Почетна Активности Привредна сарадња

Привредна сарадња

Ел. пошта Штампа ПДФ

Један од наших основних задатака је подстицање и развој сарадње у области привреде и коришћења природних ресурса, тј. унапређења економске сарадње у свим сегментима. У том циљу Представништво ради на: сталном подстицању непосредне сарадње између привредних субјеката из Републике Српске и Србије, промоцији привредних потенцијала Републике Српске, подстицању директних улагања у Републику Српску и подстицању извоза из Републике Српске.


Активности Представништва на пољу привредне сарадње за 2018. годину

Наставак активности на реализацији пројекта „Подриње"

Протоколом о сарадњи на пројекту „Подриње“ који је потписан на заједничкој сједници Владе Републике Српске и Владе Републике Србије октобра 2012. године утврђено је да улогу координатора оперативних активности на Пројекту обавља Представништво Републике Српске у Србији. Након Шесте заједничке сједнице Владе Републике Србије и Владе Републике Српске која је одржана 20. септембра 2014. године интензивиране су активности на пројекту „Подриње“.

У 2014. години завршена је прва фаза Пројекта, урађена је Студија сличности и комплементарности привредне структуре Републике Српске и Републике Србије.

2015. године у Ужицу је одржана конститутивна сједница на којој су формирани Савјет корисника и Радна група Републике Србије и Републике Српске за припрему Акционог плана „Подриње“.

У 2016. години реализоване су бројне активности у вези усаглашавања заједничког Акционог плана пројекта „Подриње“ 2017-2020. У априлу је Влада Републике Србије, на предлог Министарства привреде Републике Србије усвојила Уредбу за Програм подстицања привредног развоја Подриња.

У новембру 2017. године одржана је заједничка сједница влада Републике Српске и Републике Србије на којој је усвојен Акциони план Програма развоја Подриња 2018-2022.

У Вишеграду ће се у марту 2018. године одржати састанак Радне групе и Савјета корисника уз присуство ресорних министара, на којем ће се договорити конкретне активности на реализацији Акционог плана Пројекта Подриње.

Нови акциони план ће за развој имати огроман значај, и биће изузетно важан за реализацију неколико стратешких пројеката.

Представништво ће у оквиру ажурирања и унапређења сајта које планирамо у 2018. години, креирати базу података о пројектима који су предвиђени Акционим планом те креирати посебан дио сајта који ће се односити на пројекат Подриње.

Пословником о раду Савјета корисника Програма предвиђено је да Представништво најмање два пута годишње сазива сједницу Савјета, што ће Представништво учинити и у 2018. години Представништво ће дати свој допринос реализацији овог Пројекта кроз припрему материјала, организовање састанака, координацију других активности и обављање послова који ће произаћи из сарадње ресорних министарстава и свих учесника у Пројекту. Више о Пројекту погледајте овдје.

 

Пројекат „Подстицај међусобне сарадње и промоција привредних субјеката из Републике Српске и Србије“

Повезивање компанија које су заинтересоване за успостављање и проширивање сарадње са фирмама и компанија из Републике Српске које желе да пласирају своје производе и услуге на тржиште Србије или да нађу пословног партнера је циљ овог пројекта.

У оквиру овог пројекта Представништво ће пружати подршку пословним људима и фирмама, прикупљати информације о понуди и потражњи роба и услуга и према потреби организовати пословне сусрете између заинтересованих компанија и инвеститора из Србије и Републике Српске. На нашем веб-сајту постављен је електронски Каталог фирми из Републике Српске које су исказале интерес за проналажење пословног партнера из Србије. Тренутно су у Каталогу представљене 32 фирме из Републике Српске, а биће допуњаван с новим фирмама и убудуће.

И раније смо планирали да припремимо Каталог фирми из Србије које су заинтересоване за проналажење пословног партнера у Српској, ове године ћемо уложити веће напоре да анимирамо фирме из Србије како би реализовали ову активност.

На нашем сајту постављена су 2 онлине Упитника преко којих се фирме могу пријавити за представљање у каталозима, а позив Представништва компанијама из Србије објављен је и на порталу еКапија. Реализацију овог пројекта требало би да подрже привредне коморе и ресорна министарства Републике Српске и Републике Србије.

У 2017. години смо, у оквиру манифестације „Дани Српске у Србији“ а у сарадњи са Привредном комором Републике Српске и регионалним привредним коморама у Србији организовали три сусрета пословних људи Србије и Српске (у Врању, Новом Саду и Суботици) и ти сусрети су, као и Форум о усаглашавању услова за пословање у југоисточној Европи који је одржан у Београду, дали конкретне резултате, па сличне сусрете планирамо остварити и у 2018. години. Више о Пројекту погледајте овдје.

 

Промоција природних и привредних потенцијала и подршка предузећима

На инцијативу и приједлог било које општине или привредног субјекта а користећи досадашња искуства, и у наредном периоду ћемо организовати појединачне промоције предузећа и развојних пројеката из Републике Српске у циљу привлачења страних инвеститора и упознавања са понудом роба и услуга из Републике Српске.

И убудуће ћемо посебну пажњу поклањати промоцији природних и привредних потенцијала Републике Српске у оквиру нашег сајта. У Билтену ћемо наставити са представљањем Општина Републике Српске и њихових пословних зона, инвестиционих потенцијала и развојних пројеката, а у оквиру рубрике У фокусу и даље ћемо објављивати Јавне позиве, као и промотивне инвестиционе материјале које нам доставе општине или други субјекти из Републике Српске.

Представништво ће и у 2018. години, у зависности од испољених интереса и потреба, пружати подршку нашим предузећима код успостављања сарадње с привредним субјектима у Србији, те давати информативну и техничко-организациону помоћ у вези с њиховим учешћем на пословним форумима, промотивним скуповима, конфернцијама и сличним догађајима. У овим активностима нарочито ћемо подстицати непосредну сарадњу малих и средњих предузећа, прије свега оних који би кандидовали заједничке пројекате за финансијску подршку из фондова Европске уније или неких других фондова. 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2548
Број прегледа чланка : 3179904
Имамо 86 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

18.03.2019.год.
Недеља Дауновог синдрома Београд–Бања Лука
Опширније...
 
06.03.2019.год.
Трибина „Референдум о сецесији БиХ '92. и стварање Републике Српске – 27 година касније“
Опширније...

Претходни догађаји

22.03.2019.год.
Заједнички обиљежен Свјетски дан особа са Дауновим синдромом
Опширније...
 
19.03.2019.год.
Бошњак: Стварати што боље услове за лица са Дауновим синдромом
Опширније...
Преузмите Билтен