Почетна Актуелности Најава догађајa Трибина „Република Српска – враћање отетих уставних надлежности“
Ел. пошта Штампа ПДФ
03.12.2021.год.
Трибина „Република Српска – враћање отетих уставних надлежности“

У организацији информативно-политичких портала „Све о Српској“ и „Факти“, и уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, у уторак, 07. децембра, у 12 сати у Прес центру Удружења новинара Србије (Кнез Михаилова 6/III) биће одржана трибина на тему „Република Српска – враћање отетих уставних надлежности“.

Очекује се да ће учешће у раду трибине узети српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

На трибини ће говорити Владислав Јовановић, Дарко Танасковић, Ненад Kецмановић, Миша Ђурковић, Миломир Степић, Слободан Рељић, Предраг Ћеранић, Александар Павић, Александар Раковић, Душан Пророковић, Жељко Будимир и Срђан Перишић.

У име организатора и Представништва Републике Српске у Србији учеснике ће поздравити Млађен Цицовић, шеф Представништва, а трибину ће модерирати Ђуро Билбија, уредник портала „Све о Српској“ и „Факти“.

У наредним данима на посебној сједници Народна скупштина у Бањалуци требало би да се изјасни о враћању ентитетских надлежности Републике Српске. Да би Српска прешла са „духа“ на „слово“ Дејтонског споразума у складу са Уставом БиХ потребна је натполовична већина посланичких гласова, којом располаже владајућа коалција. Али, очекује се да ће ову, по многима историјску, одлуку подржати сви патриотски настројени посланици. Западни савезници, прије свега САД и Њемачка, пријете санкцијама. Тврде да се враћањем војске, правосуђа, пореза и обавјештајне службе у надлежност  Републике Српске „поништавају позитивни ефекти интервенционизма високих представника и иностраних судија у Уставном суду БиХ, те да то представља корак ка сецесији“. Са друге стране, Србија, Русија, Кина и поједине чланице ЕУ, попут Мађарске, подржавају изворни дејтонски Устав БиХ. Да ли се Српска налази пред реализацијом циљева Додикове дугогодишње политичке борбе да јој се врати отето или јој предстоје нови изазови?

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3655
Број прегледа чланка : 16255336
Имамо 185 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљање монографије „Тајне Лицидерског срца“
Опширније...

Претходни догађаји

30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму