Почетна Активности Научно-техничка сарадња

Научно-техничка сарадња

Ел. пошта Штампа ПДФ

Сарадња у научно-техничкој области произилази првенствено из примјене протокола и меморандума потписаних између ресорних министарстава, института, факултета и других институција у овој области, а посебно Протокола о сарадњи у области науке и технологије између Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Министарства науке и технологије Републике Српске, односно Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Споразума о билатералној научној сарадњи које су потписале Академија наука и умјетности Републике Српске и Српска академија наука и уметности.


Активности Представништва на пољу научно-техничке сарадње

Праћење примјене потписаних докумената из научно-техничке области и подршка научним радницима

Представништво ће и овој години пратити примјену потписаних докумената. Исто тако, Представништво ће и у наредној години наставити рад на иницирању потписивања нових докумената у овој области. Као и до сада, Представништво ће пружати подршку учешћу научних радника и интелектуалаца из Републике Српске на научним конференцијама, скуповима, трибинама и сличним манифестацијма у Републици Србији.

 

Организовање научних конференција и тематских скупова

У сарадњи са академијама наука и умјетности Србије и Републике Српске, Институтом за истраживање српских страдања у XX вијеку, Евроазијским безбједносним форумом, Београдским форумом за свет равноправних, порталом „Све о Српској“, као и другим релевантним научним институтима, високошколским установама, организацијама и медијима у Србији и Републици Српској, Представништво ће организовати или подржати више научних скупова.

 

Организовање трибина и тематских скупова у сарадњи са Информативним порталом „Све о Српској и Факти“

У сарадњи са порталом „Све о Српској“ и „Факти“, уз учешће универзитетских професора, научних истраживача, аналитичара, културних и јавних радника из Српске и Србије, Представништво ће организовати трибине и тематске скупове на актуелне теме које се тичу политичког, друштвеног, економског и културног живота у Републици Српској/БиХ.

 

Објављивање зборника радова

Представништво ће публиковати зборнике радова са досадашњих тематских скупова одржаних у суорганизацији Представништва Републике Српске у Србији.

 

„Тесла глобал форум“

Представништво ће и у овој години подржати учешће ђака и студената из Републике Српске на манифестацији у част великог српског научника и проналазача Николе Тесле осмом по реду „Тесла глобал форуму“ који се у јулу одржава на Фрушкој гори. Групе студената из Србије, Републике Српске и иностранства кроз креативне радионице и округле столове, заједно са еминентним научницима, умјетницима и јавним личностима, размјењују идеје и промишљају изазове модерног свијета надахнути свевтраним стваралаштвом генијалног Николе Тесле.

 

Rеализацију и информације о овим активностима можете пратити у рубрици Актуелности.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3617
Број прегледа чланка : 15716402
Имамо 137 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

30.09.2023.год.
Почиње 12. Београдски Шопен Фест
Опширније...
 
25.09.2023.год.
Сутра у Нишу свечано затварање манифестације „Дани Српске у Србији 2023.“
Опширније...

Претходни догађаји

28.09.2023.год.
Министар Кошарац у посјети Представништву Републике Српске У Србији
Опширније...
 
26.09.2023.год.
У Народном позоришту у Нишу свечано затворени 11. „Дани Српске у Србији“
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму