Почетна Актуелности Најава догађајa У Суботу у Београду: Велика награда Друштва „Свети Сава“ Александри Газивода из Требиња, сутра у Дјечијем позоришту Републике Српске: Медаља друштва „Свети Сава“ Весни Аћић из Бање Луке
Ел. пошта Штампа ПДФ
24.01.2018.год.
У Суботу у Београду: Велика награда Друштва „Свети Сава“ Александри Газивода из Требиња, сутра у Дјечијем позоришту Републике Српске: Медаља друштва „Свети Сава“ Весни Аћић из Бање Луке

Овогодишње светосавске свечаности које Друштво „Свети Сава“, као најстарије у српском народу (основано је 1886), приређује у славу првог српског архиепископа, почеће сутра у 12 сати у Бањој Луци, у Дјечијем позоришту Републике Српске. Ово је јубиларна, десета година како Друштво „Свети Сава“ активно дјелује у Републици Српској, гдје поред осталих активности, сваке године расписује конкурсе за најбоље ликовне радове ученика основних школа Србије, Српске и расејања, па најуспјешнијима додјељује награде које су лијепе (грамате), корисне (књиге) и слатке (чоколаде и бомбони).

Млади ликовни умјетници ове године су на тему „Књига Светог Саве“ послали чак 717 радова (цртежa, колажa, акварелa, графикa, сликa и књига), а жири је 80 изабрао за изложбу, која ће сутра бити отворена у Дјечијем позоришту Републике Српске, и наградио 11 младих уметника-ученика основних школа и једну предшколску групу.

Прве награде Друштва „Свети Сава“ сутра ће у Дјечијем позоришту Републике Српске примити Тамара Станковић из Ковачевца код Младеновца и Зоја Шишарица из Бање Луке; друге: Теодора Јарић из Приједора и Никола Сирар из Честерега; треће: Јована Прерадовић из Бање Луке и Александар Костић из Власотинца. Специјалне награде добиће: Дарија Вукчевић из Базела (Шваjцарска), Милош Башић Лингас из Париза (Француска) и Алики Ковачевић из Софије (Бугарска). Специјалне награде за своје умјетничке књиге добиће: Јована Јегдић из Новог Кнежевца, Тара Црнчевић из Приједора и, по први пут једна предшколска група дјечака и дјевочица из вртића у Читлуку код Крушевца.

У име Савјета Друштва „Свети Сава“ из Београда ће сутра на свечаност у Дјечијем позоришту у Бањој Луци доћи др Љубодраг П. Ристић, предсједник Извршног одбора Друштва, иначе виши научни сарадник Балканолошког института САНУ, који ће уз пригодну бесједу о десетогодишњици постојања и рада овог друштва у Републици Српској, уручити предсједници Пододбора мр Весни Б. Аћић највише признање: Медаљу друштва „Свети Сава“.

Највише признање најстаријег друштва у српском народу до сада су добили: патријарх српски г. Иринеј, академик Драгољуб Живојиновић, академик Злата Бојовић, проф. др Јасна Јанићијевић, Српска књижевна задруга, Службени глaсник Србије и Завод за уџбенике Београд, а ове године – поред Весне Аћић – добила је и Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ из Краљева, чијем ће представнику бити уручена на светосавској свечаности у  Београду, у Народној библиотеци Србије, у суботу у 12 сати.

Светосавска свечаност у Народној библиотеци Србије у суботу биће у знаку награда за књижевне радове ученика основних и средњих школа Србије, Српске и расејања, а најљепша вијест је да је Александра Газивода, ученица четвртог разреда Гимназије „Јован Дучић“ из Требиња освојила Велику награду – највише ђачко признање Друштва „Свети Сава“.

Њен рад „Свети Сава као лирски јунак у поезији српских песника“ високо је надмашио све остале, а на овогодишњем књижевном конкурсу учествовало је 323 ученика из Србије, Српске, Француске и Швајцарске.

Прве награде у категорији ученика основних школа освојили су Јована Костадиновић из Ниша и Катарина Ковачевић из Белог Потока код Београда; друге: Војислав Дурмановић из Бијељине и Симона Дина Новаковић из Београда, а треће: Андреј Огњеновић из Париза, Теодора Митровић из Кршевице и сестре Маша и Луна Цивкароски из Врања. Специјалну награду у овој категорији добио је ученик Тодор Илић из Париза.

У категорији ученика средњих школа прве награде добили су Даша Радовановић из Земуна и Душан Мирчић из Зајечара, друге: Страхиња Костадиновић из Ниша, Ивана Николић из Ужица и Марко Самарџић из Врњачке Бање, а треће: Невена Везмар из Београда, Ненад Вукановић из Краљева и Ненад Друловић из Нове Вароши.

Представништво Републике Српске у Србији већ петнаест година сарађује са Друштвом „Свети Сава“. Представништво редовно прати, подржава и учествује у спровођењу Светосавског књижевног конкурса у Београду, а помогло је оснивање пододбора у Републици Српској и сарађује с њим у спровођењу Светосавског ликовног конкурса, па је тако и ове године.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2436
Број прегледа чланка : 2763495
Имамо 140 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

16.10.2018. год.
Јубиларни, десети наступ Републике Српске на Међународном београдском сајму књига
Опширније...
 
21.09.2018.год.
Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске др Ненад Стевандић у Београду
Опширније...

Претходни догађаји

23.09.2018.год.
Стевандић: Не дозволити да они који су затровали односе у Српској пренесу раздор у Србију
Опширније...
 
09.09.2018.год.
Министар Клокић јуче у Суботици званично затворио манифестацију Дани Републике Српске у Србији 2018.
Опширније...
Преузмите Билтен