Почетна Активности Привредна сарадња

Привредна и економска сарадња

Ел. пошта Штампа ПДФ

Један од наших основних задатака је подстицање и развој сарадње у области привреде и коришћења природних ресурса, тј. унапређења економске сарадње у свим сегментима. У том циљу Представништво ради на: сталном подстицању непосредне сарадње између привредних субјеката из Републике Српске и Србије, промоцији привредних потенцијала Републике Српске, подстицању директних улагања у Републику Српску и подстицању извоза из Републике Српске.


Активности Представништва на пољу привредне и економске сарадње за 2020. годину

Пројекат „Подриње"

Представништво Републике Српске у Србији, које има улогу координатора оперативних активности на пројекту „Подриње“, наставиће и у 2020. години активности везане за реализацију усвојеног Акционог плана Програма развоја Подриња 2018-2022 у складу са препорукама носиоца пројекта - Министарства привреде и предузетништва Републике Српске и Министарства привреде Републике Србије.

Више о Пројекту погледајте овдје.

 

Пројекат „Подстицај међусобне сарадње и промоција привредних субјеката из Републике Српске и Србије“

Овај пројекат Представништво реализује већ неколико година путем веб-сајта са циљем да повеже компаније које су заинтересоване за успостављање и проширивање сарадње са фирмама и компанијама из Републике Српске које желе да пласирају своје производе и услуге на тржиште Србије или да у Србији нађу пословног партнера. У 2020. години у оквиру новог веб-сајта ажурираћемо презентације постојећих фирми и иницирати пријављивање нових компанија да се представе у електронском каталогу на овај начин. У реализацију овог пројекта требало би да се укључе и привредне коморе и ресорна министарства Републике Српске и Републике Србије.

Више о Пројекту погледајте овдје.

 

Промоција природних и привредних потенцијала и подршка предузећима

У оквиру овог задатка обављаћемо слиједеће активности:


а) На инцијативу и приједлог општине и/или привредног субјекта промовисаћемо развојне пројекте и организоваћемо појединачне промоције предузећа у циљу привлачења страних инвеститора и упознавања са понудом роба и услуга из Републике Српске.
б) Посебну пажњу посветићемо промоцији природних и привредних потенцијала Републике Српске на новом веб-сајту Представништва који планирамо израдити у 2020. години. У оквиру рубрике „У фокусу“ и даље ћемо објављивати  јавне позиве и друге материјале које нам доставе општине или други субјекти из Републике Српске.
в) У зависности од испољених интереса и потреба, као и до сада, пружаћемо подршку нашим предузећима приликом успостављања сарадње са привредним субјектима у Србији, те давати информативну и техничко-организациону помоћ у вези са њиховим учешћем на пословним форумима, промотивним скуповима, конфернцијама и сличним догађајима. У овим активностима нарочито ћемо подстицати непосредну сарадњу малих и средњих предузећа, прије свега оних који би кандидовали заједничке пројекате за финансијску подршку из фондова Европске уније или неких других фондова.

 

Подстицање произвођача из Србије за улагања у Републику Српску

Представништво ће кроз разговоре и директне контакте са произвођачима у Србији, сугерисати и подстицати их да у производним погонима у Републици Српској организују производњу својих робних марки. На овакав начин допринијело би се запошљавању радника и развоју привреде Републике Српске, а произвођачи из Србије би обезбиједили бољи пласман својих производа и на тржишту Федерације БиХ, прије него отварањем представништава својих фирми у Федерацији БиХ што је до сада била честа пракса.

 

Праћење и рјешавање проблема са којима се сусрећу привредници из Србије приликом пословања у Републици Српској

Представништво ће и даље настојати да иницира рјешавање проблема које имају привредници из Србије приликом пословања у Републици Српској и о томе обавјештавати ресорна министарства и привредне коморе Републике Српске и Србије и пружати подршку субјектима који нам се директно обрате за помоћ у рјешавању конкретних проблема. 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3441
Број прегледа чланка : 13179351
Имамо 169 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.11.2022.год.
Фестивал студенских позоришта „Кестенбург 2023“
Опширније...
 
17.11.2022.год.
Састaнак о заштити имовинских права Срба у Федерацији БиХ
Опширније...

Претходни догађаји

25.11.2022.год.
Отварање фестивала „Кестенбург“ 19. фебруара у Београду
Опширније...
 
19.11.2022.год.
Срби имају законску могућност и моралну обавезу да спријече отимање своје имовине
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму