Почетна Актуелности Најава догађајa Трибина „Рат у Украјини – шта значи српска неутралност“
Ел. пошта Штампа ПДФ
17.04.2022.год.
Трибина „Рат у Украјини – шта значи српска неутралност“

У организацији информативно-политичких портала „Све о Српској“ и „Факти“, уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, у уторак, 19. априла, у 12 сати у Прес центру Удружења новинара Србије (Кнез Михаилова 6/III) биће одржана трибина на тему „Рат у Украјини – шта значи српска неутралност“.

Очекује се да ће се у оквиру трибине обратити и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

На трибини ће говорити: Дарко Танасковић, Ненад Кецмановић, Предраг Ћеранић, Александар Павић, Жељко Будимир, Слободан Рељић, Миломир Степић, Горан Петронијевић, Драгомир Анђелковић, Ђуро Билбија, Милош Ковић, а у име организатора и Представништва Републике Српске у Србији поздравну ријеч имаће Млађен Цицовић, шеф Представништва.

Рат у Украјини постао је повод за нове и појачане притиске САД на чланице ЕУ као и остале европске земље да се укључе у примјену санкција према Русији. А пошто би за најразвијеније од њих прекид дотока руских енергената значио и привредни колапс, дошло је до разилажења између чланица ЕУ. Србија се опредијелила за неутралност, а Српска да је у томе слиједи. Зато су сада суочене са ултимтумом колективног Запада да одусутану од неутралности и сврстају се у антируски фронт.

Уз то, Србија и Српска су суочене са новим покушајима оживљавања фантомских бонских овлашћења, и то од стране њемачког политичара којег ни Москва ни Пекинг ни Бања Лука не признају као Високог представника, с обзиром да његово именовање није потврђено у Савјету безбједности УН. Такође су суочене са новим притисцима на Републику Српску, у виду увођења санкција и безбједносних претњи против српског члана Предсједништва БиХ. Закључцима састанка 15.04.2022. године, предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, су потврдили координацију и јединство у отпору тим притисцима. Учесници Трибине требало би да понуде процјене о томе шта Српску и Србију чека у наредном периоду и на који начин може да сачува неутралност.

 
Извјештаји РС Савјету безбједности УН
Курсна листа ЦБ БиХ
Бањалучкa берзa
Београдска берза
Чланови : 4
Садржај : 3657
Број прегледа чланка : 16286952
Имамо 166 гостију на мрежи
Преузмите Adobe Reader

Најава догађаја

04.12.2023.год.
У сриједу у подне уручење књижевних награда „Извор“
Опширније...
 
29.11.2023.год.
Источно Сарајево и Требиње на Сајаму туризма у Новом Саду
Опширније...

Претходни догађаји

06.12.2023.год.
Награда „Извор“ Драгици Грбић из Вишеграда и Драгану Величковићу из Грделице
Опширније...
 
30.11.2023.год.
Богата туристичка понуда Источног Сарајева и Требиња на Новосадском сајму
Опширније...
Преузмите Билтен
Пратите нас на Фејсбуку
Пратите нас на Инстаграму