицању сарадње између културно-умјетничких друштава и
 • другим пословима у циљу промовисања укупног културног стваралаштва Републике Српске.

Активности Представништва на пољу културне сарадње за 2017. годину

Пројекат „Дани Српске у Србији“

У циљу промоције Републике Српске у 2013. години покренули смо пројекат под називом „Дани Српске у Србији“ као манифестацију која сваке године кроз различите програме и пројекте увијек на нов и јединствен начин представља Републику Српску и њене потенцијале у свим областима. Основни циљ ове манифестације је, прије свега, размјена и презентација културних остварења и културне баштине, али и промоција и презентација природних љепота, туристичких мјеста и рута, угоститељства, кулинарства и вина, презентација инвестиционих могућности, и као најбитније учвршћивање веза између српског народа са обје стране Дрине.

Представништво је у 2016. години четврти пут  организовало манифестацију „Дани Српске у Србији“ која је била и садржајнија и интересантнија од претходних и чији се програм  одржавао у петнаест градова и општина у Србији - Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Суботици, Пожаревцу, Зрењанину, Житишту, Пландишту, Панчеву, Инђији, Старој Пазови, Аранђеловцу, Смедеревској Паланци и Врбасу. Током шест Дана Српске у Србији представљен је богат културно-умјетнички програм. Концерти, позоришне представе, изложба слика, промоције књига, пјесничке вечери, презентације туристичких потенцијала Републике Српске, спортски сусрети, трибине и други садржаји, уз организацију свечаног отварања и затварања манифестације, оставили су добар утисак на многобројне посјетиоце. Поред тога, и привредне теме су добиле до сада најбољи, најконкретнији облик представљања.

У циљу промоције Републике Српске и у 2017. години ћемо осмислити програм који ће на јединствен начин грађанима Србије представити Републику Српску и њене потенцијале у свим областима. Програм пете манифестације ћемо реализовати у 15 градова у Србији. Више о Пројекту погледајте овдје.

 

Учешће у културним догађајима и манифестацијама које се одржавају у Србији

Представништво ће, као и до сада, подржавати и организовати наступе и учешће наших представника у културним манифестацијама и догађајима који ће се одржавати у Србији, као што су:

 • учешће представника из Републике Српске на Међународни дјечијем фестивал фолклора „Лицидерско срце“ који се одржава у августу са обје стране Дрине у којем наступају дјечији фолклорни ансамбли из више земаља. Дио програма Фестивала одржава се у Андрићграду и Вишеграду. С наше стране у организацију ове манифестације укључила се и Туристичка организација Републике Српске. Сваке године повећава се број учесника и проширује садржај фестивала у оквиру којег се организује и хуманитарна акција;
 • обиљежавање „Дана Ћирила и Методија у Србији и Републици Српској“ (23-26. маја) је традиционална манифестација Удружења књижевника Србије и нашег Представништва, у којој учествују представници амбасада и књижевници из словенских земаља. У 2017. годину ћемо у сарадњи са Удружењем књижевника Србије, поред припреме и одржавања Академије захвалности светим словенским равноапостолима у Београду, књижевницима из словенских земаља организовати, као и до сада, два књижевна каравана – један по манастирима и школама у Србији и један по манастирима и школама у Републици Српској.
 • обиљежавање Кочићевог дана у Београду је традиционална манифестација која је дио Кочићевог збора, једне од највећих манифестација културе и умјетности у Републици Српској. Увијек у посљедњи четвртак августа мјесеца, у Београду, у част славном писцу, организујемо окупљање писаца и поштовалаца Кочићевог дјела. Три су дестинације: гроб великог писца у Алеји великана на Новом гробљу, парк на Чубури гдје је споменик Петру Кочићу и свечана сала Удружења књижевника Србије гдје се (ево, већ скоро четврт вијека) сваке године одржава књижевно вече под насловом „Змијање у Београду, Српска у Србији“.
 • подршка спровођењу Међународног конкурса „Словенске писмености“ који организује Удружење „Свесловенске писмености и заштите ћириличног писма“ из Београда а на којем учествују школе и ученици и из Републике Српске. Такође, пружамо подршку Удружењу на заједничком раду за очување ћириличног писма;
 • подршка Свесрпском сабору код манастира Крушедол на Фрушкој гори који организују Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске у сарадњи са завичајним удружењима Срба из БиХ;
 • подршка Фестивалу поезије београдских основаца, под називом „Мали победник“ који организује Удружење „Култарт” у Центру за културу Раковица. „Култарт“ ради на промоцији и едукацији талентованих ученика, на стварању нове генерације пјесника, као и на промоцији Београда и Србије и, с друге стране, Бањалуке и Републике Српске. Побједници овог Фестивала учествују у финалу бањалучког међународног фестивала;
 • подршка организацији и реализацији конкурса за књижевну награду „Извор“, који већ четири године заредом расписују Представништво и Фондација „Радост“ за најљепше пјесме и најљепше приче о завичају, а радови стижу од аутора из Србије, Републике Српске и расијања, као и подршка издавању часописа за културу, науку и уметност „Жрнов“ у редакцији и издању Фондације „Радост“;


 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2134
Број прегледа чланка : 1875886
Имамо 44 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

15.08.2017.год.
У сриједу "Лицидерско срце" у Вишеграду
Опширније...
 
14.08.2017.год.
Почиње девети Међународни дјечји фестивал фолклора “Лицидерско срце”
Опширније...

Претходни догађаји

15.08.2017.год.
Отворен фестивал "Лицидерско срце"
Опширније...
 
08.08.2017.год.
Фестивал фолклора "Лицидерско срце" од 14. до 18. августа
Опширније...
Преузмите Билтен