Почетна Активности Научно-техничка сарадња

Научно-техничка сарадња

Ел. пошта Штампа ПДФ

Сарадња у научно-техничкој области произилази првенствено из примјене протокола и меморандума потписаних између ресорних министарстава, института, факултета и других институција у овој области, а посебно Протокола о сарадњи у области науке и технологије између Министарства просвјете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Министарства науке и технологије Републике Српске, односно Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Споразума о билатералној научној сарадњи које су потписале Академија наука и умјетности Републике Српске и Српска академија наука и уметности.


Активности Представништва на пољу научно-техничке и универзитетске сарадње за 2019. годину

Организовање научних конференција, тематских скупова и објављивање зборника радова

Представништво планира да у консултацији са кабинетима предсједника Републике и предсједника Владе Републике Српске, у сваком кварталу 2019. одржи најмање по један тематски скуп на актуелне теме које се тичу политичког, друштвеног, економског, културног и вјерског живота Републике Српске и БиХ и сарадње коју Српска на тим пољима остварује или планира да оствари са Републиком Србијом. Зависно од обима и квалитета излагања и дискусија до краја 2019. године биће објављени и тематски зборници радова. Конкретне теме биће усаглашене са кабинетима предсједнице, премијера Републике Српске и министра за европске интеграције и међународну сарадњу, а на исте адресе биће достављени транскрипти излагања и закључци скупова, као и комплетна припрема зборника. Представништво ће ове скупове организовати самостално или у сарадњи са релевантним  научним институтима, високошклским институцијама и медијским кућама у Републици Српској и Србији, а уз учешће универзитетских професора, научних истраживача, аналитичара, културних и јавних раднике из Српске и Србије. Неке од тема биће БиХ и НАТО, уставне промјене, промјене изборног закона БиХ, ентитетске надлежности у изворном Дејтонском споразуму, позиција Републике Српске у заједничким органима, БиХ на путу у ЕУ, улога Православне цркве у друштвеном животу српског народа итд.

 

Активирање МАП-а за БиХ и гажење неутралности Републике Српске

Представништво планира да организује скуп на тему „Активирање МАП-а за БиХ и гажење неутралности Републике Српске“. Недавна одлука НАТО да активира Акциони план за чланство БиХ у тој алијанси отворило је многа питања и недоумице:

  • Да ли НАТО свесно и намерно игнорише Резолуцију о војној неутралности коју је Наронда скупштина Републике Српске усвојила у октобру 2017?
  • Да ли водеће НАТО силе намеравају да угурају БиХ у НАТО на силу, мимо воље народа Републике Српске?
  • Да ли je, с тим у вези, могућ ”црногорски”, односно ”македонски” сценарио у БиХ, по ком би се још једна држава, мимо исказане народне воље, угурала у НАТО чланство?
  • Да ли су једнострани и исхитрени потези НАТО-a у функцији избацивања или минимизирања руског, кинеског и других, растућих незападних утицаја на Балкану?
  • Како се потези НАТО-а везани за БиХ могу повезати са млаким реаговањем алијансе на екстремне и једностране потезе сецесионистичких структура у Приштини?
  • Да ли последњи потези НАТО-а представљају опасност за мир у региону, и за могући повратак у 1990-те?

 

Република Српска након формирања власти у БиХ

У другом кварталу у плану је одржавање скупа на тему „Република Српска након формирања власти у БиХ“. Како ће функционисати новоизабрано руководство Републике Српске с обзиром на предизборне програме, али и домаће и међународне политичке околности? Са једне стране, патриотски блок никада није био јединственији, јер је окупио и велики дио опозиције, а са друге, нови изазови, како из Сарајева, тако и из Брисела. Већ првих дана мандата предсједавајућем Предсједништва БиХ оспорено је право на заставу Републике Срспке и лично обезбјеђење, а емисари НАТО-а су стигли са понудом интеграције БиХ по скраћеној процедури, упркос скупштинској резолуцији Републике Српске о војној неутралности. Да ли се послије ОХР, а затим странаца у правосуђу БиХ, НАТО јавља као нови механизм притисака на Републику Српску?

 

Презентација пројекта Енциклопедија геноцида у НДХ

Представништво планира да 2019. године у сарадњи са Музејем жртава геноцида и Републичким секретаријатом за вјере Републике Српске организује презентацију пројекта Енциклопедије геноцида у НДХ. Историчари Вељко Ђурић Мишина (Београд) и Драган Давидовић (Бањалука), уз подршку институција којим руководе, покренули су велики  пројекат да се у енциклопедијској форми обухвате сви релевантни документи и научни прилози везани за геноцид у НДХ. Поред српских аутора ту ће бити сабрани и радови реномираних аутора из Русије, Израела, САД, Француске, Британије, Њемачке, а уз сарадњу већег броја домаћих сарадника биће истражени и економски и културни аспекти геноцида, те сачињена мапа злочина над српским народом у Хрватској и БиХ. Енциклопедија је инспирисана и биће урађена по моделу „Енциклопедије холокауста“. Пројекат који је разрађен и трајаће четири године добио је начелну подшку одговарајућих институција Србије и Српске те СПЦ, а биће најприје јавно представљен у Београду и Бањалуци. 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2870
Број прегледа чланка : 4340007
Имамо 56 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

21.02.2020.год.
Министар Клокић посјетиће Међународни сајам туризма у Београду
Опширније...
 
21.02.2020.год.
Сајам завичаја у Новом Саду у суботу 22. фебруара
Опширније...

Претходни догађаји

23.02.2020.год.
Одржан други Сајам завичаја у Новом Саду
Опширније...
 
22.02.2020.год.
Град Приједор успјешно представљен на Сајму туризма у Београду
Опширније...
Преузмите Билтен