Почетна Актуелности Најава догађајa Трибина „Референдум о сецесији БиХ '92. и стварање Републике Српске – 27 година касније“
Ел. пошта Штампа ПДФ
06.03.2019.год.
Трибина „Референдум о сецесији БиХ '92. и стварање Републике Српске – 27 година касније“

У четвртак, 7. марта, у 12 сати у београдском Медија центру, Теразије 3, I спрат, у организацији портала „Све о Српској“ и суорганизацији Представништва Републике Српске у Србији биће одржана трибина на тему „Референдум о сецесији БиХ '92. и стварање Републике Српске – 27 година касније“.

У Сарајеву je и овог 1. марта, као и уназад већ више од четврт вијека, прослављен референдум о сецесији БиХ од Југославије против воље српског народа, иако је био casus belli између три конститутивна народа. Томе је претходила мајоризација над српским посланицима у Скупштини БиХ и Плебисцит српског народа, којим је 98-одстотном већином потврђено опредјељење Срба „да остану у заједничкој држави са Србијом и републикама које то желе“. Упркос свему, референдум је одржан, али се за сецесију изјаснило мање од уставом прописане двотрећинске већине. Тзв. међународна заједница је и такав резултат прогласила легалном и легитимном основом да БиХ оде из Југославије. Одговор Скупштине српског народа у БиХ био је формирање Републике Српске, која је одбрањена током три и по године грађанског рата. Но ни након Дејтонског споразума, који су потписале све три зараћене стране и уз гаранцију великих сила, а Српска добила међународно признање и БиХ устав, унутрашњи и спољни притисци на Републику су се наставили. У негирању легалног и легитимног постојања Републике Српске чак иду до оспоравања њеног имена и датума рођења. И минимални капитал повјерења између три народа, наслијеђен из прошлости, рапидно се троши, а базични консензус о заједничкој БиХ изгледа све мање могућ. То је кључ у коме се може протумачити читава историја савремене БиХ и шири оквир у коме ће се кретати расправа на трибини.

На скупу ће говорити Слободан Антонић, Ненад Кецмановић, Душан Пророковић, Миломир Степић и Дарко Танасковић. Скуп ће отворити Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији, а модерирати Ђуро Билбија, уредник портала „Све о Српској“.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2983
Број прегледа чланка : 4820734
Имамо 73 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

29.06.2020.год.
Сутра традиционална признања Њ.К.В. Престолонасљедника Александра
Опширније...
 
16.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу
Опширније...

Претходни догађаји

30.06.2020.год.
Традиционално признање најбољиим матурантима средњих школа Србије и Републике Српске ни пандемија вируса конора није прекинула
Опширније...
 
20.06.2020.год.
20. Завичајни збор у Буковцу: У наслеђе младима
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму