Почетна Актуелности Најава догађајa Горан Врачар добитник награде „Растко Петровић“ за поезију
Ел. пошта Штампа ПДФ
25.12.2019.год.
Горан Врачар добитник награде „Растко Петровић“ за поезију

У сриједу 25. децембра, у 19 сати у Матици исељеника, Нушићева 4/1, Београд, одржаће се Свечана академија у оквиру које ће бити уручене  књижевне награде „Растко Петровић“ за 2019. годину. Овогодишњи добитници награде коју додјељује Матицa исељеника и Срба у региону,  су:  Иво Мунћан из Темишвара (Румунија) за животно дjело, Илија Шаула из Вест Честера (САД) за роман „Мидар“, Горан Врачар из Источног Сарајева (Република Српска) за збирку пјесама „Исповест лудака“ и Силвија Оташевић из Мајамија (САД) за роман за дjецу „Олимпијски сан“.

Годишњу повељу Матице исељеника и Срба у региону за достигнуће у области информисања добили су недјељник „Наша реч“ у издању Савеза Срба у Румунији и електронски портал „Штајерске новице“ у издању Штајерске заједнице из Марибора. У оквиру свечаности биће уручена захвалница Млађену Цицовићу, шефу Представништва Републике Српске у Србији, за допринос и подршку Представништва Републике Српске у Србији раду Матице исељеника и Срба у региону.

Горан Врачар је рођен 1964. године у Сарајеву. Објавио је књиге: „Лет изнад Лукавичијег гнијезда“ (поезија); „Kада ти јаве да сам умро“ (књига поетских прича); „Kад смо се вољели нас двоје“ (поезија); „Исповест лудака“ (поезија) и „Седми дан“ (роман). Његову пjесму „Светла Сарајева“ објавила је сарајевска група Забрањено пушење, као прву на албуму „Шок и невјерица“. Добитник је награда на Видовданским пјесничким сусретима Соколац, Задужбине Јованa Дучић из Требиња, награде за најбољу необјављену збирку поезије коју додјељује Министраство културе Републике Српске и награде „Извор“ за најбољу пjесму коју додјељује Фондација „Радост“ и Представништво Републике Српске у Србији. Члан је Удружења књижевника Републике Српске и предсједник Подружнице Удружења књижевника РС – Источно Сарајево. Живи и ради у Источном Новом Сарајеву, Република Српска.

Матица исељеника и Срба у региону награду „Растко Петровић“ додјељује од 1996. године, у три категорије, за животно дјело и за најбоље прозно и поетско дјело у претходној години, за српске ствараоце који живе и раде у иностранству. Од ове године први пут се додјељује и награда за ствараоце који пишу за дјецу и младе.

Представништво Републике Српске даје подршку Матици исељеника и Срба у региону за програме којима Матица представља  умјетнике и ствараоце из Републике Српске који дају допринос и афирмишу културну сарадњу Републике Српске и Србије.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 2841
Број прегледа чланка : 4237149
Имамо 98 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

24.01.2020.год.
Сутра финале Међународног квиз такмичења „Немањићи““
Опширније...
 
24.01.2020.год.
Теодора Петровић из Бијељине освојила трећу награду на конкурсу Друштва „Свети Сава“
Опширније...

Претходни догађаји

26.01.2020.год.
У квизу „Немањићи“ Билећани освојили друго мјесто!
Опширније...
 
25.01.2020.год.
На Светосавском књижевном конкурсу ученица Теодора Петровић из Бијељине освојила трећу награду
Опширније...
Преузмите Билтен