Почетна Актуелности Најава догађајa Почиње Београдски фестивал хармонике
Ел. пошта Штампа ПДФ
09.03.2018.год.
Почиње Београдски фестивал хармонике

У организацији Удружења љубитеља хармонике „Акордеон“ из Београда, од 10. до 15. марта  одржаће се  Београдски фестивал хармонике.

Ова музичка манифестација је организована са идејом окупљања ученика, студената, наставника, концертних умјетника и предавача, из земље и иностранства, и има за циљ да кроз концертну, умјетничку, научну и стручну дјелатност представи јавности најрепрезентативнија дјела свјетске и домаће музичке литературе писане за хармонику.

Мисија фестивала је промоција и популаризација хармонике као класичног инструмента, афирмација талентованих ученика, његовање љубитеља класичне хармонике са посебним акцентом на младе, као и подизање нивоа културне свијести.

Такмичења се одржавају у  дисциплинама хармоника соло, камерна музика, оркестри хармоника, а током програма одржаће се и мастер клас, стручни семинари, концерти и дјечије музичке радионице.

Мастер клас ће водити Радомир Томић, редовни професор Филолошко-уметничког факултета из Крагујевца, и мр Миљан Бјелетић, редовни професор Факултета уметности из Ниша, док ће стручни семинар на тему „Звучни спектар тонова концертне хармонике“ одржати др Љубомир Лукић, редовни професор Машинског факултета  из Краљева.

На такмичарски део фестивала, који се ће се одржати у музичким школама „Ватрослав Лисински“ и „Коста Манојловић“, као и у Музеју науке и технике у Београду, пријавило се 120 кандидата из Србије и региона. Током фестивала одржаће се мастер клас и стручни семинари посвећени стручном усавршавању наставника хармонике, а у жирију такмичења је  и мр Данијела Газдић редовни професор Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Фестивал се отвара концертом предкатегорија у суботу, 10. марта, у 14 сати у Свечаној сали Музичке школе „Ватрослав Лисински“. Побједници такмичења из основних и средњих школа ће наступити на завршном концерту који ће бити одржан у недјељу, 11. марта, у  20 сати у Културном центру општине Чукарица, док ће се проглашење побједника у студентској категорији  одржати у понедељак, 12. марта, у  18 сати у Музеју науке и технике у Београду.

Из Републике Српске ове године на фестивалу учествују Ђорђе Перић из Музичке школе  „Корнелије Станковић“ из  Угљевика, Вељко Топаловић и Огњен Газдић из Средњошколског центра „Источна Илиџа“, Драган Јелачић из  Музичке школе „Требиње“ и Немања Грујичић и Мирза Магуда са Музичке академије у Источном Сарајеву, а Представништво Републике Српске је подржало и помогло њиховo учешће на овој манифестацији.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2486
Број прегледа чланка : 2955034
Имамо 63 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

17.12.2018.год.
Фестивал руско-српског занатства у галерији „Прогрес“
Опширније...
 
13.12.2018.год.
Свечано уручење књижевне награде Извор у петак у Удружењу књижевника Србије
Опширније...

Претходни догађаји

18.12.2018.год.
Отворен Фестивал руско-српског занатства
Опширније...
 
16.12.2018.год.
У Београду промовисан новогодишњи програм „Бања Лука те зове”
Опширније...
Преузмите Билтен