Почетна Актуелности Најава догађајa Конференција за медије: 24 године од егзодуса Срба из Возуће и Озрена
28.08.2019.год.
Конференција за медије: 24 године од егзодуса Срба из Возуће и Озрена

У понедељак 2. септембра у 12 сати у Прес центру Удружења новинара Србије, Кнез Михаилова 6/3, одржаће се конференција за медије поводом обиљежавања егзодуса Срба из долине Криваје, који се десио 10. септембра 1995. године, на којој ће се новинарима обратити Зоран Благојевић, предсједник Завичајног удружења Завидовићана у Добоју и ратни командант 4. Озренске лаке пјешедијске бригаде Војске Републике Српске, и Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске.

24 године након егзодуса Срба из Возуће, насеља у долини ријеке Криваје, и јужног дијела Озрена, још увијек је непозната судбина 120 несталих бораца Војске Републике Српске и цивила.

Срби из Возуће су сурово прогнани у операцији АБиХ „Фарз“ („Ураган“), која је трајала од 10. до 24. септембра 1995. године, а претходило је НАТО бомбардовање и уништавање цивилних репетитора и објеката. На три лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске нападало је 23.000 војника 2. и 3. корпуса АБиХ, одред Ел Муџахедин уз подршку НАТО снага за брза дејства. Тада је спаљено 30 села, протјерано 1.920 породица са 7.680 чланова, убијено преко 500 војника и цивила. Посмртни остаци 120 људи још се траже, уз сталне опструкције и прикривање свједока и доказа.

Указујући на те чињенице, Завичајно удружење Возућана и ове године 10. септембра организује марш „Стазама егзодуса“, стазом преко Озрена дугом 22 километра којом су се повлачили нападнути становници долине Криваје. Марш завршава код цркве Светог Георгија у Стогу, гдје ће на мјесту масовне гробнице бити служен парастос свим жртвама.

Уочи марша, 9. септембра у Центру за културу у Добоју ће бити приређена духовна академија, са које ће још једном бити упућена порука и вапај за тражењем несталих.

10.09.2019.год.
Даун синдром центар Бањалука учествуjе на Међународном инклузивном фестивалу „Арт зона за све“ у Зајечару

09.09.2019.год.
Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић сутра у Народном позоришту у Београду свечано затвара манифестацију „Дани Српске у Србији“