Почетна Активности Здравство и соц. заштита

Сарадња у области здравства и социјалне заштите

Ел. пошта Штампа ПДФ

Представништво обавља послове и задатке који се односе на унапређење и развој сарадње у области здравствене и социјалне заштите између Републике Српске и Србије. У том смислу, Представништво обавља послове који се односе на:

  • остваривање права лица која се здравствено и социјално збрињавају у Србији и
  • у области борачко-инвалидске заштите дио послова који се односи на кориснике личне и породичне инвалиднине који живе у Србији, уз координацију рада и сарадњу са надлежним министарствима, општинским органима управе и другим институцијама Републике Српске и Србије.

Активности Представништва на пољу здравствене и социјалне заштите за 2017. годину

Свакодневни послови у области борачко-инвалидске заштите

Представништво редовно обавља послове из надлежности Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, који се односе на кориснике који живе у Србији, а који своја права у области борачко-инвалидске заштите остварују преко Представништва.

Укупан број личних и породичних права које корисници који живе у Србији остварују преко Представништва по прописима Републике Српске је 2494 - од тога су 2393 лична права (1806 права бораца, 552 права војних инвалида и 35 права ЦЖР) и 360  породичних права (312 права породица погинулих бораца, 24 права чланова породице умрлог војног инвалида и 24 права чланова породице ЦЖР. Преко Представништва права из области борачко-инвалидске заштите остварује укупно 2623 корисника (2263 корисника личних права и 360 корисника породичних права). Ово је стање из децембра 2016. године.

Укратко, редовни послови се односе на: обраду списа личне и породичне инвалиднине, категоризацијe бораца и борачког додатка, новчане надокнадe по основу одликовања и надокнаде за изградњу споменика; сравњивање збирних финансијских картица корисника личне и породичне инвалиднине са утврђеним правима по рјешењу; вођење евиденција о правима корисника борачко-инвалидске заштите по издатим рјешењима; вођење евиденције о кретању предмета корисника новчаних примања из области борачко-инвалидске заштите и категоризације бораца; те мјесечно ажурирање исплатних спискова корисника личне и породичне инвалиднине и борачког додатка који се достављају Комерцијалној банци а.д. Београд.

У сталним смо контактима са корисницима поменутих права, којима пружамо одговарајућу информативну и савјетодавну помоћ, што се често огледа и у писању различитих захтјева у вези са остваривањем њихових права. Такође, стални контакт остварујемо са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите и општинским органима борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

 

Тематски скуп - рјешавање проблема остваривања права на здравствену заштиту

Представништво већ дуже вријеме настоји организовати тематски скуп на којем би се покушало наћи рјешење за проблеме у остваривању права на здравствену заштиту са којим се суочавају држављани Републике Српске који већи дио године живе у Србији, првенствено студенти који студирају у Србији и пензионери који су имали избјеглички статус, а сада имају двојно држављанство и личну карту Србије и не желе да одјаве пребивалиште из БиХ, јер имају имовинска потраживања у Федерацији. Први проблем се огледа у томе да студенти док су на школовању у Србији имају право само на хитну здравствену заштиту, док се у другом случају, да би остварили право на здравствену заштиту у Србији, у Фонду здравствене заштите Републике Србије од пензионера захтјева одјава из Федерације. Будући да у Федерацији потражују имовину пензионери се не могу одрећи личне карте из Федерације.

Представништво ће настојати да  у 2017. години коначно организује тематски скуп на којем би се покушало ријешити наведени проблеми, а на којем би учествовали представници Министарства здравља Републике Србије, Завода за здравствено осигурање Републике Србије, Завод за социјално осигурање Србије, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Фонда за здравствено осигурање Републике Српске. За реализацију ове активности, неопходна је подршка тих институција.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2134
Број прегледа чланка : 1875950
Имамо 97 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

15.08.2017.год.
У сриједу "Лицидерско срце" у Вишеграду
Опширније...
 
14.08.2017.год.
Почиње девети Међународни дјечји фестивал фолклора “Лицидерско срце”
Опширније...

Претходни догађаји

15.08.2017.год.
Отворен фестивал "Лицидерско срце"
Опширније...
 
08.08.2017.год.
Фестивал фолклора "Лицидерско срце" од 14. до 18. августа
Опширније...
Преузмите Билтен