Почетна Активности Привредна сарадња

Привредна и економска сарадња

Ел. пошта Штампа ПДФ

Један од наших основних задатака је подстицање и развој сарадње у области привреде и коришћења природних ресурса, тј. унапређења економске сарадње у свим сегментима. У том циљу Представништво ради на: сталном подстицању непосредне сарадње између привредних субјеката из Републике Српске и Србије, промоцији привредних потенцијала Републике Српске, подстицању директних улагања у Републику Српску и подстицању извоза из Републике Српске.


Активности Представништва на пољу привредне и економске сарадње

Пројекат „Скенирање општина и градова у Републици Српској“

Представништво од 2020. године реализује пројекат „Скенирање општина и градова у Републици Српској“ у сарадњи са порталом „еКапија“. Овим пројектом се скенира стање у општинама и градовима у Републици Српској са свих аспеката: привредних, културних, туристичких и свих других који ће на најбољи начин представити потенцијале и могућности за сарадњу. Регионална присутност и читаност „еКапије“ пружа могућности у презентацији потенцијала наших општина и градова као средина интересантних за улагања или за сарадњу. Истовремено, информације о градовима и општинама до којих „еКапија“ дође су од помоћи Представништву Републике Српске у сталном послу промовисања Републике Српске у Србији и привредног, културног и туристичког повезивања Србије и Српске. Резултати скенирања општина и градова у Републици Српској представљају се у посебним електронским билтенима у оквиру „еКапије“ које објављујемо и на нашем сајту.

 

Пројекат „Подриње“

Представништво Републике Српске у Србији, које има улогу координатора оперативних активности на пројекту „Подриње“, наставиће активности везане за реализацију усвојеног Акционог плана Програма развоја Подриња 2018-2022 у складу са препорукама носиоца пројекта - Министарства привреде и предузетништва Републике Српске и Министарства привреде Републике Србије.

 

Промоција природних и привредних потенцијала и подршка предузећима

У оквиру овог задатка обављаћемо слиједеће активности:

а) На инцијативу и приједлог општине и/или привредног субјекта промовисаћемо развојне пројекте и организоваћемо појединачне промоције предузећа у циљу привлачења страних инвеститора и упознавања са понудом роба и услуга из Републике Српске.
б) Посебну пажњу посветићемо промоцији природних и привредних потенцијала Републике Српске на новом веб-сајту Представништва који планирамо ускоро објавити. У оквиру рубрике „У фокусу“ и даље ћемо објављивати  јавне позиве и друге материјале које нам доставе општине или други субјекти из Републике Српске.
в) У зависности од испољених интереса и потреба, као и до сада, пружаћемо подршку нашим предузећима приликом успостављања сарадње са привредним субјектима у Србији, те давати информативну и техничко-организациону помоћ у вези са њиховим учешћем на пословним форумима, промотивним скуповима, конфернцијама и сличним догађајима. У овим активностима нарочито ћемо подстицати непосредну сарадњу малих и средњих предузећа, прије свега оних који би кандидовали заједничке пројекате за финансијску подршку из фондова Европске уније или неких других фондова.

 

Подстицање произвођача из Србије за улагања у Републику Српску

Представништво ће кроз разговоре и директне контакте са произвођачима у Србији, сугерисати и подстицати их да у производним погонима у Републици Српској организују производњу својих робних марки. На овакав начин допринијело би се запошљавању радника и развоју привреде Републике Српске, а произвођачи из Србије би обезбиједили бољи пласман својих производа и на тржишту Федерације БиХ, прије него отварањем представништава својих фирми у Федерацији БиХ што је до сада била честа пракса.

 

Праћење и рјешавање проблема са којима се сусрећу привредници из Србије приликом пословања у Републици Српској

Представништво ће и даље настојати да иницира рјешавање проблема које имају привредници из Србије приликом пословања у Републици Српској и о томе обавјештавати ресорна министарства и привредне коморе Републике Српске и Србије и пружати подршку субјектима који нам се директно обрате за помоћ у рјешавању конкретних проблема. 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3658
Број прегледа чланка : 16295967
Имамо 200 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

08.12.2023.год.
Представа „Милка и Неђо” 10. децембра у Београду
Опширније...
 
04.12.2023.год.
У сриједу у подне уручење књижевних награда „Извор“
Опширније...

Претходни догађаји

06.12.2023.год.
Награда „Извор“ Драгици Грбић из Вишеграда и Драгану Величковићу из Грделице
Опширније...
 
30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму