Почетна Активности Здравство и соц. заштита

Сарадња у области здравства и социјалне заштите

Ел. пошта Штампа ПДФ

Представништво обавља послове и задатке који се односе на унапређење и развој сарадње у области здравствене и социјалне заштите између Републике Српске и Србије. У том смислу, Представништво обавља послове који се односе на:

  • остваривање права лица која се здравствено и социјално збрињавају у Србији и
  • у области борачко-инвалидске заштите дио послова који се односи на кориснике личне и породичне инвалиднине који живе у Србији, уз координацију рада и сарадњу са надлежним министарствима, општинским органима управе и другим институцијама Републике Српске и Србије.

Активности Представништва на пољу здравствене и социјалне заштите за 2017. годину

Свакодневни послови у области борачко-инвалидске заштите

Представништво редовно обавља послове из надлежности Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, који се односе на кориснике који живе у Србији, а који своја права у области борачко-инвалидске заштите остварују преко Представништва.

Укупан број личних и породичних права које корисници који живе у Србији остварују преко Представништва по прописима Републике Српске је 2494 - од тога су 2393 лична права (1806 права бораца, 552 права војних инвалида и 35 права ЦЖР) и 360  породичних права (312 права породица погинулих бораца, 24 права чланова породице умрлог војног инвалида и 24 права чланова породице ЦЖР. Преко Представништва права из области борачко-инвалидске заштите остварује укупно 2623 корисника (2263 корисника личних права и 360 корисника породичних права). Ово је стање из децембра 2016. године.

Укратко, редовни послови се односе на: обраду списа личне и породичне инвалиднине, категоризацијe бораца и борачког додатка, новчане надокнадe по основу одликовања и надокнаде за изградњу споменика; сравњивање збирних финансијских картица корисника личне и породичне инвалиднине са утврђеним правима по рјешењу; вођење евиденција о правима корисника борачко-инвалидске заштите по издатим рјешењима; вођење евиденције о кретању предмета корисника новчаних примања из области борачко-инвалидске заштите и категоризације бораца; те мјесечно ажурирање исплатних спискова корисника личне и породичне инвалиднине и борачког додатка који се достављају Комерцијалној банци а.д. Београд.

У сталним смо контактима са корисницима поменутих права, којима пружамо одговарајућу информативну и савјетодавну помоћ, што се често огледа и у писању различитих захтјева у вези са остваривањем њихових права. Такође, стални контакт остварујемо са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите и општинским органима борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

 

Тематски скуп - рјешавање проблема остваривања права на здравствену заштиту

Представништво већ дуже вријеме настоји организовати тематски скуп на којем би се покушало наћи рјешење за проблеме у остваривању права на здравствену заштиту са којим се суочавају држављани Републике Српске који већи дио године живе у Србији, првенствено студенти који студирају у Србији и пензионери који су имали избјеглички статус, а сада имају двојно држављанство и личну карту Србије и не желе да одјаве пребивалиште из БиХ, јер имају имовинска потраживања у Федерацији. Први проблем се огледа у томе да студенти док су на школовању у Србији имају право само на хитну здравствену заштиту, док се у другом случају, да би остварили право на здравствену заштиту у Србији, у Фонду здравствене заштите Републике Србије од пензионера захтјева одјава из Федерације. Будући да у Федерацији потражују имовину пензионери се не могу одрећи личне карте из Федерације.

Представништво ће настојати да  у 2017. години коначно организује тематски скуп на којем би се покушало ријешити наведени проблеми, а на којем би учествовали представници Министарства здравља Републике Србије, Завода за здравствено осигурање Републике Србије, Завод за социјално осигурање Србије, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Фонда за здравствено осигурање Републике Српске. За реализацију ове активности, неопходна је подршка тих институција.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2254
Број прегледа чланка : 2170522
Имамо 57 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

10.01.2018.год.
Пјесници из Српске на 20. Карађорђевачким прелима
Опширније...
 
08.01.2018.год.
Обиљежавање Дана Републике Српске у Новом Саду
Опширније...

Претходни догађаји

12.01.2018.год.
Књижевно вече пјесника из Српске у селу солунских добровољаца
Опширније...
 
09.01.2018.год.
Дан Републике Српске обиљежен и у Новом Саду
Опширније...
Преузмите Билтен