Почетна Актуелности Најава догађајa Трибина „Зашто Српска неће у НАТО?“
Ел. пошта Штампа ПДФ
17.04.2019.год.
Трибина „Зашто Српска неће у НАТО?“

У четвртак, 18. априла, у 13 сати у београдском Медија центру (Теразије 3, први спрат) информативни портал Све о Српској и Представништво Републике Српске у Србији организују трибину на тему „Зашто Српска неће у НАТО?“.

На трибини учествују Слободан Антонић, Александар Врањеш, Ненад Кецмановић, Мирослав Лазански, Александар Павић, Дарко Танасковић и Предраг Ћеранић. Уводну ријеч одржаће Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији.  Модератор трибине је Ђуро Билбија, уредник информативног портала Све о Српској.

***

Откако је српски члан Предсједништва БиХ, на основу резолуције Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности, одбио понуду из Брисела да БиХ учини одлучујући корак на путу у НАТО бошњачки члан Предсједништва већ мјесецима блокира конституисање заједничких органа БиХ. Бакир Изетбеговић је поставио услов да Република Српска претходно прихвати израду годишњег Акционог плана (МАП) за приступ НАТО-у. Иако је из ЕУ дошла порука да постизборно конституисање Парламентарне скупштине и Савјета министара не може да чека, те најаве тројног Предсједништва БиХ да ће до краја марта све бити завршено, бошњачка страна није одустала од ултиматума.

Циљ трибине је да помогне разрјешењу блокаде у функционисању заједничких органа БиХ.

Поред осталих, учесници трибине покушаће да дају одговоре и на сљедећа питања:

-Који су мотиви Изетбеговићевог паралисања заједничких органа БиХ и да ли у томе има спољну подршку изван ЕУ?

-Зашто је Република Српска одустала од атлантских интеграција и одлучила да слиједи војну неутралност Србије?

-Да ли НАТО свјесно и намјерно игнорише Резолуцију о војној неутралности коју је Народна скупштина Републике Српске усвојила у октобру 2017?

-Да ли су, с тим у вези, могући „црногорски“, односно „македонски“ сценарио у БиХ, по ком би се још једна држава, мимо исказане народне воље, угурала у НАТО чланство?

-Да ли су једнострани и исхитрени потези НАТО у функцији потискивања или редуковања руског, кинеског и других, растућих незападних утицаја на Балкану?

-Како се потези НАТО-а везани за БиХ могу повезати са млаким реаговањем алијансе на екстремне и једностране потезе сецесионистичких структура у Приштини?

-Да ли посљедњи потези НАТО-а представљају опасност за мир у региону и за могући повратак у 1990-е?

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2737
Број прегледа чланка : 3763449
Имамо 136 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

10.09.2019.год.
Даун синдром центар Бањалука учествуjе на Међународном инклузивном фестивалу „Арт зона за све“ у Зајечару
Опширније...
 
09.09.2019.год.
Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић сутра у Народном позоришту у Београду свечано затвара манифестацију „Дани Српске у Србији“
Опширније...

Претходни догађаји

11.09.2019.год.
Цвијановић: „Дани Српске у Србији“ додатно јачање веза Србије и Српске
Опширније...
 
10.09.2019.год.
Херцеговци и пријатељи даровали крв у Новом Саду
Опширније...
Преузмите Билтен