Почетна Активности Просвјетна сарадња

Просвјетна сарадња и сарадња са младима

Ел. пошта Штампа ПДФ

У циљу унапређења просвјетне сарадње, Представништво ради на подстицању сарадње између школа и факултета и других образовних институција из Републике Српске и Србије, као и на повезивању младих из Републике Српске и Србије.


Активности Представништва на пољу просвјетне сарадње и сарадње са младима за 2020. годину

Пројекат Стручна пракса и усавршавање студената

Представништво је и ранијих година успјешно реализовало пројекат „Стручна пракса и усавршавање студената“ у оквиру којег смо за студенте из Републике Српске организовали успјешну стручну праксу у институцијама и компанијама у Србији. Представништво ће у 2020. години организовати стручну праксу за другу групу студената фармације Медицинског факултета из Бањалуке на Институту „Др Јосиф Панчић“ у Београду. То ће уједно бити и девета група студената која ће у оквиру дугорочног пројекта Представништва „Стручна пракса и усавршавање студената“  обавити праксу у Србији.

 

Светосавски књижевни конкурс и Светосавски ликовни конкурс

Представништво од 2003. године подржава и учествује у спровођењу већ традиционалних Светосавског књижевног и ликовног конкурса који сваке године расписује Друштво „Свети Сава“ за све ученике основних и средњих школа из Србије, Републике Српске и дијаспоре. Сваке године ђаци из Републике Српске освајају награде на овим конкурсима. Представништво ће и у 2020. години подржати и учествовати у организовању свечаног уручивања награда на ова два конкурса.

 

Интернационална музичка манифестација „Београдски Шопен фест“

„Београдски Шопен фест“ (БШФ) је интернационална културно-образовна манифестација, коју од 2012. године организује уметничко удружење „Креартива“, са Музичком школом „Станковић“ као домаћином, и Амбасадом Републике Пољске у Београду као генералним спонзором, уз подршку Секретаријата за културу града Београда, градске општине Врачар, РЦ Београд – Стари град и Представништвом Републике Српске у Србији. Ова манифестација (раније Шопенијада) популарише класичну музику, представљајући стваралаштво једног од највећих композитора Фредерика Шопена. Као интернационална професионално – стручна манифестација, БШФ окупља превасходно музичку омладину и представнике струке, стручну музичку јавност, еминентне госте из Србије, региона  и иностранства, али и све љубитеље музичке умјетности. Представништво ће и у 2020. години подржати организовање ове манифестације у којој учествују и ученици, студенати и професори музичких школа и академија из Републике Српске.

 

Пријем за најбоље матуранте средњих школа у Србији и Републици Српској

Фондација Престолонасљедника Александра II за образовање сваке године организује пријем за најбоље ученике на којем додјељује похвалнице и поклоне ђацима генерације свих средњих школа у Србији. Уз  подршку и помоћ Представништва Републике Српске у Србији, већ пету годину за редом на овом догађају учествују и најуспјешнији ученици из Републике Српске. Представништво ће, у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске, организовати да, и у 2020. години, овом догађају присуствују најбољи ученици завршних разреда средњих школа из Републике Српске.

 

Сарадња са студентским организацијама Републике Српске и Србије

Представништво ће и у 2020. години подстицати сарадњу и повезивање студентских организација Републике Српске и Србије и пружати подршку заједничким пројектима који настану као резултат такве сарадње, а који су у циљу афирмације вриједности из Републике Српске и Србије. Такође, Представништво ће пружати подршку студентским организацијама из Републике Српске приликом њихових организованих посјета Међународном сајму књига и/или другим образовним и културним институцијама у Београду и Србији са циљем успостављања и учвршћивања сарадње младих из Републике Српске и Србије.

 

Реализацију и информације о овим активностима можете пратити у рубрици Актуелности.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3207
Број прегледа чланка : 8629101
Имамо 149 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

21.09.2021.год.
„Дани Српске у Србији“ почињу у сриједу 22. септембра
Опширније...
 
17.09.2021.год.
Република Српска на Mеђународном пољопривредном сајму у Новом Саду
Опширније...

Претходни догађаји

18.09.2021.год.
Излагачи из Српске на 88. Међународном пољопривредном сајаму у Новом Саду
Опширније...
 
17.09.2021.год.
„Дани Српске у Србији“ од 22. до 29. септембра у 11 градова
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму