Почетна Актуелности Најава догађајa Трибина „Српска и Србија у промијењеним геополитичким приликама – стање и перспективе“
Ел. пошта Штампа ПДФ
19.06.2019.год.
Трибина „Српска и Србија у промијењеним геополитичким приликама – стање и перспективе“

У четвртак, 20. јуна, у 11 сати у Прес центру Удружења новинара Србије (Кнез Михаилова 6/III), у организацији Српског просвјeтног и културног друштва „Просвјета“ Београд и Представништва Републике Српске у Србији, биће одржана  трибина на тему „Српска и Србија у промијењеним геополитичким приликама – стање и перспективе“.

На трибини ће говорити Ратко Дмитровић, Милимир Мучибабић, Душан Пророковић, Александар Раковић и Слободан Рељић. Уводну ријеч одржаће шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Шта је коме донио нови свјетски поредак који почиње сломом Совјетског Савеза и падом Берлинског зида? Рушењем зида срушила се и наша држава и тако се један народ ујединио, други остао по републикама које нису имале слуха за мањине, а постали смо мањина, за коју нису важила демократска права и стандарди, који је тај исти поредак пропагирао. Управо супротно. Једна изразито погубна и до краја понижавајућа посљедица тог поретка, тј. глобализације – барем по нас, јесте примјена дуплих стандарда. Да побројимо само неке: право народа на самоопредјељење (дајеш Албанцима као мањини, а оно припада само народима), референдум као основно демократско начело не важи за све (Срби у БиХ), неповредивост државних граница, својина као светиња на којој почива грађанско друштво (користиш туђе као своје), различит однос према зонама под контролом УН (Крајина, Српска и Сребреница).

Логичка недосљедност у примјени тзв. eвропских вриједности и стандарда, код нас је довела у питање много тога: државу и њене границе, културу, језик, писмо – оно на основу чега знамо ко смо.

 
Поставите питање
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2713
Број прегледа чланка : 3688009
Имамо 75 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

21.08.2019.год.
Сутра: Кочићев дан у Београду
Опширније...
 
14.08.2019.год.
Сутра у Ужицу свечано отварање манифестације „Лицидерско срце“, а у петак „Срце“ је у Републици Српској, у Андрићграду и Вишеграду
Опширније...

Претходни догађаји

18.08.2019.год.
Министар Клокић на манифестацији „Лицидерско срце“: Дјеца у свијет носе лијепе успомене из Републике Српске
Опширније...
 
16.08.2019.год.
Синоћ у Ужицу свечано отворено 11. „Лицидерско срце", фестивал сутра у Републици Српској, у Вишеграду и Андрићграду
Опширније...
Преузмите Билтен