Почетна Активности Научно-техничка сарадња

Научно-техничка сарадња

Ел. пошта Штампа ПДФ

На пољу научно-техничке сарадње Представништво ради на успостављању и унапређењу непосредне сарадње и контаката између научно-техничких институција и организација из Републике Српске и Србије што обухвата:

  • рад на заједничким научно-истраживачким пројектима;
  • размену истраживача, универзитетских професора и експерата;
  • размену научно-технолошких информација и документације;
  • размену или заједничку употребу уређаја, инструмената, помоћне опреме или материјала потребних за заједничка истраживања и испитивања;
  • организацију заједничких научних конференција, семинара, симпозијума, такмичења, изложби, љетњих школа и слично;
  • формирање заједничких регионалних научно-истраживачких центара;
  • заједничке и координисане активности у области националних и међународних програма за науку, истраживање, иновације и технолошки развој;
  • и друге облике научно-техничке сарадње на основу договора истраживача, научних институција, предузећа и других субјеката.

Активности Представништва на пољу научно-техничке сарадње за 2017. годину

Активности у вези са спровођењем Протокола о сарадњи у области науке и технологије

Сарадња у научно-техничкој области произилазиће првенствено из примјене протокола и меморандума потписаних између ресорних министарстава, института и других институција у овој области, а нарочито протокола и меморандума о сарадњи између Министарства науке и технологије Републике Српске и Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Републике Србије и споразума о билатералној научној сарадњи који су потписале академије наука и умјетности Републике Српске и Србије.

Представништво ће организовати учешће представника из Републике Српске на научно-стручним скуповима, конференцијама, симпозијима, семинарима и обављати друге активности с циљем размјене стечених знања и искустава и повезивања експерата и научних радника.

 

Објављивање зборника радова

У 2017. години Представништво ће наставити да објављује и промовише зборнике радова са научних конференција и научно-стручних скупова. У плану је припрема и публиковање два зборника излагања са скупова одржаних у 2016. години у организацији Представништва Републике Српске у Србији и Фонда стратешке културе из Москве. Зборник радова са конференције „Референдум у Републици Српској – демократски одговор на недемократске методе“ штампаће се тројезично – на српском, енглеском и руском језику. Зборник радова са регионалног безбједносно-политичког форума „Актуелни проблеми, нови изазови и претње у безбедносној сфери балканског региона“ такође ће се штампати у 2017. години.

С обзиром да, генерално гледајући, јавност у Србији још увијек недовољно познаје Републику Српску, а посебно Федерацију БиХ и сложене, како нормативне, тако и стварне друштвене односе у Босни и Херцеговини, Представништво планира у наредном периоду, припрему и објављивање Зборника радова Република Српска и БиХ, који би се односио на политичке, економске, културне, правне, медијске и друге аспекте односа Републике Српске и Федерације БиХ у оквиру Босне и Херцеговине. Зборник ће бити презентован у Србији у форми "округлог стола поводом књиге" са циљем да се јавност у Србији боље упозна са стварним друштвено-политичким односима унутар БиХ, с обзиром да се перцепција тих односа често креће у нереалним крајностима о којима постоје контраверзна мишљења.

 

Организовање научних конференција

У 2017. години Представништво ће организовати четири научне конференције, на теме: СПЦ – најстабилнији фактор интеграције Срба у Србији и Републици Српској; Правосуђе као нови инструмент протектората над Републиком Српском/Босном и Херцеговином; Србија и Српска на путу европских интеграција и евроазијске сарадње и Позиција Републике Српске у развоју економске сарадње Србије и Босне и Херцеговине.

Представништво остварује успјешну сарадњу са Институтом за међународну политику и привреду, Институтом за упоредно право, Институтом за савремену историју из Београда и Фондом стратешке културе из Москве, као и са правним факултетима и факултетима политичких наука из Бањалуке и Београда.

У организацију ових конференција укључиће се већи број стручњака и друге релевантне институције и установе из Републике Српске и Србије – Патријаршија СПЦ, православни богословски факултети из Србије и Републике Српске, Министарство за економске односе и регионалну сарадњу у Влади Републике Српске, Агенција за европске интеграције у Влади Србије, Институт за европске студије, Факултет за менаџмент Универзитета „Унион Никола Тесла“ и економски институти, факултети и привредне коморе из Српске и Србије.

 

Реализацију и информације о овим активностима можете пратити у рубрици Актуелности.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2134
Број прегледа чланка : 1875924
Имамо 75 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

15.08.2017.год.
У сриједу "Лицидерско срце" у Вишеграду
Опширније...
 
14.08.2017.год.
Почиње девети Међународни дјечји фестивал фолклора “Лицидерско срце”
Опширније...

Претходни догађаји

15.08.2017.год.
Отворен фестивал "Лицидерско срце"
Опширније...
 
08.08.2017.год.
Фестивал фолклора "Лицидерско срце" од 14. до 18. августа
Опширније...
Преузмите Билтен