Почетна Активности Културна сарадња

Културна сарадња и сарадња са завичајним удружењима

Ел. пошта Штампа ПДФ

Сарадња Републике Српске и Србије на пољу културе и умјетности важан је дио укупног дјеловања Представништва, не зато што се најлакше види и најбрже покаже благотворност успјеха, него прије свега зато што зближава људе на најплеменитији начин, духовно их обогаћује и уздиже, а при том им пружа могућност и за бољу сарадњу на другим пољима: економском, научно-техничком, спортском...

Блиске везе и дугогодишња сарадња стваралаца из Републике Српске и Србије добра је основа, не само за даљи рад, него и као могућност проширења сарадње и њеног обогаћивања, како садржајима, тако и новим учесницима.

У том циљу Представништво ради на:

  • иницирању и поспјешивању непосредне сарадње између институција и стваралаца из Републике Српске и Србије,
  • презентацији културне баштине и савременог стваралаштва Републике Српске,
  • промоцији књижевних догађаја и сусрета умјетника из Републике Српске и Србије,
  • подстицању заједничког издавања и објављивања умјетничких, научних и књижевних дјела,
  • организовању ликовиних и других умјетничких изложби,
  • подстицању сарадње између културно-умјетничких друштава и
  • другим пословима у циљу промовисања укупног културног стваралаштва Републике Српске.

Активности Представништва на пољу културне сарадње и сарадње са завичајним удружењима за 2020. годину

Манифестација „Дани Српске у Србији“

Манифестација „Дани Српске у Србији“ је постала највећа традиционална манифестација којом Представништво Републике Српске грађанима Србије свеобухватно представља Републику Српску кроз различите програме из области културе, умјетности и стваралаштва, науке, просвјете, привреде и др. Сваке године подизали смо ову манифестацију на још виши ниво и ширили како број градова и општина у којима је реализована тако и број реализованих програма. И у 2020. години настојаћемо да организујемо и реализујемо ову манифестацију са још квалитетнијим разноврсним програмом у којем ће бити заступљени представници и институције из свих дијелова Републике Српске.

Више о Пројекту погледајте овдје.

 

Међународни београдски сајам књига

Уз подршку Министарства просвјете и културе, а у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске и Удружењем издавача Републике Српске и у 2020. години организоваћемо јединствен наступ Републике Српске на 65. међународном београдском сајму књига који се одржава у октобру сваке године. Представништво ће, као и претходних година, организовати представљање науке и књижевности, културе и умјетности Републике Српске у сарадњи са свима који буду заинтересовани да њихове књиге буду представљене на пажљиво осмишљеном репрезентативном штанду Републике Српске.

 

Пројекат „Умјетници Реублике Српске у Матици исељеника и Срба у региону“

Представништво ће наставити са реализацијом овог пројекта који обухвата представљање умјетника, стваралаца и институција културе из Републике Српске у Матици исељеника и Срба у региону у Београду кроз књижевне вечери, изложбе, предавања, позоришне представе, перформансе, концерте и сл.

 

Тематски скуп у знак сјећања на грофа Саву Владиславића - Рагузинског

Представништво ће у 2020. години, у организацији са Српском академијом наука и уметности, организовати тематски скуп у знак сјећања на великана Саву Владиславића, херцеговачког Србина, једну од најузбудљивијих личности српске историје, утицајног дипломату на двору цара Петра Великог и царице Катарине. На тематски скуп ће бити позвани највиши представници Републике Србије и Републике Српске, припадници дипломатског кора, као и истакнуте личности из свијета науке, културе и умјетности. Поред чувања од заборава нашег свестраног великана, који је изузетну славу стекао ревносно служећи руском двору, притом не заборављајући и потпомажући свој народ, циљ скупа је и унапређивање сарадње и његовање добрих односа са Русијом и њеним дипломатским представницима у Београду, као и свеукупна промоција Републике Српске и њених знаменитих личности.

 

Промоција књиге Луке Николића Ратна дејства Ужичке војске 1914

Представништво ће у сарадњи са Министарством одбране Србије организовати промоцију књиге Луке Николића „Ратна дејства Ужичке војске 1914“ на којој би учествовали рецензенти проф. др Милош Ковић и мр Милисав Секулић, и аутор. Књига „Ратна дејства Ужичке војске 1914“ је објављена у октобру 2019. године у издању Радио-телевизије Србије, издавачке куће „Прометеј“ и Представништва Републике Српске у Србији, и бави се ратним операцијама српске војске током 1914. године. У тим операцијама Ужичка војска је током септембра 1914. године боравила на простору Романије и Подриња у данашњој Републици Српској, гдје је имала снажну подршку домаћег српског становништва за које су ови догађаји остали трајни дио културе сјећања.

 

Учешће у културним догађајима и манифестацијама које се одржавају у Србији

Представништво ће у материјалном и организационом погледу подржавати сљедеће културне манифестације и догађаје који се одржвају у Србији, а које смо и раније подржавали:

а) Међународни дјечији фестивал фолклора „Лицидерско срце“ који се одржава у августу са обје стране Дрине и у којем наступају дјечији фолклорни ансамбли из више земаља. Фестивал се одржава под покровитељством предсједника Републике Србије, а организатор фестивала је Удружење грађана „Ера“ и суорганизатори Град Ужице, Туристичка организација Златибор и Представништво Републике Српске у Србији, чијим се залагањем ова манифестација већ годинама одржава и у Андрићграду и Вишеграду. С наше стране у организацију ове манифестације укључила се и Туристичка организација Републике Српске. Сваке године повећава се број учесника и проширује садржај фестивала у оквиру којег се организује и хуманитарна акција;

б) „Дани Ћирила и Методија“ у Србији и Републици Српској је манифестација у којој учествују књижевници из словенских земаља, а Представништво ову манифестацију подржава у у склопу активности које су дефинисане Меморандумом о сарадњи који је Представништво потписало са Удружењем књижевника Србије.

в) Кочићев дан у Београду је дио велике манифестације у Републици Српској „Кочићев збор“ која се сваке године одржава у Бањој Луци, у Београду и у Стричићима, на Змијању. „Кочићев дан у Београду“ Представништво реализује у сарадњи са Удружењем књижевника Србије - полаже се цвијеће на гроб Петра Кочића у Алеји великана на Новом гробљу, одржава књижевно подне код споменика Кочићу у Чубурском парку и књижевно вече у свечаној сали Удружења књижевника Србије.

г) Фестивал поезије београдских основаца “Мали победник“ који организује Удружење „Култарт” као изборно такмичење за међународни фестивал дјечије поезије „Дјечије царство“ које се одржава у Бањој Луци;

д) спровођење конкурса који расписују Представништво и Фондација "Радост" за књижевну награду "Извор" за најљепше пјесме и најљепше приче о завичају које стижу од аутора из Србије, Републике Српске, Црне Горе и расијања, као и подршка овој фондацији као издавању часописа за културу, науку и уметност "Жрнов";

ђ) међународна умјетничка колонија у Крчедину која се одржава под покровитељством општине Инђија, а у организацији удружења „Мој Срем“ из Крчедина и умјетничке групе „Арте“. Колонија се одржава у дому породице Јакшић, а већ дванаест година окупља сликаре из цијелог свијета и књижевнике српског језичког простора;

е) Београдски фестивал хармонике који организује Удружење љубитеља музике „Акордеон“ из Београда који популаризује хармонику. У овој манифестацији учествују и ученици музичких школа из Републике Српске, као и професори музике из Републике Српске у раду жирија.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3207
Број прегледа чланка : 8629477
Имамо 162 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

21.09.2021.год.
„Дани Српске у Србији“ почињу у сриједу 22. септембра
Опширније...
 
17.09.2021.год.
Република Српска на Mеђународном пољопривредном сајму у Новом Саду
Опширније...

Претходни догађаји

18.09.2021.год.
Излагачи из Српске на 88. Међународном пољопривредном сајаму у Новом Саду
Опширније...
 
17.09.2021.год.
„Дани Српске у Србији“ од 22. до 29. септембра у 11 градова
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму