Почетна Активности Научно-техничка сарадња

Научно-техничка сарадња

Ел. пошта Штампа ПДФ

На пољу научно-техничке сарадње Представништво ради на успостављању и унапређењу непосредне сарадње и контаката између научно-техничких институција и организација из Републике Српске и Србије што обухвата:

  • рад на заједничким научно-истраживачким пројектима;
  • размену истраживача, универзитетских професора и експерата;
  • размену научно-технолошких информација и документације;
  • размену или заједничку употребу уређаја, инструмената, помоћне опреме или материјала потребних за заједничка истраживања и испитивања;
  • организацију заједничких научних конференција, семинара, симпозијума, такмичења, изложби, љетњих школа и слично;
  • формирање заједничких регионалних научно-истраживачких центара;
  • заједничке и координисане активности у области националних и међународних програма за науку, истраживање, иновације и технолошки развој;
  • и друге облике научно-техничке сарадње на основу договора истраживача, научних институција, предузећа и других субјеката.

Активности Представништва на пољу научно-техничке сарадње за 2018. годину

Активности у вези са спровођењем Протокола о сарадњи у области науке и технологије

У научно-техничкој области сарадња ће произилазити првенствено из примјене протокола и меморандума потписаних између ресорних министарстава, института и других институција у овој области, а нарочито протокола и меморандума о сарадњи између Министарства науке и технологије Републике Српске и Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Републике Србије и споразума о билатералној научној сарадњи који су потписале академије наука и умјетности Републике Српске и Србије.

У складу са уговором о унапређењу научно-техничке сарадње између Министарства науке и технологије Републике Српске и Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Републике Србије из марта 2017. године, Представништво ће у 2018. години настојати да помогне размјену искустава и базу података у циљу заједничког рада научника из Републике Српске и Србије на пројкетима од регионалног значаја, и активно подржавати и посредовати у склапању протокола и меморандума о научно-техничкој сарадњи између научно-техничких и образовних институција и организација из Републике Српске и Србије.

Представништво ће организовати учешће представника из Републике Српске на научно-стручним скуповима, конференцијама, симпозијима, семинарима и обављати друге активности с циљем размјене стечених знања и искустава и повезивања експерата и научних радника.

 

Објављивање зборника радова

Представништво ће наставити да објављује и промовише зборнике радова са научних конференција и научно-стручних скупова. У 2018. години Представништво планира да објави Зборник радова Република Српска и БиХ.

Руско-српски сајт Фонд стратешке културе, који је недавно престао са радом, током седам година је сарађивао са Представништвом Републике Српске у Београду у организацији више тематских скупова и публиковању одговарајућих зборника радова. У међувремену на сајту је објављено на стотине ауторских текстова из пера већег броја наших водећих стручњака за ову област (Трифковић, Павић, Каргановић, Ђурковић, Кецмановић, Ковић, Галијашевић и др.) Са гашењем овог репрезентативног руско-српског сајта ови вриједни текстови остаће само на тешко приступачним серверима, а тематско-проблематска селекција и редакција ових радова ће бити добра основа зборника који ће обухватити и друге вриједне текстове значајних аутора, већ раније објављене, али евентуално и намјенски написане. Између осталих биће позвани и Дарко Танасковић, Чедомир Антић, Славко Митровић, Радомир Нешковић, Слободан Наградић, Драга Мастиловић и др. а биће укључени и текстови иностраних аутора. Предговор ће написати предсједник Републике Српске. Зборник ће бити промовисан у форми „округлог стола поводом књиге“ и поред аутора и рецензената окупити већи  број стручњака.

 

Организовање научних конференција

У 2018. години Представништво ће организовати четири научне конференције, на теме: Декларација о опстанку српског народа, СПЦ – најстабилнији фактор интеграције Срба у Србији и Српској, Правосуђе као нови инструмент протектората над РС/БиХ, Србија и Српска на путу европских интеграција.

Представништво остварује успјешну сарадњу са Институтом за међународну политику и привреду, Институтом за упоредно право, Институтом за савремену историју из Београда, као и са правним факултетима и факултетима политичких наука из Бањалуке и Београда.

У организацију ових конференција укључиће се већи број стручњака и друге релевантне институције и установе из Републике Српске и Србије – Патријаршија СПЦ, православни богословски факултети из Србије и Републике Српске, Министарство за економске односе и регионалну сарадњу у Влади Републике Српске, Агенција за европске интеграције у Влади Србије, Институт за европске студије, Факултет за менаџмент Универзитета „Унион Никола Тесла“ и економски институти, факултети и привредне коморе из Српске и Србије.

 

База података нучних радника у Србији поријеклом из Републике Српске / БиХ

У Србији посебно у већим културним центрима попут Београда и Новог Сада живи и ради велики број научних радника који су рођењем или породичним поријеклом везани за простор Републике Српске или осталих дијелова БиХ. Није ријеч само о генерацији избјеглица током рата 1992-1995. него и о њиховим већ одраслим потомцима, али и о ранијим генерацијама које су и у рату и у миру стизали у Србију и остајали у њој. Логична је претпоставка да је већина тих људи из свих области рада и стваралаштва, па и науке, задржали емоције према завичају, свом и својих предака, и да имају посебан афинитет за сарадњу са одговарајућим институцијама у Републици Српској. Иако потенцијално представљају драгоцјен кадровски потенцијал о њима не постоји евиденција ни у Србији ни у Српској.

Пројектни задатак у 2018. години ће бити да се креира регистар имена, адреса, научних профила, звања и других података. А метод рада да се универзитетима, институтима, музејима, архивима, библиотекама и сродним институцијама пошаље упитник. Заинтерсовани за формирање овакве базе, поред уношења основних личних података, одговориће на низ питања. Рецимо, да ли су до сада сарађивали са научним и другим институцијама у РС, каква су њихова искуства, да ли су спремни да се више ангажују, да ли су се сами препоручили или очекују да буду позвани, да ли су наилазили на административне и друге препреке, на који начин мисле да би могли да допринесу развоју РС и научној сарадњи Српске и Србије итд. итд. Истовремено, такав позив и упитник биће оглашен и на сајту Представништва Републике Српске. Резултати ове анкете биће систематизовани и обрађени те потом предочени Министарству за науку и биће основа за расправу представника научних институција Српске и Србије у Представништву у Београду.

 

Реализацију и информације о овим активностима можете пратити у рубрици Актуелности .

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2548
Број прегледа чланка : 3179945
Имамо 77 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

18.03.2019.год.
Недеља Дауновог синдрома Београд–Бања Лука
Опширније...
 
06.03.2019.год.
Трибина „Референдум о сецесији БиХ '92. и стварање Републике Српске – 27 година касније“
Опширније...

Претходни догађаји

22.03.2019.год.
Заједнички обиљежен Свјетски дан особа са Дауновим синдромом
Опширније...
 
19.03.2019.год.
Бошњак: Стварати што боље услове за лица са Дауновим синдромом
Опширније...
Преузмите Билтен