Почетна Активности Привредна сарадња

Привредна сарадња

Ел. пошта Штампа ПДФ

Један од наших основних задатака је подстицање и развој сарадње у области привреде и коришћења природних ресурса, тј. унапређења економске сарадње у свим сегментима. У том циљу Представништво ради на: сталном подстицању непосредне сарадње између привредних субјеката из Републике Српске и Србије, промоцији привредних потенцијала Републике Српске, подстицању директних улагања у Републику Српску и подстицању извоза из Републике Српске.


Активности Представништва на пољу привредне и економске сарадње за 2019. годину

Пројекат „Подриње"

Представништво Републике Српске у Србији, које има улогу координатора оперативних активности на Пројекту „Подриње“, наставиће и у 2019. години активности везане за реализацију усвојеног Акционог плана овог пројекта. Акциони план Програма развоја Подриња 2018-2022. усвојен je на заједничкој сједници влада Републике Српске и Републике Србије која је одржана у новембру 2017. године. Нови акциони план за развој има огроман значај, те је изузетно важан за реализацију неколико стратешких пројеката.

Представништво ће у оквиру ажурирања и унапређења веб-сајта које планирамо у 2019. години, креирати базу података о пројектима који су предвиђени Акционим планом те креирати посебан дио веб-сајта који ће се односити на пројекат „Подриње“. На реализацији овог пројекта је већ током 2014. године завршена прва фаза, урађена је Студија сличности и комплементарности привредне структуре Републике Српске и Републике Србије. У Ужицу је 2015. године одржана конститутивна сједница на којој је формиран Савјет корисника и Радна група Републике Србије и Републике Српске за припрему Акционог плана „Подриње“, а током 2016. године су реализоване бројне активности у вези усаглашавања заједничког Акционог плана пројекта Подриње 2017-2020.

Више о Пројекту погледајте овдје.

 

Пројекат „Подстицај међусобне сарадње и промоција привредних субјеката из Републике Српске и Србије“

Овај пројекат Представништво је путем веб-сајта покренуло прије пет година са циљем да повеже компаније које су заинтересоване за успостављање и проширивање сарадње са фирмама и компанијама из Републике Српске које желе да пласирају своје производе и услуге на тржиште Србије или да у Србији нађу пословног партнера. И у 2019. години наставићемо да у оквиру овог пројекта пружамо подршку пословним људима и фирмама, прикупљамо информације о понуди и потражњи роба и услуга и према потреби организујемо пословне сусрете између заинтересованих компанија и инвеститора из Србије и Републике Српске.

На нашем ве-сајту постављен је електронски Каталог фирми из Републике Српске које су исказале интерес за проналажење пословног партнера из Србије. Каталог ће и убудуће бити допуњаван новим фирмама које се пријаве путем online упитника објављеним на нашем веб-сајту. И раније смо планирали да припремимо Каталог фирми из Србије које су заинтересоване за проналажење пословног партнера у Српској, па ћемо ове године уложити веће напоре да анимирамо фирме из Србије како бисмо реализовали ову активност. Реализацију овог пројекта требало би да подрже привредне коморе и ресорна министарства Републике Српске и Републике Србије.

Више о Пројекту погледајте овдје.

 

Промоција природних и привредних потенцијала и подршка предузећима

На инцијативу и приједлог општине и/или привредног субјекта организоваћемо појединачне промоције предузећа и развојних пројеката из Републике  Српске у циљу привлачења страних инвеститора и упознавања са понудом роба и услуга из Републике Српске.

И убудуће ћемо посебну пажњу поклањати промоцији природних и привредних потенцијала Републике Српске на веб-сајту Представништва. У Билтену ћемо и даље представљати општине, пословне зоне, инвестиционе потенцијале и развојне пројекте, а у оквиру рубрике „У фокусу“ објављиваћемо јавне позиве и друге материјале које нам доставе општине или други субјекти из Републике Српске.

У зависности од испољених интереса и потреба, пружаћемо подршку нашим предузећима код успостављања сарадње са привредним субјектима у Србији, те давати информативну и техничко-организациону помоћ у вези с њиховим учешћем на пословним форумима, промотивним скуповима, конфернцијама и сличним догађајима. У овим активностима нарочито ћемо подстицати непосредну сарадњу малих и средњих предузећа, прије свега оних који би кандидовали заједничке пројекате за финансијску подршку из фондова Европске уније или неких других фондова.


 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2839
Број прегледа чланка : 4231899
Имамо 63 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.01.2020.год.
Сутра финале Међународног квиз такмичења „Немањићи““
Опширније...
 
24.01.2020.год.
Теодора Петровић из Бијељине освојила трећу награду на конкурсу Друштва „Свети Сава“
Опширније...

Претходни догађаји

09.01.2020.год.
Дан Републике Српске прослављен данас и у Суботици
Опширније...
 
09.01.2020.год.
У Новом Саду свечаност поводом Дана Републике Српске
Опширније...
Преузмите Билтен