Почетна Актуелности Најава догађајa Горан Врачар добитник награде „Растко Петровић“ за поезију
Ел. пошта Штампа ПДФ
25.12.2019.год.
Горан Врачар добитник награде „Растко Петровић“ за поезију

У сриједу 25. децембра, у 19 сати у Матици исељеника, Нушићева 4/1, Београд, одржаће се Свечана академија у оквиру које ће бити уручене  књижевне награде „Растко Петровић“ за 2019. годину. Овогодишњи добитници награде коју додјељује Матицa исељеника и Срба у региону,  су:  Иво Мунћан из Темишвара (Румунија) за животно дjело, Илија Шаула из Вест Честера (САД) за роман „Мидар“, Горан Врачар из Источног Сарајева (Република Српска) за збирку пјесама „Исповест лудака“ и Силвија Оташевић из Мајамија (САД) за роман за дjецу „Олимпијски сан“.

Годишњу повељу Матице исељеника и Срба у региону за достигнуће у области информисања добили су недјељник „Наша реч“ у издању Савеза Срба у Румунији и електронски портал „Штајерске новице“ у издању Штајерске заједнице из Марибора. У оквиру свечаности биће уручена захвалница Млађену Цицовићу, шефу Представништва Републике Српске у Србији, за допринос и подршку Представништва Републике Српске у Србији раду Матице исељеника и Срба у региону.

Горан Врачар је рођен 1964. године у Сарајеву. Објавио је књиге: „Лет изнад Лукавичијег гнијезда“ (поезија); „Kада ти јаве да сам умро“ (књига поетских прича); „Kад смо се вољели нас двоје“ (поезија); „Исповест лудака“ (поезија) и „Седми дан“ (роман). Његову пjесму „Светла Сарајева“ објавила је сарајевска група Забрањено пушење, као прву на албуму „Шок и невјерица“. Добитник је награда на Видовданским пјесничким сусретима Соколац, Задужбине Јованa Дучић из Требиња, награде за најбољу необјављену збирку поезије коју додјељује Министраство културе Републике Српске и награде „Извор“ за најбољу пjесму коју додјељује Фондација „Радост“ и Представништво Републике Српске у Србији. Члан је Удружења књижевника Републике Српске и предсједник Подружнице Удружења књижевника РС – Источно Сарајево. Живи и ради у Источном Новом Сарајеву, Република Српска.

Матица исељеника и Срба у региону награду „Растко Петровић“ додјељује од 1996. године, у три категорије, за животно дјело и за најбоље прозно и поетско дјело у претходној години, за српске ствараоце који живе и раде у иностранству. Од ове године први пут се додјељује и награда за ствараоце који пишу за дјецу и младе.

Представништво Републике Српске даје подршку Матици исељеника и Срба у региону за програме којима Матица представља  умјетнике и ствараоце из Републике Српске који дају допринос и афирмишу културну сарадњу Републике Српске и Србије.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3205
Број прегледа чланка : 8619389
Имамо 182 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

17.09.2021.год.
Република Српска на Mеђународном пољопривредном сајму у Новом Саду
Опширније...
 
16.09.2021.год.
Клокић и Цицовић представиће овогодишњу манифестацију „Дани Српске у Србији“
Опширније...

Претходни догађаји

18.09.2021.год.
Излагачи из Српске на 88. Међународном пољопривредном сајаму у Новом Саду
Опширније...
 
17.09.2021.год.
„Дани Српске у Србији“ од 22. до 29. септембра у 11 градова
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму