Почетна Актуелности Најава догађајa Пратећи програм манифестације „Дани Српске у Србији“ до краја 2020. године
Ел. пошта Штампа ПДФ
17.10.2020.год.
Пратећи програм манифестације „Дани Српске у Србији“ до краја 2020. године

Oсма манифестација „Дани Српске у Србији“ послије шест дана емитовања колажних тв емисија од 09. до 15.10.2020. године у којима су у студију били високи званичници и гости из сектора привреде, науке, туризма, културе и образовања и упознали наш народ са обе стране ријеке Дрине и наш народ широм свијета, са актуелним дешавањима у Републици Српској и пројектима сарадње Републике Српске и Србије, наставља се емитовањима пратећих програма до краја ове године на РТС-у и 44 регионалне и локалне телевизије у Србији. Пратећи програми манифестације „Дани Српске у Србији“ ће се премјерно и репризно приказивати по слободном избору руководства и уредништва свих тих телевизијских кућа, али је значајно да све те емисије повезује Република Српска због које смо све ово и радили, и радимо!

„Дани Српске у Србији“ до краја 2020. године

Пратеће програме манифестације „Дани Српске у Србији“ чине програми у производњи Радио-телевизије Републике Српске (РТРС): Сунчана страна Српске (7 епизода), Капи завичаја (7 епизода), Играјући пјевајући (3 епизоде) и Арт машина (6 епизода); у продукцији агенције МАНИА Доживи Српску (5 епизода и 6 промо спотова), и у ЕТА продукцији програми Моје село весело (5 епизода). Вјерујем да ће и ови програми на свој, такође добар и оригиналан начин допринијети представљању Републике Српске у Србији.

Сунчана страна Српске је позив на упознавање природних љепота, туристичких бисера и потенцијала Републике Српске и Србије.

Капи завичаја је емисија посвећена селима у Републици Српској, Федерацији БиХ, Хрватској и Србији. У првом плану су приче о прошлости села, о људима у њима који су задужили народ да им се име помиње, о ријетким занимањима, хобијима и свачем другом необичном чиме се баве сељани. Затим о злу времену и ратовима, односно историји која је била немилосрдна према селима.

Играјући, пјевајући је емисија традиције и обичаја у животу једног народа; поред језика и религије, и игра и пјесма утичу на стварање и очување етничког идентита једне заједнице, па се овдје представљају културно-умјетничкa друштвa из Републике Српске, те упознајемо различите српске обичаје уз изреку: „Боље земљу продати, него обичај изгубити".

Арт машина је емисија која се бави питањима културне политике, истражује шта чини успјешне институције културе данас, ко треба да финансира а ко и како да рекламира умјетност, колико је (и да ли је уопште) важна култура говора, ко су и зашто су значајни умјетници код нас, како се прави „догађај“ у умјетности и слично.

Доживи Српску говори о природним, културним и туристичким потенцијалима наше Републике Српске, упознаје нас и упућује да доживимо Републику онакву каква она стварно и јесте.

Моје село весело је емисија колажног типа у којем су представљена села, лепоте предела, богатство културно-историјског наслеђа, туристички потенцијали, успешни привредници, органски и здрави производи, млади таленти и друге занимљивости.

У увјерењу да ће побједа над короном омогућити да већ слиједеће године програми манифестације „Дани Српске у Србији“, поново буду у салама и на трговима градова од Суботице до Врања, од Вршца до Ужица, и да ћемо тако уживо остваривати идеју и жељу да се Република Српска на специфичан начин, са пуно програма у мало дана, представи Србији, ипак ће истовремено један дио манифестације ићи на овогодишњи начин, преко тв екрана, како бисмо и даље Републику Српску представили што већем броју грађана Србије.

 
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3169
Број прегледа чланка : 8082450
Имамо 166 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader
Преузмите Adobe Flash Player

Најава догађаја

21.07.2021.год.
Презентација пројеката „Херцеговачка кућа“ и „Крајишка кућа“
Опширније...
 
12.07.2021.год.
Конференција о заштити имовинских права Срба у Федерацији БиХ
Опширније...

Претходни догађаји

22.07.2021.год.
Данас у Београду представљени пројекти „Херцеговачка кућа“ и „Крајишка кућа“
Опширније...
 
14.07.2021.год.
Одржани Петровдански завичајни сабор и Вече Републике Српскe
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму