Почетна Активности Научно-техничка сарадња

Научно-техничка сарадња

Ел. пошта Штампа ПДФ

На пољу научно-техничке сарадње Представништво ради на успостављању и унапређењу непосредне сарадње и контаката између научно-техничких институција и организација из Републике Српске и Србије што обухвата:

  • рад на заједничким научно-истраживачким пројектима;
  • размену истраживача, универзитетских професора и експерата;
  • размену научно-технолошких информација и документације;
  • размену или заједничку употребу уређаја, инструмената, помоћне опреме или материјала потребних за заједничка истраживања и испитивања;
  • организацију заједничких научних конференција, семинара, симпозијума, такмичења, изложби, љетњих школа и слично;
  • формирање заједничких регионалних научно-истраживачких центара;
  • заједничке и координисане активности у области националних и међународних програма за науку, истраживање, иновације и технолошки развој;
  • и друге облике научно-техничке сарадње на основу договора истраживача, научних институција, предузећа и других субјеката.

Активности Представништва на пољу научно-техничке сарадње за 2017. годину

Активности у вези са спровођењем Протокола о сарадњи у области науке и технологије

Сарадња у научно-техничкој области произилазиће првенствено из примјене протокола и меморандума потписаних између ресорних министарстава, института и других институција у овој области, а нарочито протокола и меморандума о сарадњи између Министарства науке и технологије Републике Српске и Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Републике Србије и споразума о билатералној научној сарадњи који су потписале академије наука и умјетности Републике Српске и Србије.

Представништво ће организовати учешће представника из Републике Српске на научно-стручним скуповима, конференцијама, симпозијима, семинарима и обављати друге активности с циљем размјене стечених знања и искустава и повезивања експерата и научних радника.

 

Објављивање зборника радова

У 2017. години Представништво ће наставити да објављује и промовише зборнике радова са научних конференција и научно-стручних скупова. У плану је припрема и публиковање два зборника излагања са скупова одржаних у 2016. години у организацији Представништва Републике Српске у Србији и Фонда стратешке културе из Москве. Зборник радова са конференције „Референдум у Републици Српској – демократски одговор на недемократске методе“ штампаће се тројезично – на српском, енглеском и руском језику. Зборник радова са регионалног безбједносно-политичког форума „Актуелни проблеми, нови изазови и претње у безбедносној сфери балканског региона“ такође ће се штампати у 2017. години.

С обзиром да, генерално гледајући, јавност у Србији још увијек недовољно познаје Републику Српску, а посебно Федерацију БиХ и сложене, како нормативне, тако и стварне друштвене односе у Босни и Херцеговини, Представништво планира у наредном периоду, припрему и објављивање Зборника радова Република Српска и БиХ, који би се односио на политичке, економске, културне, правне, медијске и друге аспекте односа Републике Српске и Федерације БиХ у оквиру Босне и Херцеговине. Зборник ће бити презентован у Србији у форми "округлог стола поводом књиге" са циљем да се јавност у Србији боље упозна са стварним друштвено-политичким односима унутар БиХ, с обзиром да се перцепција тих односа често креће у нереалним крајностима о којима постоје контраверзна мишљења.

 

Организовање научних конференција

У 2017. години Представништво ће организовати четири научне конференције, на теме: СПЦ – најстабилнији фактор интеграције Срба у Србији и Републици Српској; Правосуђе као нови инструмент протектората над Републиком Српском/Босном и Херцеговином; Србија и Српска на путу европских интеграција и евроазијске сарадње и Позиција Републике Српске у развоју економске сарадње Србије и Босне и Херцеговине.

Представништво остварује успјешну сарадњу са Институтом за међународну политику и привреду, Институтом за упоредно право, Институтом за савремену историју из Београда и Фондом стратешке културе из Москве, као и са правним факултетима и факултетима политичких наука из Бањалуке и Београда.

У организацију ових конференција укључиће се већи број стручњака и друге релевантне институције и установе из Републике Српске и Србије – Патријаршија СПЦ, православни богословски факултети из Србије и Републике Српске, Министарство за економске односе и регионалну сарадњу у Влади Републике Српске, Агенција за европске интеграције у Влади Србије, Институт за европске студије, Факултет за менаџмент Универзитета „Унион Никола Тесла“ и економски институти, факултети и привредне коморе из Српске и Србије.

 

Реализацију и информације о овим активностима можете пратити у рубрици Актуелности.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2254
Број прегледа чланка : 2170566
Имамо 104 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

10.01.2018.год.
Пјесници из Српске на 20. Карађорђевачким прелима
Опширније...
 
08.01.2018.год.
Обиљежавање Дана Републике Српске у Новом Саду
Опширније...

Претходни догађаји

12.01.2018.год.
Књижевно вече пјесника из Српске у селу солунских добровољаца
Опширније...
 
09.01.2018.год.
Дан Републике Српске обиљежен и у Новом Саду
Опширније...
Преузмите Билтен